recenze
WRC 10 FIA World Rally Championship

WRC 10 FIA World Rally Championship - recenze
WRC 10 FIA World Rally Championship - recenze
18:44, 28.02.2022

Cez to všetko, ako sa mi osobne v posledných rokoch nepáči sotva diplomatické jednanie francúzskej spoločnosti Nacon (narážam na ich právny stret s rumunskou firmou Frogwares ohľadom distribúcie originálneho The Sinking City), jedno sa im musí nechať; budujú si v Európe čoraz silnejšie postavenie na scéne s pretekárskymi značkami. Žiarivým príkladom je aj zastrešovanie jedného z viacerých herných spracovaní šampionátu v rally, ktorý už od roku 2015 vyvíja rovnako francúzska firma Kylotonn. Jej aktuálny ročník tak už na prvý pohľad recykluje úspechy okolo tých minulých, čo samozrejme nutne nemusí byť hneď na škodu, aj keď som sám počas testu narazil na niekoľko tuhších chrupaviek. Poďme si o tom povedať viac v nasledujúcom texte.

Pocit z jazdy je alfou a omegou

Klik pro zvětšení (WRC 10 FIA World Rally Championship - recenze)

Realistické simulácie v hernom svete budia vždy obrovské vlny emócií a nie každý je schopný doceniť možno až prehnaný tlak na napodobovanie skutočných podmienok, obzvlášť ak sa rozprávame o rýchlych vozoch brázdiacich často nerovný terén. Práca značky Kylotonn je však v tomto ohľade poctivou variáciou na skutočný simulátor, aj keď istá komplexnosť, akú nám svojho času naservíroval DiRT Rally 2.0, mu tak trocha chýba. V menu však nájdete niekoľko zásadných stupňov okolo priblíženia alebo čiastočného vzdialenia sa od simulácie a nech už si vyberiete akýkoľvek z nich, vo finále vás jazdný model a pocit z ovládania dokáže zabaviť. O to viac, ak hru vyskúšate prostredníctvom konzole PlayStation 5 (náš prípad), ktorá celú vec ešte umocňuje pomocou haptickej odozvy a adaptívnych triggerov. Dovolím si tvrdiť, že gamepad Dualsense zlepšuje pocit z jazdy oveľa viac než gamepad od Xboxu, ktorý vyššie uvedené výhody neponúka - ale to už je asi vec, akú si musíte vyskúšať na vlastné prsty, ako sa povie.

Zdola hore

Klik pro zvětšení (WRC 10 FIA World Rally Championship - recenze)

Pocit z meniacich sa podmienok pretekania si všimnete pri postupnom prechode od najnižších tried až po tie najvyššie, kde sa strieda nielen rýchlosť vozidiel, ale aj ich pohon, respektíve jazdné vlastnosti. Pri príležitosti osláv päťdesiateho výročia značky máme navyše k dispozícii aj výber z vyložene raritných automobilov, ktoré slovu klasika dávajú úplne nový ráz. Autori sa s týmto režimom doslova vyhrali a ponúkajú nám tak spomienky na dnes už ikonické a dekády staré preteky s pôvodnými posádkami tak, aby sme si mohli vytvoriť svoju vlastnú alternatívnu minulosť. Kto sa do tohto slávnostného retro režimu zamiluje, predpokladám že milovníci tradičných rally automobilov s tým nebudú mať väčší problém, si určite s radosťou prejde všetkými skupinami, a to až po zlom na prahu tisícročia. Vývojári však obsah päťdesiatych narodenín dávkujú pomerne opatrne a všetko záleží od toho, ako sa vám bude dariť v režime kariéry, ktorého úspechy vedú k postupnému odkrývaniu nových možností v moduse zvanom 50th Anniversary.

Audi quattro Sport, Toyota Celica, Lancia Delta Integrale

Klik pro zvětšení (WRC 10 FIA World Rally Championship - recenze)

Musím povedať, že nie všetkým prepojeniam medzi jednotlivými režimami úplne rozumiem. Než si budete môcť zajazdiť každý jeden z retro závodov, je nutné absolvovať časové skúšky a stať sa do limitu pre danú trať - toto by som ešte ako tak pochopil, avšak čo je z môjho pohľadu úplne mimo misu, je sprístupnenie možnosti vytvorenia vlastného pretekárskeho tímu. Ten sa vám totižto otvorí až v momente, keď pokryjete všetky preteky v už vyššie spomínanom spomienkovom režime. Je to ako šachovnica plná cestičiek a znova musím podotknúť, že nie všetky sú rozumne prepojené. Nech už si však vyberiete akúkoľvek položku v menu, z pohľadu komplexnosti ostáva na vrchu predovšetkým modus kariéry a jej pestré možnosti. Dajme teraz bokom pretekanie ako také, z toho som mal počas testu viac ako dobrý pocit, ale venujme sa sekundárnym spestreniam. Tam konkrétne spadá postupné budovanie morálky celého tímu, diskutovanie s majiteľom tímu, rozhodovanie o obutí a rovnako tak najímanie nových zamestnancov - nejde síce o nič veľké, ale na dotvorenie atmosféry to bohato stačí.

Rozhodovania je tu viac než dosť

Na rozdiel od iných podobne koncipovaných sérií sa WRC 10 snaží otvoriť aj pre úplných začiatočníkov. K dispozícii je vám veľké množstvo tréningových jázd, kde vám umelá inteligencia krásne vysvetlí ako sa na trati má správať vozidlo za rôznych situácií a ak tomu tak nie je, čo s tým hráč môže urobiť. Ak som vás potom vyššie trocha odradil od režimu kariéry na základe nutnosti spravovať celý tím, v tomto smere sa dá rovnako pomocou nastavení prepnúť výhradne do pretekania a byrokraciu nechať na režim automatiky. A aby toho nebolo málo, k ruke je vám aj séria zaujímavých výziev, ktoré sú vlastne akousi praktickou skúškou všetkého, čo sa naučíte počas tréningových jázd (jazda za extrémneho počasia a s takmer zdemolovaným šasi auta a máte o adrenalín postarané). Samostatnou kapitolou sa následne stáva režim pre viacerých pretekárov a či už sa budeme rozprávať o tradičnom súperení na rozdelenej obrazovke, alebo o plnohodnotnom online šampionáte s obrovskou škálou nastavení a variánt jazdy (vytvoriť si môžete doslova akúkoľvek schému), v oboch formách funguje všetko nadpriemerne dobre.



Overovanie kvality WRC 10 FIA World Rally Championship mňa po celý čas viac či menej bavilo, aj keď ani v tomto prípade nemôžem vynechať už v úvode naznačené menšie či väčšie nedostatky. Prvým z nich je nie práve presvedčivá technická stránka a akási celková jalovosť grafického artu. Presýtenosť informácií na obrazovke v čase, kedy si pretekár všíma tak maximálne prichádzajúcu šikanu, je úplný nonsens a rovnako tak pôsobia niektoré priam iritujúce animácie pri opakovaných záberoch. Cez to všetko ale toto dielo musí zabávať každého milovníka série WRC a to už len komplexnosťou svojho bohatého obsahu, ako aj dobre zvládnutým pocitom z jazdy.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Comgad

Klik pro zvětšení (WRC 10 FIA World Rally Championship - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 5
DOBRÉ
75%
CZECHGAMER
Fanúšikov WRC toto dielo dozaista poteší

CGwillWin