Sony představilo UI profesionálního závodníka

Sony představilo UI profesionálního závodníka
12:49, 10.02.2022

Terminátor měl svůj Skynet a Sony má zase Sophy. Celým jménem tedy Gran Turismo Sophy, která byla představena včera jako výsledek dlouholeté spolupráce společností Sony AI, Polyphony Digital a Sony Interactive Entertainment. Jak bylo slíbeno už v týdnu byla představena umělá inteligence, která zatím nemá dle společnosti v herním světě obdoby. O co se tedy jedná?

Jednoduše řečeno o umělou inteligenci simulující závodníka v Gran Turismu. Ano, můžeme si říct, že taková umělá inteligence už tam přeci je, vždyť ostatní auta někdo řídí. Ano, ale podle předem nastavených pravidel, zatímco tento nový jezdec se přizpůsobuje aktuální situaci. Toho dosáhli společnosti spojením technologie zpětnovazebního učení a vytvoření realistického prostředí závodů, kde UI opakovaně závodila, přičemž pro zpracování velkého množství dat použila cloudovou herní infrastrukturu od společnosti SIE.

Ve výsledku se tak agent, jak společnosti UI také nazývá naučil od nuly řídit lépe než profi hráči Gran Turisma. Vše nicméně začalo v dubnu 2020 založením divize Sony AI, která začala ve spolupráci s Polyphony Digital Sophy připravovat. Celkem nedávno, 2. července 2021 proběhl první test ve hře proti lidem v jejichž čele stál Takumou Miyazonem, který je trojnásobným šampionem „FIA Gran Turismo Championships“. V časovkách Sophy prokázala, že zvládá tratě bezkonkurenčně časově lépe než skuteční hráči. V závodech proti nim však takový úspěch zatím neslavila.

Následně byla Sophy hozena zpět na virtuální trať, kde díky svému výpočetnímu výkonu dokázala simulovat několik závodů současně a poučit se tak z chyb rychleji, než by dokázal běžný smrtelník. 21. října 2021 se pak Sophy vrátila vyzvat lidi v dalším kole závodů a zvítězila na celé čáře. Nejen, že se umisťovala na první a druhé příčce, ale zároveň zvítězila v rámci týmových soutěží o téměř dvojnásobek bodů. Aby toho nebylo málo dokázala, se posunout na první příčky i v situacích, kdy v průběhu závodu prohrávala. Údajně navíc ukázala během závodů i možnosti jízdy, které hráči doposud neviděli.

Celé to tak působí dojmem, že Sophy se skutečně naučila statistiky vozidel a společně s dokonalou znalostí tratě, vyhodnocením počasí a dalších parametrů dokázala určit, nejlepší cestu k vítězství. Sony si však slibuje, že Sophy je jen dalším krokem ve vývoji ještě lepší umělé inteligenci a dalším agentům. To zní pro budoucnost nejen herního průmyslu sice krásně, na druhou stranu se objevuje otázka následné obtížnosti her. Pokud bychom takovou umělou inteligenci naroubovali třeba do Metal Gear Solid, mohli bychom následně zjistit, že vojáci místo klasického hlídkování najednou obkličují naší pozici a hra by se pomalu stávala nedohratelnou. To je naštěstí zatím pouze hudba budoucnosti.

Na Sophy se každopádně můžeme údajně těšit už v Gran Turismo 7.


DALŠÍ

CGwillWin