speciál
Microsoft oficiálně potvrdil Windows 11, novinek se dočkají i hráči

Microsoft oficiálně potvrdil Windows 11, novinek se dočkají i hráči
Microsoft oficiálně potvrdil Windows 11, novinek se dočkají i hráči
09:49, 25.06.2021

Leaky byly zase jednou potvrzeny a ukazuje se, že Microsoft své dřívější tvrzení, že Windows 10 bude jeho poslední operační systém, který tu s námi bude do konce věků, nemyslel zas tak vážně. Včera byl oficiálně potvrzen systém Windows 11, který si betatesteři budou moci vyzkoušen už příští týden, oficiálně pak bude vypuštěn někdy během léta, takže žádné dlouhé čekání nečekejme.

Ale teď to důležité, co nám nová vlastně přinese? Tedy kromě nového UI, které se až nestydatě inspiruje v MacOS od Applu? Pro nás hráče je to několik věcí, zaprvé Auto HDR, což je technologie, která dokáže převést standartní dynamický rozsah na vysoký u všech her běžících na DirectX 11 bez nutnosti zásahu vývojářů. Stejná technologie je již integrovaná v Xbox Series X|S, kde si jí někteří uživatelé celkem chválí. Osobně mi tyhle automatické vylepšováky nikdy nepřijdou zas tak super, jelikož vývojáři při tvorbě pracovali s tím, že něco takového neexistuje a vizuály jsou tomu přizpůsobené. Názor si můžete udělat sami dle videa níže.

Dalších technologií přenesenou ze světa Xboxu je DirectStorage, která umožňuje nahrávání assetů (tzn. modelů, textur atd.) přímo do grafické paměti bez zatěžování CPU, což by ve výsledku mělo mít pozitivní vliv na výkon i délku loadingů. Samozřejmě budete potřebovat patřičný hardware v podobě NVMe SSD, abyste DirectStorage mohli využívat. Rozhodně cool featurka, když na to máte železo.

Další změny už nejsou kdovíjaké, ale pro pořádek – Xbox app bude defaultní součástí Windows 11 a přístup k Xbox Game Passu je tak jednodušší než kdy předtím. Vzhledem k akvizici ZeniMaxu a tedy Bethsedy se tohle předplatné začne opravdu vyplácet a s edicí Ultimate máte přístup ke Cloud Gamingu, čili si i ty nejlepší tituly zahrajete na kdejakém kancelářském notebooku, což zní fajn. Škoda, že mám Mac. Poslední novinkou je možnost spustit si na Windows 11 aplikace napsané pro Android. Než začnete jásat, je potřeba dodat, že se nejedná o appky z Google Play Store ale o Amazon Store. I ten však nabízí hromadu her a aplikací, takže proč ne.

Windows 11 bude zdarma pro všechny, kdo mají nainstalovaný Windows 10 a jeho hardwarová náročnost bude stejná jako v případě předchozí verze. Čili pokud běžíte na desítkách můžete si s klidem nainstalovat jedenáctky. Já asi nějaký ten měsíc počkám, Microsoft je známý tím, že jeho updaty nejsou úplně bez problémů, ale obecně nevidím mnoho důvodů, proč čekat.


CGwillWin