hw
speciál
Nvidia GeForce NOW RTX 3080 - služba, akú sa oplatí si predplatiť?

Nvidia GeForce NOW RTX 3080 - služba, akú sa oplatí si predplatiť?
Nvidia GeForce NOW RTX 3080 - služba, akú sa oplatí si predplatiť?
09:21, 30.12.2021

Takto ku koncu roka 2021, kedy sa vám pomaly ale isto v hlavách rodia rôzne bilančné tabuľky a hodnotiace grafy úspešnosti či zlyhaní, budem ja osobne trocha nostalgický - ostatne vo svojich článkoch sa do tohto stavu dostávam dosť často. Spomínam si na detstvo a na časy, kedy sa hranie samotné definovalo ako istý sociálny status. Išlo o status, nad ktorým drvivá väčšina navonok sa dospelo tváriacich jedincov krútila hlavou a považovala ho za opovrhnutia hodný, ale súčasne išlo o akúsi komunitnú medailu, ktorú som aj ja hrdo nosil na svojej hrudi. Narážam teraz čisto na deväťdesiate roky a zlatú éru plošinoviek spájajúcu sa mi s konzolou Super Nintendo Entertainment System. SNES bol japonský 16bit hardvér na takzvané kazety, alias cartridge, ktorý mňa a mojich kamarátov dennodenne vťahoval do svojich fantastických svetov. Malo to však v sebe jeden dosť podstatný háčik. Kľúče od týchto svetov boli v tunajších krajoch vysoko nedostatkové a dovoz či nákup v zahraničí znamenal jednak vysoké investície prevyšujúce finančné možnosti desaťročného chlapca a súčasne problematickú logistiku. Vo svojom rodnom meste som toho času cez to všetko disponoval jednou z najväčších zbierok softvéru na SNES a v duchu tohto ďalšieho sociálneho statusu, nad akým by nejeden z dospelých ohrnul nos, som sa snažil vytvárať akúsi prehistorickú distribučnú sieť. Neboli mobilné telefóny a slovo internet bolo pre nás, vtedajšie decká, veľkou neznámou. Ja som však mal strieborný kufrík pôvodne určený na prenos náradia, v ktorom som prenášal typicky šedé cartridge s hrami ako šmelinár bony. Ten poznal toho a ten zase onoho. Chodil som hore dole po meste a vymieňal vzácne kľúče za ešte vzácnejšie, len aby som mal možnosť stále hrať niečo nové a nepoznané. Ak by mi v tej dobe skrížil cestu nejaký cestovateľ v čase a ukázal víziu budúcnosti o hraní sa bez fyzického vlastníctva hry samotnej, asi by som na neho zavolal patričné úrady, avšak dnes je táto predstava nielen že bežnou súčasťou nášho sveta, ale vďaka konceptom ako Nvidia GeForce NOW je posunutá na úplne inú úroveň.

Výkonné PC už nikto nepotrebuje

Klik pro zvětšení (Nvidia GeForce NOW RTX 3080 - služba, akú sa oplatí si predplatiť?)

Digitálna distribúcia softvéru je dnes samozrejme bežná ako samotný princíp nákupu cez internet, a tak je vlastníctvo fyzických médií pomaly ale isto vytláčané na okraj, kde si ho užívajú už len vášniví zberatelia a posledné piliere bazárového predaja. Služba GeForce NOW z dielne známeho výrobcu hardvéru značky Nvidia je však predsa len niečo, čo danú myšlienku povyšuje na novú úroveň. Rozprávame sa tu totižto o cloudovom hraní, čiže o spôsobe využívania softvéru bez nutnosti vlastniť dostatočne výkonný hardvér, aký je onen softvér schopný rozbehnúť. V skratke; stačí vám mobilný telefón na to, aby ste si na ňom mohli zahrať Cyberpunk 2077 vo vysokých technických detailoch bez toho, aby vám daný mobil vybuchol do tváre už počas úvodného intra. Nvidia GeForce NOW je na scéne už viac než šesť rokov a za tento dlhý čas si samotná služba prešla niekoľkými fázami navyšovania kvality. Vďaka momentálnej celosvetovej nedostupnosti polovodičov, s čím sa spája aj nemožnosť poskladať si vlastné výkonné PC, či si už niekým iným zostrojený stolný počítač zakúpiť, je práve myšlienka na cloudové hranie o to aktuálnejšou. Všetko v sebe však samozrejme okrem pozitív nesie súčasne aj negatíva. Aj preto som sa rozhodol, že v súčasnosti je ten správny čas nechať si na test doručiť jeden z univerzálnych kľúčov od nekonečnej studnice videohier a aj pre vás, našich čitateľov, tak zhodnotiť jeho relevantnosť v bežnej praxi. Nvidia bola taká milá, že nám aktivovala prémiový balíček zahŕňajúci skratku RTX 3080, čo vo vás musí automaticky evokovať vôbec tú najnákladnejšiu zo všetkých možností služby samotnej. Aby som vás dostal do obrazu, tak RTX 3080 stojí na pol roka celých 100 Eur, čo nie je práve zanedbateľná položka a aj preto ma zaujímalo, ako dobre takto vysoko cenená funkcia vlastne funguje a čo vlastne ponúka.

12 miliónov aktívnych užívateľov

Klik pro zvětšení (Nvidia GeForce NOW RTX 3080 - služba, akú sa oplatí si predplatiť?)

Je tomu skutočne tak. V súčasnosti sa Nvidia môže pochváliť obrovskou základňou aktívnych užívateľov predmetnej služby, avšak asi je vám vopred jasné, že drvivá časť ľudí si službu aktivovala v takzvanom free balíčku využívajúc technicky najnižšie nastavenia pre stream hier. Apropo, aké železo potrebujete na to, aby ste mohli naplno využiť potenciál danej služby? V prípade PC sa rozprávame o operačnej pamäti na úrovni 4 GB a archaickom dvojjadrovom procesore, čo je vec, s akou nebude mať problém ani ponuka bežného antikvariátu so zaprášenou elektronikou. Keď sa pozrieme na papierové nároky u mobilných telefónov či tabletov, tak tu Nvidia udáva nutnosť disponovať operačnou pamäťou 2 GB a minimálne Androidom 5.0 s tým, že u iOS sa odporúča mať vždy najnovší update. Kapitolou samou o sebe je logicky rýchlosť internetového pripojenia, na ktorej chod celej služby stojí a padá. Dajme teraz bokom možnosť hrať hry na starej šunke s grafickým výkonom RTX 3080 a poďme do holého základu. Na ten je nutné dosahovať aspoň 15 Mb/s, čím ste schopní si na obrazovke užiť rozlíšenie 720p pri 60 FPS - tento režim využívajú asi najviac hráči na mobilných telefónoch s free účtom a mimo pevného ukotvenia na router, čiže v exteriéroch. S plným Full HD rozlíšením je však pochopiteľne nutné prísť aj s lepším internetom a tu už sa rozprávame o stabilných 25 Mb/s až 50 Mb/s a ideálne s káblom strčeným v PC. Počas testu úplného základu a za extrémnejších podmienok - verejná Wi-Fi a telefón, som bol milo prekvapený tým, ako to celé beží len s minimálnou latenciou, avšak pochopiteľne s nutnosťou mať v ruke aj patričný gamepad (ovládanie cez dotykovú obrazovku je vec, s akou sa nikdy osobne nezmierim a pri akej nenájdem potrebný komfort). Pri vyšších nárokoch na technický aspekt vám ale postupom času cvrknú do nosa menšie náznaky faktu, že nehráte klasickým spôsobom - kompresia videa s efektom rozmazania, latencia, doskakovanie a tak ďalej a tak podobne. U hrania príbehových hier je to vec, nad akou mávnete rukou, avšak pri online schéme to už môže logicky znamenať problém.

Bez stabilného a rýchleho internetu to nemá cenu?

Klik pro zvětšení (Nvidia GeForce NOW RTX 3080 - služba, akú sa oplatí si predplatiť?)

Užívateľov treba v tomto prípade rozdeľovať do dvoch kategórií. Na jednej strane máme už vyššie spomínanú free vetvu využívajúcu nízke technické nároky, ktorá nepotrebuje DLSS a Ray Tracing, a na tej druhej máme náročných zákazníkov, ktorí chcú presvedčivé argumenty na to, aby spoločnosti Nvidia zaplatili za pol roka služby celých 100 Eur (cca 17 Eur za mesiac). Využívať celosvetovo nedostatkovú grafickú kartu RTX 3080 vo forme cloudového hrania je istotne jednou z možných ciest, ale ako sám píšem vyššie, treba si na niečo takéto pripraviť vhodné domáce podmienky a rovnako tak aj vlastnú peňaženku. Navyše spomínaná platba vám neponúka žiadne balíčky hier a ide len o cloudový spôsob hrania hier, aké už vlastníte v rôznych iných programoch (Steam, Epic, GOG) s tým, že nie všetky tituly sú plne podporované. Ak to celé zoberieme z nejakého ekonomického aspektu, tak platenie predplatného za program RTX 3080 by vám v prípade investície do karty samotnej zabralo šetrenie na úrovni štyroch rokov - čo dáva výhodu filozofii Nvidia GeForce NOW, zvlášť v súčasnosti. Nvidia ponúka niekoľko verzií užívateľských balíčkov, ktoré sú limitované počtom hodín hrania u free verzií, ako aj technickými aspektami. Ak by sa pre vás malo cloudové hranie stať primárnym nástrojom na užívanie si interaktívneho softvéru, jediná možnosť je v platení prémiového programu, kde sú obmedzenia takmer nulové. Využívať však tento program na príležitostné zabitie nudy je možné aj bez akejkoľvek investície. Pri najvyššom programe RTX 3080 ste limitovaní maximálnym počtom ôsmych hodín hrania v jednom kuse s tým, že sa vám pri vyššom počte pripojených účastníkov môže stať, že ostanete v poradovníku a nezahráte si okamžite po spustení služby - nič také sa mne osobne počas testu ani raz ale nestalo, avšak treba povedať, že daný balíček ešte nevyužíva veľký počet účastníkov a kto vie, ako to bude vyzerať o pár mesiacov. Ďalším problémom sa stáva nie úplne jasný postoj veľkých vývojárov, ktorým sa podpora danej služby evidentne neradí na zoznam priorít, a preto aj keď máte na Steame veľký počet AAA projektov, neznamená to, že si všetky budete môcť užiť cez službu GeForce NOW. Všetko chce v tomto prípade ešte čas.

Xbox

Klik pro zvětšení (Nvidia GeForce NOW RTX 3080 - služba, akú sa oplatí si predplatiť?)

Asi vás nijako nešokujem, ak poviem, že najväčšou výhodou celého programu je možnosť hrania kdekoľvek a na čomkoľvek. Nvidia GeForce NOW je dostupná cez Android TV s pripojeným gamepadom (napríklad taký DualSense z PS5 pripojíte úplne bez problémov), prostredníctvom telefónov a tabletov, PC zostáv, notebookov a dokonca vďaka značke Xbox aj cez konzolu samotnú (všetko beží cez Series X Edge browser). Je to dozaista vtipný paradox, že Xbox vám dnes za určitých podmienok umožní zahrať si PC verzie hier cez jeho konzolovú náturu, ale vo finále ide len o ďalší z malých krôčikov smerujúcich k totálnemu zbúraniu akýchkoľvek obmedzení v súvislosti s hraním na konkrétnych strojoch. V súčasnosti, kedy je Stadia od Google na prahu využiteľnosti a všetci už len čakajú na jej neodvrátiteľný pohreb, sa investícia do Nvidia GeForce NOW dá obhájiť mnohými rozumnými argumentami, aj keď je tu stále veľa premenných. Daná služba dáva zmysel počas využívania na cestách a rovnako tak dáva zmysel pre každého, kto si chce užiť technicky náročné hry, ale nemá na to výkonovo schopnú mašinku. Ak ste voči tomuto približovaniu sa budúcnosti skeptickí, je možné siahnuť po free verzii a vyskúšať si pointu niečoho takéhoto v podmienkach, kde by ste pre ňu teoreticky našli uplatnenie. Využívanie prémiového serveru s výkonom grafickej karty RTX 3080 sa počas môjho testu ukázalo ako relevantné v rýdzo domácich podmienkach a ak dám teraz bokom nie práve praktický spôsob spravovania účtu cez mobilné rozhranie alebo neustálu nutnosť sa prihlasovať do účtov na Steam a Epic, samotné možnosti nastavení a finálna kvalita produktu prenášaného cez cloud je na vysokej úrovni. Jedinou výraznou prekážkou sa stáva cena samotná, na akú sa jednoducho musíte nastaviť a nájsť si čo najviac pozitív na programe samotnom, aby ste si danú sumu pred sebou obhájili.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Nvidia

Klik pro zvětšení (Nvidia GeForce NOW RTX 3080 - služba, akú sa oplatí si predplatiť?)


CGwillWin