hw
recenze
Genesis Rhod 500 RGB

Genesis Rhod 500 RGB - recenze
Genesis Rhod 500 RGB - recenze
12:00, 05.03.2021

Určite ste si už všimli, že recenzie na produkty od poľskej spoločnosti Genesis, ktorá sa už dlhé roky špecializuje na výrobu cenovo dostupného hardvéru, sa po nejakej tej prestávke opäť vracajú aj na náš web. Dôvodom je jednak snaha tohto serveru ponúkať čo najvyváženejšie hodnotiace články s originálnym presahom (o ten sa tu neskromne snažím ako šéfredaktor starať práve ja), ale zároveň aj poriadne široká a otvorená náruč zo strany spomínanej firmy. Tá nás v aktuálnom článku privádza takmer na samé dno svojej cenovej relácie, ale ešte než sa vôbec pustíme do textu popisujúceho kvality membránovej klávesnice Rhod 500 RGB, treba si ujasniť, že ani tentokrát v tej fráze o cene a výkone nechýba značná a seriózna snaha o vyvážený hardvér.

Staré zlaté časy?

Klik pro zvětšení (Genesis Rhod 500 RGB - recenze)

Rhod 500 RGB spadá, a to bez nejakých okolkov, výhradne do sféry produktov, aké v hernom svete možno už nechcete ani vidieť. Membránová klávesnica určená na ovládanie interaktívnych diel, ktorá je navyše plne regulovateľná cez softvér? Tento hardvér už navonok neašpiruje na žiadne moderné trendy a tam, kde by ste chceli zaplatiť za mechanické spínače, sa musíte uspokojiť s niečím, čo tu zavadzalo od čias Brnianskej zbrojovky. Ešte než však nad týmto herným náradím zlomíte palicu, treba si tu ujasniť jednu zásadnú vec. Rhod 500 RGB vám z rodinného rozpočtu neukrojí ani celých 25 Eur, čo pri priamej konfrontácii so schopnosťami tejto klávesnice môže vyznieť ako rozhodujúci argument. Nie každý totižto chce dať práve za výrobok tohto razenia viac než pár korún, keďže dobre vie, ako sa počas hrania jeho ruky nie práve spoločensky správajú a často s prehľadom zničia aj výrobky z kategórie strednej triedy.

Hliník je prítomný

Klik pro zvětšení (Genesis Rhod 500 RGB - recenze)

Ešte než si pekne a postupne vymenujeme všetky tie praktické výhody tohto hardvéru, určite sa hodí spomenúť jeho celkové proporcie, ako aj výber použitých materiálov. Genesis sa tu pochopiteľne snažil vytiahnuť z vrecka čo najviac plastu, len aby výrobné náklady zrazil na úroveň žuvačky z Lidlu a pri váhe 631 gramov môžeme dozaista hovoriť o úspechu. Cez to všetko sa na šasi, už po rozbalení z inak strohej krabice, zaleskne niečo ako kov. Ide o tenkú hliníkovú lištu, ktorá zdobí celú vrchnú časť klávesnice a minimálne po vizuálnej stránke pomáha navodiť istý pocit kvality ako takej. Stačí však, aby ste Rhod 500 RGB zobrali do svojich rúk a skúsili tento produkt otestovať silou a okamžite pochopíte, prečo sa tu rozprávame o takzvanom "low cost" pomocníkovi pre hráčov. Priznám sa vám, že ešte pred testom som mal výrazné obavy z toho, či táto klávesnica prežije čo i len jednu drsnejšiu hernú seansu a musím vám s radosťou oznámiť, že aj po mesiaci intenzívneho búšenia a záťaži, akú doprajem aj klávesom v hodnote 200 Eur, sa Rhod 500 RGB nerozpadol a funguje veselo ďalej.

Diskotéka všade, kam ťa pustia

Klik pro zvětšení (Genesis Rhod 500 RGB - recenze)

Možno až na tie malé kovové šrauby, čo svietia ako Hitmanova lysina na vrchnej časti klávesnice, sa celkový dizajn tohto hardvéru dá zaradiť do vizuálne uspokojivej sekcie. Následne stačí pripojiť 1,8 metra dlhý a plne pletený kábel priamo do PC/Notebooku a okamžite sa začne stará dobrá diskotéka. Ako už napovedá samotný názov, tak táto klávesnica zvláda aj RGB podsvietenie, a to prostredníctvom siedmych sekcií. Nejde síce o niečo vyložene hodné luxusných prívlastkov, ale ako jemné dokreslenie vášho herného kútika sa Rhod 500 môže stať schopným vizuálnym doplnkom. Poďme však na tie vysoko postavené a nesmierne tiché spínače. Podľa výrobcu sú schopné zvládnuť až hranicu desiatich miliónov stlačení bez toho, aby vám vyrobili nejaký ten preklep, čo samozrejme nemám ja osobne ako overiť, zvlášť v súčasnej situácii. Bezdomovci v mojom okolí už nemajú chuť svojimi špinavými pazúrmi štvrť roka v kuse ťukať do jednej klávesy, to všetko len za liter ovocného vína. Preto budeme musieť firme Genesis v jej odhadoch jednoducho veriť. Dôležité však je, a to som písal už vyššie, že po mesiaci náročného záťažového testu spínače so sedemvrstvovou membránou stále fungovali a nevykazovali efekt opotrebenia.

19 kláves na jeden raz

Klik pro zvětšení (Genesis Rhod 500 RGB - recenze)

Kto by sa náhodou obával, že jeho prstíky stihnú v jeden moment zopnúť až devätnásť kláves, môže ostať pokojný (príliš suchý vtip?). Prostredníctvom herného softvéru Genesis, ktorý je po stránke spoľahlivosti a prehľadnosti stále tak trochu na pol cesty do krajiny úspechu, si mimo iného dokážete zmeniť niekoľko RGB efektov, ale čo je dôležitejšie dokonca aj nastaviť pár makier. Práve posledná veta je po boku trvanlivosti a cenovky ako takej asi ten najzásadnejší argument, prečo pri hľadaní hernej klávesnice za cenu slušného obeda skúsiť nazrieť do portfólia produktov firmy Genesis. Pýtate sa, či je práve toto tá najlepšia herná low cost klávesnica? Trúfam si povedať, že v našich končinách určite!



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Genesis

Klik pro zvětšení (Genesis Rhod 500 RGB - recenze)


CGwillWin