hw
recenze
ASUS Zenbook 13 UX325EA OLED

ASUS Zenbook 13 UX325EA OLED - recenze
ASUS Zenbook 13 UX325EA OLED - recenze
12:00, 22.10.2021

Pre spoločnosť ASUS sa integrácia OLED displejov do úspešných prenosných počítačov stala akousi súčasnou agendou a preto ak ste ešte nemali šancu zaregistrovať ich interný boj proti eliminácii modrého svetla, v súčasnosti to celé prebieha na viac než plné obrátky. Dnes si v tejto súvislosti spoločne povieme čo-to o cenovo relatívne dostupnom a ultra ľahkom laptope Zenbook 13, ktorý okrem krásneho panelu ponúka aj výkonný procesor Tiger Lake od Intelu či niekoľko ďalších zaujímavých prvkov.

OLED, OLED všade kam sa pozrieš

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 13 UX325EA OLED - recenze)

Ausu Zenbook 13 s kódovým označením UX325EA začína v zmysle konfigurácií svoju cenovú púť na hranici osemsto eur a končí niekde okolo trinástich stoviek. Mne sa pre potreby recenzie dostala do rúk verzia obsahujúca Intel Core i7, Iris Xe grafiku a to všetko s 16 GB operačnou pamäťou a 512 SSD diskom. Ak ste nikdy nemali možnosť držať v rukách poctivý počítač z kategórie Ultrabook, určite by vás prekvapila celková kompaktnosť tohto trinásťpalcového hardvéru ako aj jeho extrémne nízka váha (1,14 Kg). Začnime preto rovno aspektom dizajnu, ktorý sa práve v koncepčnej rade Zenbook nikdy výrazne nemení. Ak to zoberieme z nejakého všeobecného pohľadu, tak trinásťpalcový Zenbook je v súčasnosti dozaista jedným z najľahších a súčasne aj najmenších laptopov vo svojej triede. Výrazne tenký rám (13,9 mm) vám padne perfektne do ruky a už pri jeho prvom zdvihnutí si budete maximálne istý manipuláciou s ním. V dlani evokuje trocha hrubší školský zošiť, takže dostanete okamžite chuť ho namiesto otvorenia použiť ako improvizovaný vejár. Rovnako otvorenie vrchného veka zvládnete pohodlne aj pomocou jedného prsta. Akonáhle sa na vás usmeje logo spoločnosti ASUS a súčasne vás osvieti priam očarujúca OLED obrazovka, budete vedieť, že máte pred sebou prémiový produkt.

Bezpečnosť na prvom mieste

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 13 UX325EA OLED - recenze)

Vrchné veko je z vonku plne kovové, čo má čiastočne aj súvislosť s vojenským štandardom MIL-STD 810G. Na prvý pohľad vám možno tento štandard bude znieť nejako honosne, avšak v skutočnosti je to certifikát potvrdzujúci absolvovanie necelej tridsiatky environmentálnych a klimatických testov kam súhrnne spadá nízka či vysoká teplota, slnečné žiarenie, piesok, prach a tak ďalej. Prečo si však osobne nemyslím, že v prípade tejto plakety ide o nejaké terno? Testovaná vzorka totižto nemusí prejsť celým zoznamom testov, stačí len, aby absolvovala vybraných pár položiek a už sa na ňu bez okolkov lepí MIL-STD 810G. V prípade ASUS Zenbook 13 UX325EA môžeme hovoriť o určitom stupni odolnosti v zmysle nadmorskej výšky či prípadne vlhkosti, ale to všetko bez toho, aby sme presne vedeli, čím konkrétnym si daný hardvér prešiel. Pre PR oddelenie je spomínaný certifikát určite vhodnou pákou na to, ako sa vám dostať do peňaženiek, čo ale automaticky neznamená, že nejde len o placebo efekt. Dobre, teraz som nie úplne plánovane strelil trocha bokom, čo rýchlo napravím. Testovaná vzorka Zenbook 13 totižto pôsobí aj na základe svojho čiastočne kovového šasi ako solídny kus elektroniky, ktorý sa hneď nerozplače, keď ho hodíte na zadnú sedačku auta a on sa z nej nechtiac odrazí rovno na zem. Rovnako tak si viem predstaviť situáciu, pri ktorej notebook schytá pár úderov lakťom v tlačenici na tekvicové latte, zatiaľ čo vy sa jazykom snažíte zachytiť kvapky potu, stekajúce vám po vnútornej strane respirátora – nehovorte mi, že to nerobíte. Na test mi navyše prišla vzorka v typicky striebornom farebnom prevedení, ku ktorému krásne pasuje efekt kruhového brúsenia vychádzajúceho od lesklého nápisu ASUS až po okraje.

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 13 UX325EA OLED - recenze)

Dosť bolo básnenia o dizajne, ktorý je aj tak v danom koncepčnom rade podľa mňa už dlhodobo nadštandardne dobrý a poďme sa radšej pozrieť na vnútornú stranu. Po otvorení si okamžite všimnete 88 percentný pomer Full HD panelu voči zvyšku rámu, čo len pomáha navodiť celú tú prémiovú náladu. Zadný pánt sa po otvorení už tradične postará o nadvihnutie spodnej časti tela prístroja tak, aby bolo možné dosiahnuť oveľa lepší chladiaci proces. Vrchná webová kamera (720p) prepojená s funkciou detekcie tváre vás bez ďalšieho zdržovania pošle rovno do windowsového rozhrania. Nízkoprofilová klávesnica je rozložená takmer až po samotný okraj – ak dám bokom jej prehnane malé smerové šípky a trestuhodne krátku klávesu Shift (tá je v mojom prípade pri prechode z klasiky na laptop vždy kameňom úrazu), kvality ostávajú v nadpriemerných vodách. Na testovanej vzorke som počas mesiaca dokázal vytvoriť niekoľko masívnych textových bublín, z čoho som prevažne nadával len v prípade skratiek, čo má súvislosť s vyššie spomínaným Shiftom. Spínače sú však tiché a tak si môžete dovoliť písať aj tam, kde by vám hrozil varovný prst zo strany knihovníčok. A keď už spomínam klávesnicu, nemôžem z opisu vynechať ani v jej blízkosti usadený a obrovský touch-pad. Ten je klasicky roztiahnutý, reaguje krásne na vaše gestá a ponúka možnosť prepnutia do numerického bloku. Čo viac si ešte od neho želať?

OLED si nepomýlite

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 13 UX325EA OLED - recenze)

Nastal čas hodiť očkom na hlavnú prednosť modelu ASUS Zenbook 13 UX325EA, čiže na OLED panel. Ide o Full HD obrazovku s veľkosťou 13,3 palca, ktorá neponúka žiadne dotykové funkcie a má svietivosť nastavenú na 400 nits (tento údaj berte s rezervou, keďže reálne je to o zhruba tridsať nits menej). Žiadna z ponúkaných konfigurácií vám nedáva šancu priplatiť si za 4K model, čo považujem za chybu, avšak v daných rozmeroch nie až tak zásadnú. Poďme späť k OLEDu ako takému. Prostredníctvom tohto počítača som si pozrel niekoľko aktuálnych filmov (och kde je BR verzia No Time to Die?!) a zase raz sa mi potvrdilo, že OLED za určitých podmienok dokáže vyčarovať zmes neskutočne živých farieb atakujúcich horizont skutočnosti. Pochopiteľne všetko závisí od podmienok, kde daný materiál sledujete. Panel navyše pokrýva viac než 98% DCI-P3 farebného gamutu, čo je v danej triede jasná prevaha nad akoukoľvek konkurenciou. Pomocou integrovaného softvéru MyAsus máte možnosť regulovať rôzne nastavenia okolo displeja a celú paletu už opisovanej pestrosti si prispôsobiť svojmu oku. Skočím teraz netradične a stručne do sekcie portov, rozmiestnených po oboch hranách laptopu. Na ľavej strane máte k dispozícii jeden HDMI vstup nasledovaný duom Thunderbolt 4, naopak, na pravej strane sa nachádza osamotený USB-A 3.2 prvej generácie. Kto pri práci stále používa pamäťové karty bude dozaista potešený vstupom pre ich microSD variant. ASUS Zenbook 13 UX325EA vám nanešťastie nedáva šancu použiť klasický drôtový headset ani iné slúchadlá, všetko musíte realizovať cez USB-C prípojku alebo siahnuť po bezdrôtovom pripojení.

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 13 UX325EA OLED - recenze)

Dizajnom staronový laptop s procesorom Intel Core i7 a operačnou pamäťou 16 GB vám dáva dostatočný výkon na kancelársku prácu, ako aj nenáročnú zábavu. Počítač je schopný bezproblémového chodu nech už na ňom súčasne spustíte pokojne aj dvadsať stredne náročných programov. Nerobí mu problém rozbehnúť aj nejakú tú nenáročnú videohernú arkádu súčasnosti. Pri záťažovom teste, kedy som sa snažil vytvoriť čo najväčší tlak na chladiaci systém, sa namerané teploty nedostali cez hranicu sto stupňov Celzia – najhorúcejšie miesto bolo pochopiteľne na spodnej strane pri vzduchovej šachte. A ako je na tom batéria? V tomto bode takmer všetky mnou testované prístroje zo série Zenbook dokázali vždy excelovať a nijako inak na tom nie je ani nová trinástka. Jej kancelársky chod pri strednom nastavení sa dokáže s prehľadom dostať cez hranicu dvanástich hodín a to je na hardvér osadený OLED panelom viac, ako nadpriemerný výkon. Ešte než tento text uzavrieme tradičnou zmesou pozitív a negatív, musím sa vrátiť k aspektu webovej kamery. Zámerne som vyššie uviedol len jej chabé rozlíšenie, ktoré v praxi nijako neoslní (neostrý prenos so šumením), avšak firma ASUS tento neduh koriguje zaujímavou softvérovou novinkou. Prostredníctvom funkcie Shared Cam totižto môžete notebook prepojiť priamo so svojím mobilným telefónom a využívať tak jeho kameru aj s funkciou potláčania zvukových ruchov v okolí – zaujímavá alternatíva pre každého, komu vadí slabšia kvalita základnej kamery.

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 13 UX325EA OLED - recenze)

ASUS opäť raz dokazuje, že vo sfére ultrabookov vie udrieť na tú správnu strunu. OLEDom vynovená trinástka je cenovo dostupný a výkonný notebook vhodný na kancelársku prácu kdekoľvek, to všetko vďaka výbornej výdrži batérie a rovnako tak tradične peknému dizajnu. Zamrzí snáď len absencia vstupu pre káblové slúchadlá, respektíve headset a v mojom prípade malé smerové šípky a amputovaná časť klávesy Shift.

OLED do každej rodiny nemôže uškodiť


Za poskytnutie produktu na preview ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ASUS Zenbook 13 UX325EA OLED - recenze)


CGwillWin