recenze
Genesis Noir

Genesis Noir - recenze
Genesis Noir - recenze
11:50, 13.04.2021

Sedím tu v čase veľkonočných sviatkov v krajine, kde nikto nevie, aké nové a bizarné obmedzenia na nás vládne garnitúry ešte len chystajú, a tápem kde začať. Paradoxne ma netrápi skutočnosť, že nemôžem ísť za hranice okresu bez toho, aby som mal na to pádny dôvod a rovnako tak nemám problém s existenčným bytím v zmysle financií (isté pracovné pozície, vrátane tej mojej, zažívajú vďaka Covidu takzvaný boom), problém je v pocitoch, aké vo mne vyvolal projekt Genesis Noir. Viete, svet indie hier je dnes svetom rovnako nevyspytateľným ako naši politici a tam, kde sa mesiac čo mesiac dostáva na scénu jedna bezvýznamná arkáda za druhou, sa v tej mastnej vrstve hnoja príležitostne zaleskne aj niečo vyložene vzácne. V prípade kozmickej adventúry od malého tímu umelcov pracujúcich pod vlajkou Feral Cat Den sa ona vzácnosť dokázala prepojiť s mojim vnútorným metafyzickým rozpoložením a dôsledkom toho nastal efekt spomalenia času a premýšľania nad touto nekončiacou divadelnou hrou s názvom život.

Teória veľké tresku tak, ako ju nepoznáte

Klik pro zvětšení (Genesis Noir - recenze)

Začnime tým, čo je zrejmé. Genesis Noir je z väčšej časti point-and-click adventúrou s ohromným množstvom minimalistickej interakcie a rovnako tak zásadnou porciou nenáročných hádaniek. Dielo si získalo popularitu už v čase svojej Kickstarter kampane, kedy autori dokázali na dokončenie svojho sna vyzbierať dôležitú sumu peňazí a v rovnakej miere pomohli aj festivalové ocenenia z radov novinárov, ktorých je dodnes viac než tucet. Bez toho, aby som vám chcel nejako zásadne prednášať o hlavnej pointe príbehu, ktorý je aj tak prezentovaný v takmer nekonečnom zábere čo do výkladov vlastného významu, poviem len to najpodstatnejšie. Dve božstvá unášané svojou vlastnou láskou sa stali terčom žiarlivej reakcie mocného boha menom Big Bang. Jeho pomyselný výstrel zo smrtiacej zbrane namierený na časť zamilovanej dvojice je z pohľadu povrchnej motivácie dôvod, prečo sa hlavný hrdina (pán nikto) pokúša odvrátiť neodvrátiteľné. Ak ste si v tomto momente spomenuli na Matrix a máte pocit istého sympatického déjà vu, ste dozaista na tej správnej adrese.

Noir a pach spálených zápaliek

Klik pro zvětšení (Genesis Noir - recenze)

Hnacím motorom, hneď vedľa tej priam masívnej nálože vedeckých a mystických pojmov, je tu jasne Noir efekt. Ako lepšie by ste opísali udalosť, ktorá predchádzala vzniku všetkého života tak, ako ho dnes poznáme, alebo ako sa ho vedecká obec snaží definovať, než pomocou umeleckého a striktne expresionistického výkladu? Zabudnite na honosné súboje medzi neviditeľnými bohmi, ktorí po sebe vrhajú blesky a radšej sa ponorte do filmovej prezentácie príbehu o dvoch zaľúbencoch s tajomstvami, aké ich lásku nakoniec rozstrelia ako projektil natretý nemilosrdnou farbou osudu. Genesis Noir je v jeden moment plný džezovej hudby, alkoholu a zafajčených barov, avšak už krátko na to vás zoberie na výlet porovnateľný so zjedením LSD torty s kokaínovou polevou, do ktorej niekto miesto sviečok nastrkal marihuanové kornúty o priemere nekonečna. Takto očarujúco sa predmetná adventúra mení na ploche štyroch hodín čistého času, aké vo vás budú rezonovať ešte na druhý deň. Ako spomínam v prvom odstavci, vďaka tomuto projektu som dokázal po dlhej dobe opäť vysadiť a prestať myslieť len na prácu a písanie. Uvedomil som si, akú bezvýznamnú úlohu tá naša označkovaná biomasa na tejto planéte vlastne zohráva a čo všetko by sme mali uprednostňovať na úkor každodenných a malicherných banalít.

Kaleidoskop poznania

Klik pro zvětšení (Genesis Noir - recenze)

Genesis Noir nechytí za srdce nikoho, kto neinklinuje k silno filozofickým dielam a pomalej gameplay výprave. Kto však má rád symboliku prepojenú s reálnymi vedeckými teóriami a faktami, bude sa v čiernobielom odlesku tohto interaktívneho umeleckého diela vyhrievať ako jarný vtáčik s krídlami unavenými po prelete oceánu. Testovanou vzorkou sa pre mňa stala verzia pre Nintendo Switch, ktorú som absolvoval kompletne v handheld režime. V tomto bode ma trochu zamrzela nulová podpora dotykovej obrazovky a v prípade Lite verzie aj menšie problémy s interakciou pri miniatúrnych predmetoch, avšak okrem toho sa dá Switch forma označiť za technicky uspokojivú. Bude to síce chcieť aspoň jeden opravný balíček, keďže mi to celé dvakrát spadlo do menu a raz dokonca vypadla hudba, čo sa paradoxne stalo v ten najhorší moment (asi minútu pred záverečnými titulkami), ale inak nemám dôvod vám ju neodporúčať. Okrem Nintenda je možné tento výlet do tajov našej existencie absolvovať aj cez stolné počítače a konzoly značky Xbox. O tom, akou čarovnou hrou je Genesis Noir, by som vedel básniť ešte oveľa viac, ale tu bude asi lepšie to celé useknúť a neprezrádzať nič viac navyše. Snáď len...

Logické časti nemajú postupnosť, čím sa vymykajú nudným štandardom

Chcete sa dozvedieť, prečo láska nie je výhradne ľudským pudom? Túžite nahliadnuť za oponu samotného stvorenia vesmíru? Máte chuť zažiť jedno neobyčajné a intenzívne dobrodružstvo, po ktorom vám obočie vytvorí na čele dve súbežné sínusoidy? Tak práve pre vás bol vytvorený projekt Genesis Noir ako kvapka ortuti hodenej do vody priemernosti a neskazí to ani miestami frustrujúci postup riešenia hádaniek, aké vyžadujú skôr trpezlivosť než vyložene len herné skúsenosti.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Feral Cat Den

Klik pro zvětšení (Genesis Noir - recenze)

Recenzovaná verze: Nintendo Switch
SUPER
90%
CZECHGAMER
Keď interaktivita nadobudne nový rozmer

CGwillWin