recenze
LEGO Star Wars: The Skywalker Saga

LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - recenze
LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - recenze
11:45, 10.04.2022

Hvězdné války... Je tomu již řada let, kdy tato sága (to jsem ještě v tu dobu neměl ani tušení, co je to za univerzum), poprvé vstoupila do mého herního, a dá se říci i osobního života. Psal se rok 1985, já oslavil třetí narozeniny a tak nějak se nám do rukou dostala videoherní záležitost Death Star Interceptor, která se začala zhmotňovat po prvním nahrání z kazety na ZX Spectrum. Hra to byla bezesporu těžká, sám jsem minimálně do deseti let atakoval pouze její druhou úroveň, nicméně od té doby jsem se stal fanouškem, ač ne přímo Star Wars, tak sci-fi jako žánru. A nyní tu máme titul LEGO Star Wars: The Skywalker Saga, který si přímo říká o zrecenzování, tak se nyní pojďme podívat, jestli má cenu se jím v poměrně nabušeném line-upu her ze začátku roku zabývat. Inu, nebudu vás dlouho napínat, proto již zde zmíním, že rozhodně má!

Klik pro zvětšení (LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - recenze)

Jenom další LEGO?

Jelikož hru mají na svědomí vývojáři z TT Games a Traveller's Tales, lze se těšit již od samého počátku na parádní kostičkovou jízdu. Již od prvních okamžiků jsem si uvědomoval, že bylo skutečně moudré rozhodnutí párkrát vydání titulu odložit jelikož pravděpodobně díky tomu nám autoři servírují vskutku plnohodnotný a téměř ničím nerušený zážitek na pouti skrze oblíbená filmová zpracování, tentokráte však v interaktivním provedení. Ve hře totiž máte unikátní možnost proběhnout si všech 9 filmových epizod, což samo o sobě svědčí o tom, že se vývojáři nikterak nežinýrovali, co do ambic. Ihned po samotném spuštění hry máte možnost vrhnout se rovnou do tří epizod a jelikož nejsem fandou přeskakování čehokoliv, rovnou po hlavě jsem se vrhnul do první v pořadí s cílem projet si celou devítidílnou ságu od začátku.

Klik pro zvětšení (LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - recenze)

Klik pro zvětšení (LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - recenze)

Jak je libo

Ihned po prvotním rozkoukání vás pravděpodobně zaujme fakt, že oproti předešlým LEGO hrám se vám do rukou dostane možnost vychutnat si zážitek z mnoha různých pohledů, a to jak v rámci otevřeného světa, tak i klasických koridorů či soubojů v "otevřeném vesmíru". Každá z epizod totiž obsahuje minimálně jednoho zástupce z výše zmíněných v podobě misí, kterými se i ve vlastním zájmu musíte prokousat ideálně najednou, pakliže se chcete vyhnout případnému opakování po předčasném ukončení hry. Nedá se říci, že bych některou z pasáží vyloženě nenáviděl či naopak protěžoval, zkrátka všechny mají něco do sebe. Efekt překvapení a očekávání zde funguje neustále a musím říci, že již dlouho jsem se vždy tak netěšil na to, co přijde. Když už jsme u počtu jednotlivých úrovní, tak vězte, že v každé z epizod na vás čeká nálož rovnou pěti misí, přičemž když si na každou vyšetříte zhruba dvacet minut, určitě neuděláte chybu.

Klik pro zvětšení (LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - recenze)

Klik pro zvětšení (LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - recenze)

Pro každého něco

Co se týče obsahové stránky jednotlivých dějových linek, je nutno zmínit, že vše bylo podřízeno typu a stylu hry, takže bylo nutno některé pasáže filmové ságy buď upravit, nebo zcela vynechat, nicméně se domnívám, že samotné dění na obrazovce neurazí ani hardcore fanoušky série Star Wars, tak ani ty hráče, kteří s tímto univerzem neměli doposud tu čest. Ano, jelikož se bavíme o LEGO hrách, nechybí osobitý a místy až infantilní smysl pro humor, nicméně ten zase otevírá brány mezi hráčskými generacemi a nemohu říci, že bych si hraní s mým pětiletým synem patřičně neužil. Za to samozřejmě mohu vděčit i intuitivnímu zpracování ovládání, které nikterak nekomplikuje život a je velmi snadné se v ovládání jednotlivých postav či dopravních prostředků zorientovat. Na druhou stranu tvrdí znalci ságy určitě odpustí autorům různé žertíky typu mimozemšťana ládujícího se pizzou nebo pochutnávajícího si na zmrzlině, nebo snad ne?

Klik pro zvětšení (LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - recenze)

Klik pro zvětšení (LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - recenze)

Seber, co jen můžeš

Jako každá správná LEGO hra, ani Star Wars: The Skywalker Saga nemůže stát stranou co do sbírání všeho možného. Věcí k nalezení je skutečně spousta, takže kromě zhruba tří stovek odemykatelných postaviček si můžete přijít i k novým vesmírným lodím a či například známým bonusům, které vám umožní třeba hrát hru bez dabingu jen s typickým mumláním či násobičům sebraných penízků. Ano, nejedná se rozhodně o titul na jeden průchod v případě, že byste se snažili vyzobat vše, jelikož po vzoru všech LEGO her nejsou některá z míst, která navštívíte, ihned přístupná při prvotní návštěvě a pro jejich kompletaci je nutno využít schopností nově odemčených postaviček. Nemohu nezmínit ani minihry, které vás ze začátku pěkně pobaví, nicméně po jejich desátém opakování již mohou lehce začít nudit.

Klik pro zvětšení (LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - recenze)

Klik pro zvětšení (LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - recenze)

Boss na dlouhé lokte

Ač jsem se sebevíce snažil nalézt jakékoliv nedostatky, bylo nutno detailně odlišovat, co jimi je a co je záměrem tvůrců. Co mi poměrně dost vadilo při hraní, byly roztahané souboje s bossy, kterých si v rámci průchodu jednotlivých kapitol užijete do sytosti. Nejen, že každý z nich má několik fází, než jej připravíte o poslední dílek štítu a poté i o jeho zdraví, ale také jsou poněkud fádní, přičemž si ve většině těchto případů vystačíte pouze s tlačítkem pro základní úder a nějakým tím úskokem. To mě vcelku mrzí, jelikož ze začátku na mě soubojový systém působil poměrně vyspěle, ale zase na druhou stranu, v "souls" stylu by si hru neužili méně zkušení hráči, čemuž naprosto rozumím.

Klik pro zvětšení (LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - recenze)

Klik pro zvětšení (LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - recenze)

Ach, ty loadingy

Co mě taktéž zcela nepotěšilo, jsou bezesporu skryté nahrávací obrazovky, důmyslně ukryté za animacemi přeletů ať už mezi jednotlivými planetami, tak i některými předělovými scénami, což lehce ubírá na spádu samotného hraní. Tyto všechny mušky však lze přebít formou dabingu, který byl excelentní ve všech případech, na které jsem měl tu možnost narazit a ani zvuková stránka, nacpaná až po střechu původními filmovými melodiemi nemohla mému uchu víc než lahodit. Ta grafická nikterak nezaostává a 4K rozlišení titulu sedí více než dokonale. Pravdou je však i to, že hra není zcela bez bugů, například nejednou se mi totiž stalo , že po nahrání "checkpointu" nebylo možné pokračovat v hraní, jelikož se mi vesmírné plavidlo neustále točilo samo dokola a jediným řešením bylo zopakovat si část hry znovu. Co se Hvězdných válek týče, LEGO Star Wars: The Skywalker Saga je však i přes některé mušky splněným snem pro všechny, kteří na této sáze vyrůstali, či se snaží svoje nadšení předat dále napříč generacemi, jelikož užít si takto ucelený příběh pomocí zábavného vyprávění nedostanete jen tak někdy. Hru bych tak doporučil každému, ať již mu je 5 a nebo 40 let, bavit se budete královsky.



Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Cenega

Klik pro zvětšení (LEGO Star Wars: The Skywalker Saga - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 5

Ceny hry LEGO Star Wars: The Skywalker Saga srovnáte na Zboží.cz.

Grandiózní zpracování univerza Star Wars, kterému rozhodně z kvalit neubírá ani skutečnost, že se titul odehrává pouze v kostičkovém světě.
VÍCE K TÉMATU: LEGO Star Wars: The Skywalker Saga
DALŠÍ

CGwillWin