hw
recenze
HyperX Alloy Origins 65 - recenzia

HyperX Alloy Origins 65 - recenzia
HyperX Alloy Origins 65 - recenzia
18:00, 13.06.2022

Vo svete kompaktných herných klávesníc začína byť čoraz väčší pretlak a všetky popredné spoločnosti zaoberajúce sa gaming náradím nezabúdajú tento špecifický hardvér neustále inovovať. Žiarivým príkladom je firma HyperX, spadajúca dnes už pod koncern HP, ktorá nedávno uviedla na trh novú verziu svojej 65 % klávesnice Alloy Origins. Jej celková cena balansuje momentálne na hranici jednosto eur, čo je s ohľadom na ponuku od konkurencie adekvátna suma. Čo všetko však Alloy Origins 65 ponúka, čím daný produkt dokáže ohúriť a naopak, tak o tom si povieme viac v nasledujúcom texte.

Kábel a nič iné než kábel

Klik pro zvětšení (HyperX Alloy Origins 65 - recenzia)

Začnime tou najdôležitejšou informáciou: HyperX Alloy Origins 65 je striktne len káblová klávesnica, a preto nie je možné pripojiť ju pomocou akejkoľvek bezdrôtovej technológie. S touto skutočnosťou je nutné sa zmieriť a ak ju nepovažujete za zásadný problém, respektíve ak by ste takto koncipovanú klávesnicu nechceli párovať s telefónom alebo iným zariadením súčasne, samotná káblová forma nemusí pre vás byť na príťaž. Už na prvý dotyk som si testovaciu vzorku nesmierne obľúbil. Jej šasi na mňa zapôsobilo viac než u iných takto stavaných kompaktných produktov, keďže celé telo zariadenia je vyrobené z odolného hliníka. Klávesnica má sotva jeden kilogram (830 gramov) a akonáhle si ju začnete podrobne prezerať, uvedomíte si, aký kus luxusného produktu vlastne držíte v rukách. Alloy som samozrejme potrápil tradičným protichodným tlakom a skúšal som jej šasi skrútiť ako mokrý uterák, avšak už spomínaná pevnosť ma nepustila ani o milimeter a rovnako tak nenastal ani žiadny nežiadúci zvuk praskania alebo pukania.

PBT a ABS

Klik pro zvětšení (HyperX Alloy Origins 65 - recenzia)

Napájanie sa realizuje pomocou pribaleného pleteného USB-C káblu (ten má 1,8 metrov). Samotné klávesy sú vyrobené z tvrdšieho PBT plastu, ktorý je pri kontakte s povrchom prstov nesmierne príjemný, každopádne súčasťou balenia je aj špeciálny medzerník s vesmírnym obrázkom – ten je naopak z mäkšieho ABS plastu. Keď si klávesnicu otočíte na druhú stranu, všimnete si pogumované nožičky s možnosťou nastavenia sklonu od troch cez deväť až po takmer pätnásť stupňov. Klávesnicu si tak môžete v zmysle ergonómie nastaviť do dostatočného sklonu, ale keďže sa produkt nepredáva aj s opierkou pre zápästie, v tomto smere môžeme hovoriť o menšom negatíve – za tú sumu by si to aspoň nejakú základnú opierku zaslúžilo. Ak ste už niekedy videli podsvietenie akejkoľvek klávesnice nesúcej logo HyperX, určite dobre viete, že na tento aspekt si výrobca dáva veľký pozor. RGB efekt je preto v ich podaní priam intenzívnym zážitkom, kde je každý jeden kláves separátne podsvietený a samotné svetlo sa tiahne naprieč všetkými smermi. Tu je dobré spomenúť podporu softvéru Ngenuity, vďaka čomu si môžete RGB prvky ešte viac zadefinovať.

Červené spínače

Klik pro zvětšení (HyperX Alloy Origins 65 - recenzia)

HyperX si už roky vyrába svoje vlastné lineárne spínače. V tomto prevedení ide o červené spínače s minimálnym odporom a dráhou 4 mm. Aj keď je samotný proces pohybu voči iným Red spínačom dlhší, vďaka takmer nulovému odporu má užívateľ oveľa lepší pocit pri zopnutí a dokáže tak počas hrania reagovať, respektíve meniť rozhodnutia oveľa prirodzenejšie. Na predmetnej klávesnici som napísal nielen tento text, ale aj desiatky ďalších článkov, čo mi dalo dostatok priestoru na zváženie celkových kvalít v rámci písania. Ako som už uviedol vyššie, samotný dotyk prstov voči PBT krytkám je maximálne príjemným zážitkom. Aj keď sa klávesy jemne nakláňajú do strán a nie sú preto v chirurgicky presnej rovine, hraniu ani písaniu to nijako neprekáža. Za predpokladu, že ste nikdy netvorili text alebo ste nikdy nehrali na 65 % klávesnici, aj v tomto prípade bude nutné si zvyknúť na niekoľko konštrukčných limitov. Smerové šípky sú v pravom dolnom rohu jemne utlačené a rovnako tak kláves Shift nevykazuje práve štandardnú veľkosť, avšak aj tu platí, že všetko chce trocha praxe a akonáhle sa naučíte všetky skratky realizované zopnutím dvoch klávesov, budete vedieť fungovať bez akýchkoľvek limitov. Veľkým prekvapením pre vás môže byť celkovo tichý chod, keďže červené lineárne spínače od HyperX nenarobia veľký hluk, a preto ani nerušia nikoho vo vašom okolí.

Kompatibilná s konzolami PlayStation a Xbox

Klik pro zvětšení (HyperX Alloy Origins 65 - recenzia)

Aplikácia Ngenuity je už roky rokúce prepracovaná do takmer dokonalej podoby. Okrem už spomínanej regulácie RGB osvetlenia, kde si každý milovník svetielok príde na svoje, má používateľ možnosť vytvárať profily a definovať makrá do vstavanej pamäte zariadenia. Profilov môže byť celkovo až šesť, a preto ak vyrazíte na LAN párty s tým, že sa bude hrať viacero projektov, nebudete sa musieť obťažovať s neustálym nastavovaním toho, čo práve potrebujete. HyperX Alloy Origins 65 som mal pod prstami viac než mesiac v kuse. Počas tohto času som s prenosnou klávesnicou nemal žiadny zásadný problém a ten, kto sa chystá zadovážiť si daný druh klaviatúry, mal by si na zoznam top piatich modelov rozhodne pripísať práve tento hardvér. Konštrukčné spracovanie sa nebojím označiť za jedno z najlepších na trhu, a to som mal možnosť testovať takmer všetky 65-percentné klávesnice súčasnosti. Rovnako veľkou výhodou sú lineárne červené spínače s tichým chodom a minimálnou latenciou (cca 4 ms), vďaka ktorým si viete užiť nielen hranie, ale rovnako tak aj tvorbu textu. Ďalej by som už len opakoval tie pozitíva, čo už v tomto článku neraz zazneli, a preto prejdime k opačnému brehu. Pokiaľ od kompaktnej klávesnice vyžadujete bezdrôtový chod, nová Alloy Origins nie je nič pre vás. Ak navyše za sumu cca 100 eur očakávate pridanú hodnotu v podobe akejkoľvek podložky pod zápästie, rovnako tak nebudete spokojní. A to sú z mojej strany všetky negatíva, ktoré by vám teoreticky mohli brániť v tom, považovať tohto kompaktného pomocníka za to pravé orechové.

Latencia 4 ms

Klik pro zvětšení (HyperX Alloy Origins 65 - recenzia)



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti HyperX

Klik pro zvětšení (HyperX Alloy Origins 65 - recenzia)


CGwillWin