speciál
Czech Game Show v Tokiu – Japonci objevují svět českých počítačových her

Czech Game Show v Tokiu – Japonci objevují svět českých počítačových her
Czech Game Show v Tokiu – Japonci objevují svět českých počítačových her
13:39, 21.09.2021

Obyvatelé japonského hlavního města se od 15. září mohou po dobu jednoho měsíce seznámit s českým herním průmyslem formou interaktivní výstavy v galerii Českého centra Tokio. Japonskému publiku se tak vůbec poprvé představí ucelený výběr z her světově úspěšných studií, jako jsou Amanita Design, Warhorse Studios nebo Madfinger Games. Výstavu dále doplňuje koncept art a ilustrace z vývoje jednotlivých her. V případě studia Amanita Design jsou vystaveny i originální malby ze hry Creaks a dosud nikde nepublikované kresby z dnes už legendární adventury Machinarium.

Klik pro zvětšení (Czech Game Show v Tokiu – Japonci objevují svět českých počítačových her)

ArmA, trilogie Mafia, Beat Saber, Kingdome Come: Deliverance, Machinarium nebo Euro Truck Simulator, to vše jsou tituly, které dnes mají statut světově úspěšného hitu a zároveň vznikly v některém z mnoha českých herních studií. I v Japonsku jsou výše zmíněné hry dobře známé a mají zde své fanoušky, ale už méně hráčů si je spojuje s Českou republikou. Výstava v Českém centru Tokio si klade za cíl zvýšit povědomí o Česku, jako o zemi, která dokáže úspěšně navazovat na svoji bohatou kulturní tradici a přitom budovat moderní a inovativní herní průmysl.

Českému hernímu průmyslu se totiž bezpochyby daří. V současnosti svým obratem dokonce silně převyšuje průmysl filmový. Ovšem zdaleka nejde jen business, herní průmysl se totiž řadí mezi kreativní odvětví, jelikož kromě programátorů, vývojářů skriptů a herních designérů jsou pro úspěšný vývoj hry potřební také grafici, scénáristé, animátoři či hudebníci. Kvalitní hry jsou tedy výsledkem spojení celé řady kreativních a kulturních oborů lidské činnosti a jako takové bez debaty patří do kulturní prezentace České republiky v zahraničí.

Důraz na přesah a kreativní stránku byl kladen i během výběru reprezentačního vzorku českých her pro Czech Game Show v Tokiu. Zastoupeny jsou jak ustálené hvězdy české herní scény, tak i menší studia, která si ale svými počiny získávají na uznání doma i ve světě. Japonští hráči si tak mohou vyzkoušet Machinarium, Samorost 3, Creaks a premiéru hororové novinky Happy Game od studia Amanita Design, jež proslulo originálním výtvarným zpracováním svých her, které odkazuje k silné české tradici ilustrace, animace a loutkového divadla. Dále je na Czech Game Show v Tokiu prezentovaná hororová adventura odehrávající se v českých a moravských lesích Some Day You’ll Return na které pracuje nezávislé studio CBE Software. Mobilní hry reprezentují brněnští Madfinger Games, z jejichž repertoáru je možné si zahrát Shadowgun Legends, zombie akci Dead Trigger 2 a Monzo VR. Posledně jmenovaný titul je modelářská hra určená pro virtuální realitu Oculus Rift. Výstava návštěvníky také seznámí se soudobými českými dějinami skrze adventury od Charles Games, k dispozici je oceňovaný Attentat 1942 a čerstvá novinka Svoboda 1945: Liberation. Z české historie čerpá inspiraci i RPG hit od Warhorse Studios - Kingdome Come: Deliverance, jenž je díky vydavatelské společnosti DMM Games v Japonsku distribuován v plné lokalizaci, tedy s japonskými titulky i dabingem. Kromě Happy Game je pak na Czech Game Show v Tokiu další exkluzivní premiéra, The Last Oricru z dílny studia GoldKnights. The Last Oricru je unikátní sci-fi/fantasy RPG kombinující propracovaný příběh s náročnou hratelností her typu Dark Souls. Momentálně je stále ve vývoji a jeho vydání se očekává někdy v průběhu roku 2022.

Klik pro zvětšení (Czech Game Show v Tokiu – Japonci objevují svět českých počítačových her)

Jednotlivé hry jsou doplněny o textové panely v japonštině, které návštěvníky seznamují s vývojářskými studii a jejich herním portfoliem. Úvodní text shrnující vývoj historie herního průmyslu v České republice připravil herní publicista Pavel Dobrovský.

Další část výstavy tvoří ilustrace, koncept art a mnoho dalších rekvizit spojených s vývojem a propagací počítačových her. Za zmínku stojí především originální malby, které vznikly pro hru Creaks nebo doposud nikde jinde nezveřejněné kresby z adventury Machinarium. Hudební podkres výstavy zajišťují soundtracky z Kingdome Come: Deliverance, Some Day You’ll Return a také hudba z her od studia Amanita Design. O kvalitu ozvučení se postarala další inovativní česká firma, svým designem nezaměnitelné high-end reproduktory totiž zapůjčil japonský importér firmy DeepTime.

Výstava vznikla v rámci probíhajícího Roku české vědy, školství a inovací v Japonsku a termínově byla zvolena tak, aby se překrývala s významným herním veletrhem Tokyo Game Show, jenž se letos koná online od 30. 9. do 3. 10. a účastní se ho studia GoldKnights, Madfinger Games, Amanita Design a CBE Software. Návštěvníci online veletrhu si tak následně mohou přijít české hry vyzkoušet i do Českého centra a viditelnost českého herního průmyslu v Japonsku se tak několikanásobně zvýrazňuje.



CGwillWin