hw
recenze
Trust Rudox GXT 259

Trust Rudox GXT 259 - recenze
Trust Rudox GXT 259 - recenze
12:52, 03.12.2021

Nebudeme si tu vešať PR frázy na nos. Mnohé popredné spoločnosti sa rok čo rok snažia odlíšiť od svojej konkurencie veľkou zbierkou marketingových fráz, v snahe docieliť čo najvyššie zisky, avšak vo finále sa im to sotva darí. Technické možnosti poloprofesionálnej techniky pripájanej do domácich počítačov pomocou štandardných káblov majú jednoducho svoje limity, ktoré neoklamete ani nadštandardným príslušenstvom a už vôbec nie vysokou, prípadne naopak nízkou cenovkou. Za tie roky testovania spotrebnej elektroniky mnohého razenia sa mi v rukách pochopiteľne ocitlo hneď niekoľko zaujímavo koncipovaných stolných mikrofónov a v drvivej väčšine prípadov by ste na ich prebale našli vety ako „profesionálne náradie, ktoré vám ušetrí cestu do skutočného štúdia“, či prípadne „tento mikrofón odfiltruje okolité ruchy takým spôsobom, až budete mať pocit, že ste sa ocitli vo vesmíre“. No každá jedna reklamná vložka sa v drvivej väčšine rozpadla v tom momente, keď ste mikrofón zapli a skúsili doň reálne niečo povedať. Preto som aj pred testom údajne plne profesionálneho mikrofónu GXT 259 Rudox od známej firmy Trust nebol automaticky vo vytržení a tak nejako som podvedome tušil ďalšie ťahanie medových motúzov okolo úst a uší. O to viac som ale ostal v šoku, keď sa moje prvé zaznamenané slovíčka prenášali reprodukovanou linkou späť v neočakávanej kvalite a razom bolo o čom uvažovať a hlavne písať. Vítam vás preto pri recenzii na stolné náradie značky Trust, ktoré si minimálne jednu PR frázu dokázalo obhájiť, a to s prehľadom.

Zvuk ako z profesionálneho štúdia

Klik pro zvětšení (Trust Rudox GXT 259 - recenze)

Klik pro zvětšení (Trust Rudox GXT 259 - recenze)

Začnime už tradične opisom dizajnu, respektíve obsahu balenia, ktoré je u takto špecifického hardvéru vždy ostro sledovanou záležitosťou. Ako ste už určite vypozorovali z priloženej fotodokumentácie, tak spoločnosť Trust sa pri koncipovaní testovaného mikrofónu skutočne snažila navodiť dojmu návštevy štúdia, za aké by sa nemusel hanbiť ani Steven Toast (toto meno si tu odložím a dúfam, že tých pár percent zasvätených sa okamžite usmeje a zvyšok to donúti k troške detektívnej práce pomocou všemohúceho internetu). Rudox GXT 259 sa v súčasnosti dá kúpiť za sumu cca 150 eur a v tejto hodnote dostanete kvalitatívne ohromujúci kus hardvéru. Už len balenie, skrývajúce ťažký stojan s penovou stenou pre ideálnu zvukovú kulisu, navodí ten správny pocit a akonáhle začnete skladať jednotlivé dieliky (nezaberie vám to viac než desať minút), budete sa musieť začať čoraz viac usmievať. Všetky komponenty sú vyrobené z kvalitných materiálov, ktorým dominuje predovšetkým kov. Robustné rameno sa delí na dve časti, kde jedna udržiava penový štít vo vami definovanej pozícii a druhá nesie samotný mikrofón. Ten je paradoxne zo všetkých ostatných vecí v balení vôbec najľahším, keďže váži len niečo málo cez tristo gramov. Veľkosťou je zrovnateľný s konkurenčnými stolovými mikrofónmi od firmy Genesis, ktorých kvality sme riešili v minulých častiach nášho magazínu. Košík, do ktorého priamo zasúvate USB káblom napájaný mikrofón, je tradične tlmený a to v tomto prípade pomocou gumových svoriek (v balení nájdete aj dve náhradné, ak by prípadne došlo k poškodeniu). Priemer podstavca je presne 16,5 cm a jeho extrémna váha má zabrániť prevrhnutiu v prípade ak by ste pri neopatrnej manipulácii zavadili o proporčne dosť výrazný a vyššie niekoľkokrát spomenutý penový štít. Musím povedať, že takto koncipovaný stolný mikrofón som skutočne nečakal a v súčasnosti by ste v danej cenovej relácii sotva našli niečo čo i len podobné tomuto produktu – k dokonalosti v zmysle transportu mu už chýba len krásny kufrík. Všetky pozitíva si však so sebou tradične nesú aj nejaký ten negatívny chvost. V tomto prípade je ním samotná veľkosť celej zostavy. Užívatelia s menším priestorom, či tí z vás s totálne zaprataným stolom, budú mať obrovský problém si Rudox GXT 259 permanentne nainštalovať medzi používané zariadenia. Aj ja, človek, čo má v kancelárii dvojmetrový stôl a na ňom položený 49 palcový monitor a hromadu ďalšieho príslušenstva (vrátane pyramídy z energetických drinkov), som sa musel takzvane uskromniť a isté veci preorganizovať. No v danom prevedení je evidentne nutné spraviť pár ústupkov, aby ste sa prepracovali k toľko proklamovanej profesionalite.

Štít je možné čiastočne poskladať do tvaru písmena U

Klik pro zvětšení (Trust Rudox GXT 259 - recenze)

Klik pro zvětšení (Trust Rudox GXT 259 - recenze)

Nastal čas to celé uviesť do chodu a odovzdať vám jednu zásadnú informáciu. Maximálna vzorkovacia frekvencia prevodníka je 96 kHz! Ohromujúci údaj, ktorý môžeme podporiť fanfárami pretavenými do osláv, keďže ide o dvojnásobok frekvencie v súčasnosti ponúkanej akoukoľvek konkurenciou – Blue Yeti (48 kHz), HyperX QuadCast (48 kHz), Genesis Radium 600 (48 kHz). Aby toho však nebolo málo, mikrofón disponuje rovnako nadpriemerným frekvenčným rozsahom, od 18 Hz do 21 000 Hz, čo v kombinácii s tlmením okolitých ruchov prináša reálne naplnenie predpovedí o skutočnej štúdiovej kvalite nahrávania. Mnou zachytené audio vykazovalo rýdzu čistotu a akúsi sviežosť, ktorú sa mi s mojím momentálne používaným mikrofónom (Radium 600) nedarilo dosiahnuť. Pochopiteľne, nie som žiadny hudobník a jediné zvuky, čo viem zo svojich rúk dostať, pochádzajú výhradne od klapotu spínačov klávesnice. Každopádne z nahraného hovoreného slova pre potreby videorecenzií som bol viac ako nadšený. Celková kvalita záznamu je jedinečná a pre tvorcov sólových podcastov, či dnes čoraz viac populárnych streamerov je GXT 259 dozaista tou správnou voľbou. Páčil sa mi rovnako celkový retro štýl ovládania samotného zariadenia, ktorý ignoruje moderné trendy ohľadom dotykových funkcií. Na kovovom šasi mikrofónu sa okrem priameho vstupu určeného pre slúchadlá nachádza dvojica mechanických koliesok, kde jedno slúži na reguláciu snímanej hlasitosti a druhé kontroluje zvuk tečúci do slúchadiel. Kto by preto chcel v sekunde uškrtiť svoj škrekot, stačí len zatlačiť na horný analóg a nastane ticho. Snímanie hlasu, prípadne hudby je obstarávané len z jedného smeru a preto sa mikrofón nehodí na hromadné nahrávanie. Čiže, ak by ste ho položili do stredu stola a okolo zhromaždili viacero ľudí, sotva by vám z toho vypadlo niečo použiteľné.

Klik pro zvětšení (Trust Rudox GXT 259 - recenze)

Klik pro zvětšení (Trust Rudox GXT 259 - recenze)

V úvode som cielene spomínal marketingové hranie sa so slovíčkami s cieľom nechať rozoznieť ten hrdzavý pántik na peňaženkách reklamou skúšaných konzumentov, čo sa našťastie neukázalo byť v súvislosti s vyššie opisovaným produktom ako adekvátne. Spoločnosť Trust sa totižto pomocou Rudox GXT 259 dokázala dostať na samotnú špičku rebríčka cenovo dostupných stolných mikrofónov, keďže priniesla hardvér schopný zaznamenať zvuk v profesionálnej kvalite. Vytvorený z odolných materiálov, bez nutnosti dodatočného nastavovania (zapojíte a hotovo) a so všetkým, čo od takto koncipovaného zariadenia očakávate. Jediná nevýhoda môže prameniť z nie práve ideálnej skladnosti, keďže v plnej poľnej je tento mikrofón jednoducho obrovským požieračom miesta.

Profesionálne štúdio u vás doma a za prijateľnú sumu



Za poskytnutie produktu na recenziu ďakujeme spoločnosti Trust

Klik pro zvětšení (Trust Rudox GXT 259 - recenze)


CGwillWin