recenze
Chivalry 2

Chivalry 2 - recenze
Chivalry 2 - recenze
12:00, 28.06.2021

Druhé pokračovanie ikonickej stredovekej rúbačky od Torn Banner Studios s názvom Chivalry 2 je konečne tu. Aj keď sme počas siedmych rokov od vydania prvého dielu mohli skúsiť ďalšie mnohé tituly podobného rázu - ako napríklad Mordhau, prípadne Kingdom Come: Deliverance, séria Chivalry si aspoň v mojom srdci, drží isté miesto, ktoré len tak čosi nenahradí. Na úvod môžeme povedať, že dvojka, v tomto prípade určite meno tejto série nepokazí a aj keď by si ešte pár týždňov developmentu zaslúžila, môžeme hovoriť o pomerne vydarenej záležitosti.

Klik pro zvětšení (Chivalry 2 - recenze)

Aktuálne ponúka Chivalry tri herné módy - Free-for-all a potom bitku pre 40 a bitku pre 64 hráčov, vrámci ktorých môžete naraziť na niekoľko "misií". V princípe budete buď útočiť alebo brániť pevnosť, mesto, či dedinu a počas toho plniť jednotlivé úlohy (napríklad oslobodzovať väzňov). To na ktorej strane sa budete nachádzať bohužiaľ neovplyvníte a vzhľadom na nie veľmi dobrú vybalancovanosť niektorých máp ste tak niekedy doslova predurčený k prehre. To je bod najmä kvôli ktorému som v úvode hovoril o potrebných týždňoch ďalšieho developmentu. Osobne veľmi pevne dúfam že sa postupne dočkáme pridania ďalších herných módov ako napríklad akéhosi co-op survival alebo battle royale.

Klik pro zvětšení (Chivalry 2 - recenze)

Odhliadnuc od spomínaného nevybalancovania, sú jednotlivé mapy veľmi kvalitne spracované, naplnené rôznymi zaujímavými prvkami a detailami. Kvitujem aj napríklad možnosť zodvihnutia takmer akéhokoľvek predmetu a jeho využitia v boji. Častokrát sa tak stretnete napríklad s rytierom ktorý vás naháňa so svietnikom či lopatou. Silným marketingovým ťahákom bol aj katapult, pomocou ktorého viete vrhnať nie len kamene ale aj ľudí.

Klik pro zvětšení (Chivalry 2 - recenze)

Čo sa ale týka výberu jednotlivých "klás", bojovať môžete za Archera, Vanguarda, Footmana a Knighta, pričom každý z nich má o čosi iné prednosti a pochopiteľne aj negatíva, s ktorými budete musieť počítať. Zároveň si však každého z nich viete levelovať a odomykať rôzne variácie, ako napríklad keď z lučišníka viete po dosiahnutí istého levelu urobiť bojovníka s kušou, či z Knighta s veľkým obojručným mečom, rytiera so štítom a jednoručákom.

Klik pro zvětšení (Chivalry 2 - recenze)

To na čo všetci čakáte prichádza pochopiteľne na koniec. Bojový systém v Chivalry 2 je oproti jednotke omnoho viac premyslený, zábavnejší a zaujímavejší. K útočeniu, ako aj k bráneniu sa tu vedie niekoľko ciest a je na vás, ktorú v rýchlosti boja zvolíte. Môžete sekať a bodať z rôznych strán, snažiť sa vychytávať miesta kde je nepriateľ odkrytý, ako aj brániť sa napríklad len otočením postavy na stranu kde má momentálne štít. Dominancia na bojovom poli ale samozrejme vyžaduje hodiny tréningu, čo môže byť pre mnohých nadšencov lákavé. Boj pôsobí realisticky ale taktiež komicky, ako to už poznáme z jednotky či napríklad Mordhau. Ani tu nám nechýbajú rôzne bojové pokriky, vzdychy zúfalstva ale aj víťazstva, či trúbenie na bojový roh.

Klik pro zvětšení (Chivalry 2 - recenze)

Chivalry dokáže bezpochybne zabezpečiť dlhé hodiny zábavy, najmä ak budete hrať s viacerými priateľmi. Hráčov, ktorý by to ale brali o čosi vážnejšie, môžu vytočiť nevybalancované mapy, no na druhú stranu musíme dodať, že stredovek fér určite nebol.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Comgad

Klik pro zvětšení (Chivalry 2 - recenze)

Recenzovaná verze: PC
DOBRÉ
75%
CZECHGAMER
Určite pozitívny návrat starej dobrej série, ktorá však doposiaľ má niekoľko väčších múch


CGwillWin