recenze
TOEM

TOEM - recenze
TOEM - recenze
13:00, 21.04.2022

Milujem všetko čiernobiele, nech už sa rozprávame o vizuálnej kultúre filmu a fotografie, alebo spomíname na ikonické duo mimozemšťanov v epizóde "Let That Be Your Last Battlefield" z pôvodného seriálu Star Trek. Vynechanie všetkých farieb a ponechanie len dua protikladov čiernej a bielej má v sebe neskutočnú silu a atmosféru, čo logicky dokážu využiť aj autorské tímy v oblasti herného softvéru. Takýchto projektov je však stále pomenej, a preto, ak sa na scéne objaví niečo nové, moje senzory v tom momente začnú blikať ako šialené. Presne to sa stalo u nezávislej produkcie menom TOEM, ktorá nedávno dorazila na PC a konzoly. Naša redakcia si na môj popud jednoducho musela zažiadať o kód pre systém Nintendo Switch a na základe toho sa teraz spoločne pozrieme na kvality tejto logickej a roztomilej foto adventúry.

Príjemný relax

Klik pro zvětšení (TOEM - recenze)

Pre švédske päťčlenné štúdio s vtipným názvom Something We Made je TOEM debutom s veľkým D. Nie každému sa totižto pošťastí pripraviť si na štarte do veľkého interaktívneho biznisu takto originálne spracovaný projekt. Nechcem samozrejme tvrdiť, že autori prišli s niečím vyložene revolučným, to vôbec, avšak to, s akým citom pospájali jednotlivé konceptuálne linky bez toho, aby vyzneli fádne, je skutočne obdivuhodné. TOEM je izometrické dobrodružstvo so silným príklonom k stredne náročným hádankám, kde hlavný prím hrá fotoaparát. Pohybujete sa po síce malom, ale objektami prehustenom prostredí, kde je obrovská hromada NPC postáv a tie potrebujú vašu pomoc. Za každý dobrý skutok, aký pre nich vykonáte, vám pridajú pečiatku do vášho cestovného pasu a vďaka tomu sa môžete neskôr presúvať do nových a vzdialenejších oblastí. Celková dĺžka hry nepresiahne tri hodinky čistého času, aj keď tento údaj je relatívny, keďže je všetko podmienené skutočnosťou, ako dobre sa vám darí riešiť samotné puzzle. S hrou som však strávil jedno príjemné poobedie a aj keď to všetko ubehlo možno až prehnane rýchlo, spomínal som na ňu ešte dlho po tom, čo doznel zvuk poslednej pečiatky.

V čom tkvie to čaro?

Klik pro zvětšení (TOEM - recenze)

Čiernobiele 3D diorámy, s ktorými môžete pomocou pohybu kamery manipulovať doslova ako keby ste ich mali položené na dlani, sú uhrančivým divadielkom, čo tepe vlastným tempom. Ale to by nebolo samo o sebe tak zaujímavé, ak by väčšina charakterov okolo vás nevykazovala silný atribút humoru a originality. Každá jedna postavička, čo sa prihlási o vašu pozornosť, potrebuje pomôcť niečo vyfotografovať či zachytiť na celuloidové pásmo súčasnej digitálnej doby. Krútenie kamerou je preto alfou a omegou a často sa hľadanie riešení neskrýva len v obyčajnom stláčaní spúšte. Hráč sa musí sústrediť na okolie, pozorovať ho a vopred plánovať, kde umiestni samotnú kameru a kde bude stáť on. Príbehové pozadie si síce nenesie žiadne náznaky komplexnosti, jednoducho sa prebúdzate vo svojej detskej izbe skromného rodičovského domu a ešte než za sebou zabuchnete vchodové dvere, mamička vás pobozká na rozlúčku a popraje vám veľa šťastia na vašom prvom veľkom výlete mimo jej sukne. Niečo podobné by sme mohli spodobniť s oveľa viac slávnou sériou o lovení vreckových monštier, ale TOEM je predsa len trocha iným zážitkom. Ide o logickú adventúru, kde sa to najpodstatnejšie krúti okolo spoznávania bizarných, ale aj bežných osudov ľudí, ale aj zvieratiek, obývajúcich jeho čarovný kraj.

Sedem pečiatok na prechod do novej oblasti

Klik pro zvětšení (TOEM - recenze)

Pre zbúranie blokády na prechod do ďalšej oblasti vám stačí pozbierať minimálne sedem pečiatok, ale garantujem vám, že čaro diela TOEM vás len tak niekam nepustí a budete chcieť splniť všetky hlavné, ako aj postranné fotografické úlohy. Preskúmať dopodrobna všetko to, čo jednotlivé časti máp ponúkajú, si vyžaduje precíznosť a hlavne trpezlivosť - tu sa na moment zastavíme. Osobne si myslím, že práve táto skutočnosť spojená s audiovizuálnou stránkou vytvára spoločne to celkové gro okolo vyššie spomínaného relaxu. Prvotina od Something We Made je síce krátkou záležitosťou, ale za celý ten čas, čo v nej pobehujete a pozorujete jej prepracovaný level dizajn, sa neprestanete cítiť ako na príjemnom školskom výlete. Interakcia fotoaparátom sa zlepšuje postupne a čím ďalej v príbehu ste, o to viac schopností vám onen hardvér ponúka. Ďalším dôležitým prvkom je neustále obliekanie nových módnych kúskov a doplnkov. Veľká časť misií je totižto priamo závislá na tom, ako v danom momente vyzeráte pred objektívnom, čo nás prenáša od izometrického pohľadu do pohľadu z prvej osoby. V ňom môžete prostredníctvom fotoaparátu manipulovať s rôznymi efektami a meniť ohniskovú vzdialenosť s cieľom dosiahnutia toho najdokonalejšieho záberu. Často na tom nestojí ani tak úspech v podobe získanej pečiatky, ale skôr vaša snaha o dobre odvedenú prácu.

Na rozdiel od 3D prostredia sú všetky postavy výhradne 2D placky

Klik pro zvětšení (TOEM - recenze)

TOEM nie je ani náhodou niečím akčným, kde by ste mali očakávať frustráciu a sklamanie na základe vlastného neúspechu. Ide o záležitosť, kde vás čaro konceptu a celkový relax tiahne vpred na vlne riešenia hádaniek a ak vás niektoré nebudú vyložene zaujímať, môžete ich kedykoľvek preskočiť. Všetko stojí a padá výhradne na plnení úloh, čo je však súčasne aj menší problém, keďže priestor okolo vás by si zaslúžil tiahnuť viacerými smermi. Aj cez tento neduh sa jedná o vizuálne oslnivú indie značku, na akú len tak nezabudnem a ktorá by si dozaista zaslúžila aj pokračovanie. Ide o veselé a hravé dobrodružstvo, čo vám pomôže sa naladiť na pohodovú vlnu a ešte vás pri tom pobaví jemne dávkovaným humorom. V cenovej relácii okolo pätnástich eur nemáte prečo váhať a nech už siahnete po nami testovanej Switch verzii alebo si vyberiete iný variant, vo všetkých prípadoch neurobíte žiadnu chybu.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Something We Made

Klik pro zvětšení (TOEM - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch
SKVĚLÉ
87%
CZECHGAMER
Štýlová adventúra plná relaxu a nápaditých hádaniek

CGwillWin