hw
recenze
Logitech G435

Logitech G435 - recenze
Logitech G435 - recenze
08:02, 01.10.2021

Tak, ako sa okolo nás pomaly ale isto hlási o slovo jeseň a s ňou spojené navýšenie samovrážd (šťastné to predvianočné obdobie), súčasne sa prebúdza aj jedna spiaca princezná. Má občianstvo kované neutralitou a jej oblečenie páchne po dobre vyzretom syre a mliečnej čokoláde. Asi už správne tušíte, že tu s vami jemne vtipkujem ohľadom opisu spoločnosti Logitech, čiže celosvetového lídra v produkcii hardvéru do každej ruky a na každú hlavu, ktorá nám posledné mesiace podriemkavala za horúcou pecou postavenou z covidových balíkov peňazí. Ich jesenná kolekcia počítačových komponentov sa ale definitívne začína, a to predajom cenovo dostupného headsetu zo série G, ktorého šasi by si istá Gréta lusknutím prsta premenila na malú pestrofarebnú urnu vhodnú na odpľúvanie a nezabudla by spomenúť niečo o neutrálnej uhlíkovej stope. Tak či onak, headset Logitech G435 Lightspeed pred časom pristál slávnostne aj u mňa na stole a keďže mi distribútor zaslal skutočne zaujímavé farebné prevedenie tohto herného headsetu, musel som sa sám seba spýtať; či mi niekto niečo náhodou nehodil do kakaa?!

Klik pro zvětšení (Logitech G435 - recenze )

Keď už som trochu netradične načal práve aspekt farebných verzií týchto bezdrôtových slúchadiel, bolo by určite vhodné pripomenúť, že na našom trhu sú okrem výrazne modrých dostupné aj čierne či biele varianty. Všetky tri vás prídu na sumu cca 80 Eur a rovnako tak sú všetky tri vyrobené z identickej zmesi materiálov. Rozprávame sa tu o plastovom šasi vážiacom len 165 gramov, ktorého horná časť je lemovaná textilnou čelenkou. Ešte než si spoločne rozoberieme možnosti prepojenia a kvalitu poskytovania a súčasne snímania zvuku, určite musím spomenúť jeden zásadný fakt. Tento herný headset môžete vďaka pohodlným penovým vypchávkam nosiť na ušiach pokojne aj celý deň bez toho, aby vás bolelo čokoľvek – od krku, cez hlavu až po spomínané ušká. Ide preto o produkt vhodný primárne pre náruživých hráčov, čo presedia pred monitorom a televízorom viac času, než by iní považovali za nezdravé (mimochodom, videli ste nedávno tie zábery zo zatopených herní na Filipínach?) a ak teraz zameriam text na konkrétnu skupinu, určite musím uviesť stream komunitu. Spomínam to aj na základe tej vyložene šialenej farebnej kombinácie, ktorá zdobila mnou testovanú vzorku G435.

Vyrobený z 22% plne recyklovaných plastov

Klik pro zvětšení (Logitech G435 - recenze )

Ostanem ešte stručne v sekcii dizajnu, keďže tento headset si po stránke vizuálneho spracovania zaslúži predsa len trochu dôkladnejšieho opisu. Na rozdiel od koncepčne čiastočne podobných G733 sa v tomto prípade rozprávame o posuvných mušliach (40 mm) a integrovanom mikrofóne bez výrazného predĺženia smerom k ústam. Zaujímavým prvkom je transparentná kabeláž v hornej hrane samotných mušlí a rovnako tak už spomínaná elastická aplikácia na hlavovom moste. Páči sa mi to. Skutočne môžeme v tomto prípade dizajnérov pochváliť a uvedená G733, ktorá sa snažila pretlačiť do srdiečka aktívnych hráčov, má podľa mňa voči dizajnu G435 čo doháňať. Jedinou jej výhodou ostávajú snáď len RGB svetielka, ktoré recenzovaná novinka nemá – je tu len integrovaná dióda oznamujúca stav zariadenia. Proporčne ide o produkt, aký si môžete pokojne pripojiť cez Bluetooth k telefónu a vybehnúť na nákup bez toho, aby ste sa museli cítiť trápne a aj moja milovaná manželka ich niekoľko týždňov „testovala“ vyložene len na počúvanie hudby a telefonovanie. Poznámka autora: k jej záverom som sa do uzávierky nášho magazínu nedopracoval, pretože bola aktuálne v režime tichej domácnosti.

Klik pro zvětšení (Logitech G435 - recenze )

A čo ovládanie takzvane naslepo? Všetka fyzická interakcia prebieha prostredníctvom ľavej strany a užívateľ má možnosť nahmatať dostatočne veľké koliesko určené na regulovanie hlasitosti, hlavný vypínač, ako aj prepínanie medzi Lightspeed (USB kľúč je samozrejme v balení) a už vyššie uvádzanou Bluetooth technológiou. Všetky vaše kroky pri nastavení sprevádza veľavravná zvuková signalizácia a ako už asi tušíte, nabíjanie sa obstaráva cez USB-C (nie je možné slúchadlá využívať pri prepojení s PC pomocou kábla). Kto si potrpí na možnosť prepojenia s 3,5 mm káblom, môže si v tomto prípade nechať zájsť chuť a skúsiť sa poobzerať po koncepčne inom výrobku firmy Logitech. Nastal čas zhodnotiť toľko proklamovaný aspekt audio kvality. Produkt využíva štyridsaťmilimetrové meniče schopné vás svojou intenzitou hlasitosti poriadne ohlušiť a aj keď som úroveň zvuku vytiahol na maximum, jeho kvality nijako neklesli (žiadne chrapčanie, ani skreslenie). Headset s úspechom reprodukuje herné audio a aj basová linka tomu celému dáva čiastočný nádych luxusu, minimálne na zariadenie v danej cenovej relácii. Čo sa týka prezentácie pri počúvaní hudby mimo hier, tu už samozrejme musíme prijať isté limity, s akými sa ale dalo vopred počítať – priemer by bol asi tým najvhodnejším slovíčkom.

Zapneš a ideš

Klik pro zvětšení (Logitech G435 - recenze )

Slúchadlá som úspešne prepojil s každou hernou platformou (aj s PlayStation 5) a ocenil tak ich praktický aspekt v zmysle užívateľsky prístupnej obsluhy. Batéria je schopná podržať headset v chode minimálne osemnásť hodín čistého času a ja osobne som zo zariadenia dostal ešte o hodinku viac, a to kolovalo nielen po next-gen konzolách, ale súčasne aj po mobiloch a samozrejme PC zostavách. Priepustnosť okolitých zvukov nie je síce úplne ideálna, avšak všetko sa dá vyriešiť zvýšením hlasitosti alebo vyhodením hlučných rodinných príslušníkov niekam za dvere. Otvorme teraz zásuvku s nápisom; kvality mikrofónu. Tu som sa na základe akéhosi koncepčného zapustenia do mušle trocha obával, ale tieto obavy sa vo finále ukázali byť ako plne neopodstatnené. Prenos komunikácie síce nebol stopercentný a sem tam prišlo na malé skreslenie hlasu, ale nejednalo sa o nič, čím by druhá strana trpela a danej informácii snáď nebola schopná porozumieť. Logitech v tomto prípade využíva technológiu schopnú zvýrazniť hovorené slovo nad zvyškom ruchov, čo je poznať takmer okamžite ako začnete niečo bľabotať, ale rozhodne nejde o pomôcku, aká by dokázala softvérovo odrezať z pozadia zapnutý vysávač, sobotnú cirkulárku u susedov alebo nahnevaného partnera. Schválne som prostredníctvom G435 skúšal telefonovať v exteriéri počas veterného počasia a produkt to celé zvládal dosť ťažko, prenos nebol úplne kóšer. To sa ale samozrejme opäť vraciame k tomu, že tu celú dobu vedieme reč primárne o hernom náradí, aké sa využíva v izolovaných miestnostiach a všetky pridružené funkcie sú už len príjemným, ale nie úplne dokonalým, bonusom.

Podarený herný headset so širokou škálou využitia

Klik pro zvětšení (Logitech G435 - recenze )

Kúpou Logitech G435 automaticky získate na oko pôsobivý herný headset s mušou váhou a praktickými funkciami, to všetko v dostupnej cene. Medzi jeho ďalšie prednosti spadá pohodlie, ako aj kvalita prezentovaného zvuku, avšak treba si v tomto prípade jasne určiť hranice, kam až slúchadlá chcete ťahať. Vo svete bezdrôtových klapiek na uši by sme logicky mohli nájsť len o malý kúsok drahšiu konkurenciu schopnú ponúknuť o niečo viac, avšak G435 musím osobne oceniť hlavne za snahu o istú koncepčnú konzistentnosť a z nej vyplývajúcu kvalitu.



Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti Logitech

Klik pro zvětšení (Logitech G435 - recenze )


CGwillWin