recenze
Res Arcana

Res Arcana
Res Arcana
14:00, 30.05.2021

Res Arcana patří k nejnovějším počinům z dílny Blackfire. Jedná se o hru pro 2-4 hráče od 12 let, kteří se v kůži mágů postaví proti sobě v nelítostné honbě za body a prvenstvím. Jde o hru kompetitivní, přičemž jedna partie dvěma zabere tak půlhodinku, v maximálním počtu půjde o zhruba dvojnásobek.

Kouzelné zpracování, magická hratelnost

Zpracování je naprosto úžasné, od malých žetonků představující jednotlivé elementy, po karty artefaktů, místa moci a samotné mágy. Skvělý je taky insert na jednotlivé prvky, který je malý, ale ne tak, aby se do něj nevešla i moje silná ruka. Hoví si uprostřed stolu a pomáhá udržet všechno organizované a přehledné.

Klik pro zvětšení (Res Arcana)

Hratelnost do ruky dostane velmi rychle i nehráč, každá partie probíhá v několika po sobě jdoucích kolech, během kterých vyvoláváte karty-artefakty, používáte jejich schopnosti a snažíte se zabrat místa moci nebo monumenty, za které získáváte vítězné body, díky kterým pak necháte všechny za sebou v magickém prachu a stanete na piedestalu jako jediný - nejlepší. Nevím, jestli je to tím, jak je hra jednoduchá, nebo že jsou dobře napsaná pravidla, nicméně vyzdvihnu hlavně to, do jaké míry jsou v pravidlech ty nejdůležitější věci a doplňující informace, od přípravy hry až po vysvětlení některých složitějších karet. I když tedy napsat odstavec "přípravy první hry" až ZA obecnou přípravu byla docela podpásovka, spíš jsme se nad tím zasmáli, protože jde o dost časově nenáročnou záležitost.

Klik pro zvětšení (Res Arcana)

Hra je připravená i sklizená, než bys řekl mág

Klik pro zvětšení (Res Arcana)

Cítím se jako mág?

Rozhodně se něco podobného říct dalo. Hra je hodně dynamická, protože ve svém tahu uděláte jednu akci a pak jede další, takže se musíte za letu rozmýšlet, co a jak zahrát, abyste náhodou nenahráli soupeři. Na hře se nám líbilo hlavně, jak různorodá dokáže být a několik partií po sobě vždycky dopadne a hlavně probíhá úplně jinak. Jako není to typická bojová magie, kdy jeden po druhém metáte kouzla, netyčí se kolem vás majestátní bariéry a nenahlížíte soupeřům do mysli, spíš si jedete každý sám na svém písečku, sem tam rozdáte suroviny nebo na někoho naopak pošlete draka, ale jinak spolu nemáte žádné možnosti interakce, nemůžete si vyloženě krást suroviny třeba. A ony mně už ty útoky draky stačily jako úroveň škození, kterou bych klidně oželel, ale vzhledem k tomu, jak málo je tady jinak karet, tak jsem rád i za draky.

Klik pro zvětšení (Res Arcana)

Příběh ve hře žádný není, každá hra je nová a unikátní, klidně u ní můžete strávit večer a každý zážitek bude jedinečný. Nicméně u celého propařeného víkendu už bych to tak optimisticky neviděl. Máte v podstatě deset míst moci, stejně tak monumentů, a 40 karet artefaktů. Ve čtyřech hráčích, kdy v každé hře rozdáte jednomu po osmi kartách, je teda jenom 8 karet, které se nedostanou do první hry a na stůl. Kvalita nad kvantitou řekl bych, množství dalších artefaktů by mohlo nějak narušit herní balanc, ale monumenty nebo místa moci, těch se dalo přidělat, aniž by to podle mě rovnováhu nějak výrazně narušilo. To je asi jediná, byť důležitá výtka. Je tady sice mág-duelista, ale vlastně s nikým neduelujete. Ještě mě napadlo, že by každý z mágů měl alespoň tři čtyři čistě svoje karty spjaté se svým povoláním, a zbytek si dobíral z obecné zásoby podle pravidel. Tak by se mohl každý věnovat tomu svému, jak by to komu vyhovovalo, a člověk by si karty vybíral podle svého mága, ne mága podle svých karet, jak tomu je teď.

S tím, jaká hra teď je, sice asi nejde dostat vyloženě poraženeckou ruku, nicméně vás po čase (myšleno desítky her ve dvou, ne příležitostná partička s rodinou) pár karet po jejich vyložení na stůl otráví, protože jsou prostě krapítek lepší než ostatní, ale není to nic, kvůli čemu by se Res Arcana přestala vracet zrovna na náš stůl.

Za málo peněz poměrně hodně kouzel, ale mohlo být víc

Další věcí, kterou bych zrovna u Res Arcana chtěl zmínit, jsou domácí pravidla, protože některé vychytávky nás bavily ještě víc než samotná hra ve své základní podobě. Namátkou vyberu třeba dva proti dvěma do třiceti, kdy proti sobě postavíte dva týmy každý o dvou členech, kteří na sebe nemohou útočit, mají společné suroviny i vyvolané karty, nicméně hrají dva mágové a mají dvě ruce karet, a hrají tím pádem i dvě kola po sobě, ale když skončí jeden (že nemá co víc dělat), musí dohrát i ten druhý. Představivosti se meze nekladou a jestli vám nevyhovuje desetibodový limit, klidně si ho zvedněte a ve dvou hrajte do 15, 20 bodů, rozdejte si ne 8, ale 10 nebo 14 karet a berte dvě po každém ukončeném kole.

Klik pro zvětšení (Res Arcana)

Čarovný závěr

Res Arcana je skvěle zpracovaná, dynamická, rychlá a záživná kompetitivní hra, při které se každé kolo může zvrátit osud a někdo jednou sekvencí tahů přejde z nuly na 10, než bys řekl mág. Je skvělá jak pro učně, protože mechanicky je velmi jednoduchá, přesto záživná i pro zkušené arcimágy. Za nějakých osm stovek se vyplatí stoprocentně, zejména s tolika úpravami, které si můžete domácími pravidly zařídit. Jediná škoda je poměrně mála karet s místy moci a monumentů, ale i artefaktů a malinko nedotaženého systému výběru mágů, ke kterým by mělo pár karet patřit vždycky, aby mohli svoje kombinace spouštět, i když nedostanou nejlepší karty z náhodně vybraných ze zásoby.

Koupit hru

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Blackfire

Klik pro zvětšení (Res Arcana)


SUPER
91%
CZECHGAMER
Krásně zpracovaná, zábavná a dynamická bomba, při které budete skoro metat blesky z ruky, nebo se tak alespoň cítit

CGwillWin