recenze
Putování po Středozemi: Stínové cesty

Putování po Středozemi: Stínové cesty
Putování po Středozemi: Stínové cesty
12:00, 28.02.2021

Už je to nějaký pátek, co jsem s nadšením recenzoval velkou krabici obsahující základní hru Putování po Středozemi, zároveň už taky uplynula nějaká doba od vydání prvního rozšíření, o což se zase postaralo Blackfire. Podtitul Stínové cesty ke hře přidává dost nových věcí, ale rozšíření je samostatně nehratelné. Jdeme na to.

Klik pro zvětšení (Putování po Středozemi: Stínové cesty)

Co nového?

Jako vždycky ze začátku recenze na rozšíření se mrkneme, co do hry přidává, jak základní hru obohacuje, mění či naopak sráží. Stínové cesty je prakticky samostatná hra, ke které z prvního dílu potřebujete jenom základní věci, jako mapové díly a karty vybavení. Jinak můžete hrát prakticky kompletně nový obsah. Hned od začátku je super, kolik nového obsahu do hry přibude.

Klik pro zvětšení (Putování po Středozemi: Stínové cesty)

Pět nových hrdinů, známých i neznámých, 20 nových mapových dílů, 25 figurek nepřátel, nové žetony terénu a skoro 130 nových kartiček. To je docela nálož, za každého hrdinu do hry přibývá i nové povolání, takže po sloučení se základní hrou už máte obrovský výběr kombinací, zvlášť když přibyly ještě další počáteční zbraně.

Klik pro zvětšení (Putování po Středozemi: Stínové cesty)

Klik pro zvětšení (Putování po Středozemi: Stínové cesty)

Kampaň Stínové cesty

Mechaniky hry se nemění, pořád máte stejně probíhající tahy, dva různé módy - buď jste na mapě dobrodružství, nebo bojiště, stejně tak styl kampaně. Procházíte jeden příběh za druhým a postupně si vylepšujete postavy, jak získáváte znalosti. Super byla hned ze začátku jedna věc, a to, že po první nebo druhé misi se příběh rozvětvil na tři části, ke kterým se nemůžete vracet, a tím pádem okamžitě zajistil hře minimálně trojité unikátní opakování. Ve hře, kterou nebudu spoilerovat, i když vám to asi dojde z příslušných figurek, se máte šanci potkat kromě hory pavouků a skřetů i s několika velkými pány, na které budete potřebovat zatnout všechny zuby a pěsti, jinak je z vás maso do salámu. Příběh je hodně poutavý a jednotlivá setkání dost unikátní na to, abyste se měli s čím novým setkávat ještě po pěkných pár kampaních.

Klik pro zvětšení (Putování po Středozemi: Stínové cesty)

S čím jsem ale problém měl, byl závěr jedné z prvních linií, respektive celá ta pavoučí dějová linka, protože tam je pavoučí boss, na kterého jsme šli s Gandalfem a Arwen, ještě na to schválně měnili povolání specializované na boj. Ale někdo zjevně usnul na klávesnici, když psal jeho životy a obranu, nebo se zbláznil, protože jsme dostali takovou, ale takovou čočku, že to svět ani neviděl. Bylo nám jasné, že když se touto cestou v kampani vydáme, že nás budou čekat tuhé boje, ale absolutně jsem neměl tušení, že prvním tahem nepřítele dostanu 4 zranění a 2 strachy (v době, kdy z povolání máme sotva první kartu s úspěchem, a to ještě díky tomu, že jsme do té doby neměnili a pokaždé vyhráli). Na té jedné bitevní desce se ani není kam pohnout, jednou ranou se mu dal sotva prorazit štít (2 šedá 1 fialová zbroj), takže holí to nemělo smysl, luk potřeboval 3 úspěchy, aby ho aspoň trochu škrábnul, což se dělá docela těžko, když tam není kde získávat inspirace a v balíčku máme úspěchy celkem 3... A když jsem to pak jen na test projížděl na pc v pěti postavách, zjistil jsem, že má stejně životů a zbroje, jako když jsme tam byli dva. A potom, co jsem ho "porazil" (rozuměj naklikal 26 poškození), finální text mi sdělil, že byli moji hrdinové poraženi a mám si vybrat jednu z dalších, předtím nevyužitých, kampaňových větví. Bug? V tom boji má být navíc možnost využívat terénu ke způsobení extra poškozen a "žonglování" žetonu hrozby (nová a dobrá mechanika boje s bossem) mezi postavami, ale jde to jenom v případě využití sutin a křoví, při označení klády je tam sice informace o této možnosti, ale na výběr jenom odejít nebo vyskočit na kládu. Finální boj s pavoukem ve mě zanechal hořké dojmy hlavně proto, že to byla naše první kampaň. Během dalšího procházení jsem taky našel několik podivností, například to, že se hned druhý úkol, opět v pavoučí kampani, nedá vyhrát, když jednomu ze dvou zvířat, která po vás hra hodí, nepomůžete. Buď se mi tam nenahrálo těch bodů zájmu víc, protože dřív tam byla ta zvířata i 4, nebo nevím, ale na prázdné mapě jsem pak musel odklikat dva tři tahy naprázdno, protože tam není, co dělat, a cestu do Rhosgobelu nám nikdo neukázal.

Klik pro zvětšení (Putování po Středozemi: Stínové cesty)

Závěrem

Rozšíření Stínové cesty od samostatné hry dělí jenom potřeba komponent ze základní hry. Obrovská nová kampaň plná napínavých dobrodružství a spousty pokusů o nějaké novinky, vesměs úspěšných. Obtížnost kolísá od kopání se do zadku až po nechuť to vůbec hrát, ale vždycky se to nějak dá a další mise je o něco jiná. Nové postavy a povolání jsou super, nepřátelé taky, takže se díky rozšíření vyplatí znovu oprášit i původní kampaň a případně dokoupit za těch pár korun i ty příběhy, co jsou dostupné v aplikaci, i když ty nejsou a asi ani nikdy nebudou v češtině. Za programování a chyby v aplikaci nemůžu soudit Blackfire, takže hodnotím rozšíření jako takové, a tam je příběh úžasný, novinek spousta a vlastně je to celá nová hra jen opírající se o tu starou, ze které můžete používat komponenty.

Koupit hru

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Blackfire

Klik pro zvětšení (Putování po Středozemi: Stínové cesty)


SUPER
98%
CZECHGAMER
Rozšíření, které zdvojnásobuje původní hru a obohacuje všechny její aspekty, jak každé rozšíření má. Některé mapy jsou ale až moc obtížné a prakticky nehratelné bez správné kombinace postav a hory štěstí

CGwillWin