Nintendo odchádza víťazne z ďalšieho súdneho pojednávania

Nintendo odchádza víťazne z ďalšieho súdneho pojednávania
12:15, 02.06.2021

Spoločnosť Nintendo nie je na scéne viac než sto rokov nejakou úplnou náhodou a jedným z dôvodov prečo sú ich hry natoľko originálne a špecifické je aj ich silná snaha ochrániť vlastné duševné vlastníctvo za každú cenu. Právnické oddelenie tejto firmy je ekvivalentom besného psa akého by ste nechceli naštvať a aj cez túto všeobecne známu skutočnosť sa stále nájde veľa jedincov, čo činia opak.

Jedným z nich bol aj istý Matthew Storman, ktorý vlastnil a spravoval server ROMUniverse zameraný na distribúciu nelegálnych súborov s Nintendo hrami. Matthew svoj projekt využil na vlastné obohacovanie sa pomocou distribúcie ROM súborov hier bez súhlasu autora a tým porušoval viac autorských zákonov než do koľko vedel sám napočítať. Mesačne mu na základe voči svojim zákazníkom stanoveného paušálu putovalo na konto viac než 30 000 dolárov, čo logicky neušlo pozornosti spomínaných právnikov. Pán Storman sa nechcel s Nintendom nijako rozprávať a tak všetko skončilo u súdu a ten rozhodol, že Nintendo je plne v práve a správca dnes už nefunkčného webu ROMUniverse mu musí uhradiť sumu 2,1 milióna dolárov.

Mimochodom o inteligencii tohto pána svedčí aj skutočnosť, že sa na súde zastupoval sám a aj keď najprv jasne deklaroval že ROMUniverse je jeho projekt a nikoho iného, nakoniec na lavici svedkov tvrdil, že len na web pridával obsah od ľudí čo mu ho posielali. Takéto chabé obhajovanie samozrejme nemalo šancu na úspech a samotný čin bol klasifikovaný ako takmer 50 porušení autorských práv.


DALŠÍ

CGwillWin