recenze
Desítka 1. Rozšírenie

Desítka 1. Rozšírenie - recenze
Desítka 1. Rozšírenie - recenze
12:00, 27.03.2021

Budú to už pomaly dva roky, čo sme sa takto spoločne, rozprávam teraz priamo k vám milovníkom kvízových stolových hier, zohýnali nad recenziou ku kompaktnému projektu Desítka. Toho času sme samozrejme nemali ani len potuchy, čo nás nasledujúce mesiace čaká a čo všetko v našom každodennom fungovaní naberie kolízny kurz s rôznym stupňom fatálnych následkov. Ona kompaktnosť desiatky od firmy MindOK v sebe spájala predovšetkým znak jednoduchej manipulácie s jedným jediným kusom čo do interaktivity a zároveň ponúkala obrovskú škálu zaujímavých otázok z rôznych sfér a odvetví. Malá oranžová krabička z plastu s desiatkou čiernych kolíčkov v sebe niesla dvesto okruhov súčasne s kapacitou šialených dvoch tisícov otázok. Toho času som si Desítku zamiloval asi až cez príliš, keďže už nejaký ten mesiac po otestovaní na mňa pri každej oslave všetci príbuzní zazerali, ako keby som si natiahol nohavice na hlavu a tričko na zadok. Dôvod? Už ich nebavilo hrať niečo, čo poznali ako svoje topánky.

Víno, dobrá nálada a snaha ukázať sa...

Klik pro zvětšení (Desítka 1. Rozšírenie - recenze)

To, čo na podobne koncipovaných kvízových produkciách milujem, je istý nezabudnuteľný pocit učenia sa súčasne so zábavou. Aj preto som tú oranžovú skrinku plnú vedomostí vyťahoval až prehnane často a cez to všetko ako vám možno vyššie spomenutý počet otázok príde šialene obrovský, čím častejšie sme túto stolovú hru s jednoduchými pravidlami brali do ruky, o to skôr sa dostavil efekt opakovania - spomínam si konkrétne na oslavu Silvestra, kde sme za jeden deň otočili všetky kartičky a stále sme nemali dosť. V dobe, kedy som ani len netušil, že sa chystá nejaká dodatočná expanzia s novými kartičkami, som tak musel zatlačiť slzu a Desítku založiť späť do police s malou útechou, že raz keď budem starý a senilný, ju snáď opäť využijem aj po boku svojich vnúčat. Našťastie sa aj stolové hry, zvlášť ak sú úspešné, a to Destíka komerčne rozhodne bola, riadia efektom dodatočných expanzií a len nedávno som tak dostal možnosť opäť siahnuť do police a súčasne pre vás pripraviť recenziu na prvé oficiálne rozšírenie.

200 x 2000

Klik pro zvětšení (Desítka 1. Rozšírenie - recenze)

Ostaňme ešte na moment u videohernej analógie, kde je za vydaním DLC balíčku, nech už je akokoľvek veľký a finančne vysoko ohodnotený, sotva skrytý takmer identický obsah. V prípade tejto kvízovej hry si však za sumu na hranici pätnásť eur zadovážite totožný obsah čo do počtu otázok tak, ako tomu bolo v dva roky starom originály. Pochopiteľne, rozšírenie je určené pôvodným majiteľom základnej hry, ktorí už majú doma onú oranžovú krabičku, do akej sa otázky jednoducho zasunú a tak jediné, čo urobia, je to, že vytiahnu staré a vložia voňavé a nové. Razom sa tak dnes už uschnutá slza smútku rozpadá vo svetle prekvapivých skutočností a donedávna otrávená sorta môjho príbuzenstva, ktorá sa tak úpenlivo bála vôbec k nám čo i len prísť, aby moju ponuku hrať Desítku nemusela ne/zdvorilo odmietať, túži naskákať cez zatvorené okná a predviesť sa so svojimi vedomosťami. Pravidlá ostali samozrejme nemenné. Máme tu dvoch až ôsmych účastníkov nad desať rokov (tu by som latku pokojne znížil o pár čísiel dole), ktorí sa pohodlne usadia a naštartujú šedú kôru mozgovú.

Z každého rožku trošku

Klik pro zvětšení (Desítka 1. Rozšírenie - recenze)

Kto nespracoval základnú hru tak poctivo ako ja a moje okolie, môže si samozrejme novú sadu kariet premiešať s tou starou a postupne tak krútiť ešte objemnejší balíček otázok, ale v mojom prípade išlo vyložene o test nových okruhov a výberu odpovedí. Karty sú opäť popísané z obidvoch strán (je ich rovnaký počet) a so samotným výberom tém som bol ja osobne maximálne spokojný. Nájdete tu cielenie na rôzne odvetvia, kde sa však nikto nesnaží vaše vlastné vedomosti zhadzovať nejakým prehnaným efektom konkrétnej terminológie. Samozrejme, že niektoré kartičky skrývajú vyložene odborné sekcie, u ktorých môže nastať hromadné tipovanie ako v lotérii, ale cez to všetko sa ani pri takomto scenári zábava nijako nevytráca a zisk bodov potrebných na výhru v danom kole je možný, aj keď nie ste práve nejaký suverénny šampión kvízových hier. Kladnú odozvu si našli opäť otázky s malými grafickými obrázkami, ako napríklad pomenovanie stromov podľa tvaru listov a samotný model vyťahovania kolíčkov sa pri počítaní bodov osvedčil ako úžasný nápad, kde sa dá len sotva podvádzať - pozdravujem svojho švagra.

Ideálna vec do karantény

Klik pro zvětšení (Desítka 1. Rozšírenie - recenze)

Vrátim sa teraz na úplný začiatok testu pre prvé rozšírenie do koncepčne originálnej vedomostnej značky Desítka. Prežívame dobu, kedy nám rôzne vládne a protipandemické opatrenia bránia vychádzať z domu, a tak je pochopiteľné, že akonáhle sa v rodine nájde čas si len tak posedieť a prebrať súčasné nie práve ružové časy, jeden z nápadov ako zahnať nudu a precvičiť si zároveň pamäť končí u vytiahnutia práve tejto spoločenskej značky. Ak sa nastolený scenár naplní aj u vás, garantujem vám rozumne poskladanú a zdanlivo nekonečnú zmes otázok, ktoré zlepšia náladu a nenechajú nikoho zívať nudou. Efekt pretočenia všetkých otázok sa logicky dostaví aj v tomto prípade, skôr či neskôr u všetkých, a preto vkladám veľké nádeje do príchodu druhého rozšírenia, ktoré by tú oranžovú krabičku s desiatkou ako smola čiernych kolíčkov opäť vytiahlo na svetlo sveta. Za mňa preto veľký a nadšený palec smerom k autorom kvízovej zmesky, tá je samozrejme len v českom jazyku, a už sa teším na ďalšie prídavky, ak nejaké nastanú.

Učenie, spomínanie a poznávanie hravou formou

Klik pro zvětšení (Desítka 1. Rozšírenie - recenze)

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Mindok

Klik pro zvětšení (Desítka 1. Rozšírenie - recenze)


☆ TOP ☆
100%
CZECHGAMER
Ideálna spoločenská hra do týchto nie práve ideálnych časov

CGwillWin