recenze
Miitopia (Switch)

Miitopia (Switch) - recenze
Miitopia (Switch) - recenze
12:00, 28.05.2021

Keď som sa v roku 2017 staral o testovanie prvej verzie arkádovo ladenej RPG Miitopia, sotva mňa mohlo napadnúť, že s touto značkou sa ešte niekedy uvidím. Nie snáď, že by spoločnosť Nintendo v tej dobe nerazila svoju večne aktuálnu politiku návratov s minimálnym zásahom do obsahu, avšak onen tak trochu podivný koncept, s akým Miitopia pracovala, bol až príliš naviazaný na handheld Nintendo 3DS, než aby som mohol predpokladať akýkoľvek budúci port. Ako sa však vraví; ak vás má niekto skutočne vo svete hier šokovať či prekvapiť (milo alebo nemilo), tak je to práve firma s viac ako stodvadsať ročnou tradíciou. Nintendo nám v duchu tejto mojej charakteristiky aktuálne prináša staronovú verziu uvedenej značky, ktorej najväčší prínos spočíva HD filtri, nových animáciách a pár podružných vylepšeniach. Môže pôvodná idea naviazaná na éru Wii, DS, 3DS a WiiU obstáť aj v časoch, kedy vládne platforma Switch? Tak na to sa spoločne pozrieme v nasledujúcom texte.

Ešte jeden dungeon a idem spať...

Klik pro zvětšení (Miitopia (Switch) - recenze)

Aj keď by som vás teraz mohol odkázať na text z roku 2017, ktorého ústredné gro sa nijako nevymyká spojitosti s aktuálnou Miittopiou, nič také neurobím. Začnime preto príbehom, ktorý je prostý ako vládnuca vláda Slovenskej republiky. Temný pán zasiahne krajinu svojou skazonosnou ideou o likvidácii všetkého dobra a ukradne väčšine obyvateľom ich vlastné tváre - doslova im povysáva nosy, uši, oči, mihalnice a tak ďalej a tak podobne. Jediná záchrana spočíva vo vás, hlavnom hrdinovi, respektíve v družine, akú si postupne zostavíte a vaším spoločným cieľom je nielen likvidácia samotného temného pána, ale aj postupné zbieranie všetkých ukradnutých tváričiek. A prečo je Miitopia tak fixovaná na tvár? Celá filozofia interakcie tu totižto stojí a padá na Mii postavičkách, čiže notoricky známych avataroch z čias úspešnej platformy Nintendo Wii. Mii sa neskôr hojne uchytili aj na dnes už zabudnutom handhelde 3DS a práve táto ťahová RPG im v prostredí prenosnej hernej konzole vtisla úplne nový rozmer. Fakticky využila populárne funkcie SpotPass a StreetPass, vďaka ktorým ste dokázali spájať svoj 3DS profil s každým, kto okolo vás prešiel s konzolou Nintendo 3DS. Takto ste mohli zbierať Mii z celého sveta a následne ich využiť ako hrdinov alebo akékoľvek NPC v projekte Miitopia.

Humor podľa vášho gusta

Klik pro zvětšení (Miitopia (Switch) - recenze)

Editor výzoru samotných Mii postavičiek je tu opäť nesmierne bohatý a s trochou praxe a trpezlivosti ste schopní vytvoriť akéhokoľvek hrdinu zo sveta hier, filmov alebo kníh. Komu by sa samozrejme nechcelo strácať čas akousi interaktívnou plastickou chirurgiou vždy, keď to bude nutné (objaví sa napríklad nová NPC, čo žiada váš zásah), stačí siahnuť po predpripravených vzorcoch a pokračovať ďalej. Tak, ako môžete produkovať odkazy na pop kultúru dneška a minulosti, máte možnosť vkladať postavám do úst repliky a rovnako im dávať vaše vlastné mená. Ani nechcite vedieť, ako som pomenoval všetky postavy v mojej verzii projektu Miitopia a čo vlastne hovorili vždy, keď mali príležitosť. Humor je plne vo vašej réžii a kto sa bude chcieť vyblázniť, dokáže celú viac než tridsaťhodinovú kampaň premeniť na kabaret nevídaných rozmerov. Čo je však Miitopia, ak jej dáme dole tú toľko spomínanú tvár? Ak ju zbavíme vtipu ohľadom vašich originálnych mien a mimiky hornej časti tela? Holým základom je už uvedená ťahová RPG s absolútne jednoduchým postupom v boji a ak píšem o jednoduchosti, myslím tým skutočne náročnosť na bode mrazu. Celým príbehom ste schopní preletieť s prstom na tlačidle zrýchleného času a dostať sa po záverečný súboj bez toho, aby ste narazili na prekážku.

Dávkovať postupne a nepreháňať

Klik pro zvětšení (Miitopia (Switch) - recenze)

Čím viac sa vám zapáči onen jednoduchý recept prekonávania časovo krátkych a nenáročných dungeónov s tým, že na ich konci sa celá družina usalaší v hoteli - tu si hrdinovia budujú svoje vzájomné vzťahy a súčasne jedia, pijú a nakupujú, o to skôr vaša láska k projektu vyhasne. Miitopia je totižto jeden veľký stereotyp, v akom vás môže baviť navyšovanie úrovne u všetkých postáv, ako aj vylepšovanie ich arzenálu, ale akonáhle sa obsahom prejete, na druhý deň už tá motivácia prečo putovať vpred a riešiť zase tie banálne prekážky rapídne poklesne. Ideálne je niečo takéto hrať maximálne hodinku či dve denne a zase sa k tomu vrátiť neskôr. Nechcem pochopiteľne tvrdiť, že Miitopia je vyložene niečo zradné, čo by ste mali riešiť vždy len, ako sa povie, za splnu mesiaca, ale kvalita diela samotného si vyžaduje už uvedený špecifický prístup hráčov. Riešenie a budovanie vzťahov je hneď po humore asi najzásadnejším kameňom zábavy, keďže ak tento aspekt začnete pestovať a starať sa oň, vyrastie vám z neho skupina hrdinov, akých neporazí nikto naokolo. V tejto súvislosti vás asi sklame koniec prvej tretiny, kde po istých nepríjemných udalostiach dočasne stratíte svojich dôkladne vytrénovaných kolegov a je nutné začať odznova, avšak akonáhle si vycvičíte nových, tempo hry a chuť pokračovať naberie opäť nový spád.

Technický progres je evidentný

Klik pro zvětšení (Miitopia (Switch) - recenze)

Verzia na Nintendo Switch prináša samozrejme oveľa krajší grafický font, nehovoriac o pridaní niekoľkých obsahových noviniek. Miitopiu som testoval primárne cez Nintendo Switch Lite vždy tesne pred spaním, a v tomto ohľade nemám autorom čo vytknúť. Cez to všetko, do akej netradičnej škatuľky projekt spadá, dokázal sa nakoniec presadiť aj bez možností Nintenda 3DS. Switch verzia pritom neponúka podporu dotykovej funkcie a rovnako tak vám samozrejme nemá ako pohltiť okoloidúcich majiteľov tohto hardvéru a preniesť ich avatara na váš profil. Mii je fakticky vec mŕtva a za zenitom, respektíve sa objavujúca skôr sporadicky v starších sériách (ak dáme bokom SSB), a preto bolo príjemné opäť po rokoch zaspomínať na staré dobré časy s handheldom 3DS, ktorého súčasťou softvérovej produkcie bola práve zaujímavá Miitopia.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti ConQuest entertainment a.s.

Klik pro zvětšení (Miitopia (Switch) - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch Lite
SKVĚLÉ
80%
CZECHGAMER
Stará a podivná RPG, ktorej čaro však pretrvalo aj do súčasnej doby

CGwillWin