hw
recenze
XPG Summoner

XPG Summoner - recenze
XPG Summoner - recenze
12:00, 16.02.2021

Vítejte u našeho hardwarového okénka, přejeme dobrou chuť, pokud zrovna obědváte. Dnes se podíváme na klávesnici XPG Summoner, MX Cherry Red. Mechanická klávesnice je v roce 2021 takřka standardní výbavou pro všechny pravověrné hráče, minimálně tedy pro ty, kteří hrají střílečky, RTSka a či MOBy. Jednoduše pro všechny, kdo potřebují mačkat hodně tlačítek, mít supernízkou prodlevu a nechtějí, aby se jim stalo, že při stisknutí tří kláves počítač nereaguje ani na jednu (aka ghosting). Ono, když kvůli něčemu takovému prohrajete rozhodující kolo CSka, je dobře možné, že stará dobrá klávesnice poletí z okna nebo (v tom lepším případě) do koše.

Tedy ne, že by mechanické spínače klávesnice automaticky znamenaly, že se vyhneme ghostingu, ale vzhledem k cenové relaci těchto periferií je vždy zvykem, aby měly antighosting. Ne jinak je tomu u XPG Summoner, se kterou jsem strávil poslední dva týdny, nikdy jsem nezažil sebemenší input lag ani jiné problémy a s níž píšu tento článek. Ale to trochu předbíhám, předtím si dáme pár obecná informací.

Klik pro zvětšení (XPG Summoner - recenze)

Samotná klávesnice je na trhu už skoro dva roky a pro neznalé je dobré dodat, že XPG je dceřinou společností Tchajwanské firmy ADATA, známé především jakožto výrobce paměťových zařízení čili se nejedná o úplně nováčky v oboru, ačkoliv s periferiemi teprve začínají. Není to ale nikterak znát, z dílenského hlediska je Summoner výtečně zpracovaným kouskem. Hliníkové šasi vypadá hezky, klávesnice je ideálně těžká, takže neklouže po stole, klávesy mají příjemný tvar i zdvih a psaní i hraní vám půjde od ruky. Velkým plusem pro mne byla i velká klávesa enter, na což zkrátka nedám dopustit. Vybrat si můžete ze tří spínačů od MX Cherry a to Red, Blue a Deep Silver, recenzovaný kus měl červené spínače. Dobrá volba pokud chcete, aby vaše přítelkyně spící ve vedlejší pokoji poznala, kdy píšete nebo hrajete, ale nechcete ji tím budit ze spaní.

Výbornou vychytávkou je pěnová opěrka zápěstí, která je k tělu přichycena magneticky. Trochu jsem se bál, že to nebude držet, ale opak je pravdou a při žádné seanci se opěrka samovolně neuvolnila. Je tak akorát měkká a musím říct, že i když opěrky nikdy nepoužívám, v případě XPG Summoner jsem udělal výjimku. Druhou podobnou věcičkou je USB port, nacházející se na předku klávesnice. Aby byl aktivní, musíte Summoner zapojit do dvou USB portů (kabel je dvojitý), takže kláveska v záasě funguje spíš jako USB prodlužka. Nejedná se tak o feature, která mnohé kdovíjak nadchne, na druhou stranu ani neurazí.

Klik pro zvětšení (XPG Summoner - recenze)

V pravém horním rohu, nad číselným blokem, se nachází tlačítko mute a kolečko na změnu hlasitosti. To se hodí, pokud vegetíte u Netflixu s nohama stole a máte to daleko k ovládání hlasitosti na reproduktorech. Velká škoda je, že se ono kolečko nedá na využít na cokoliv jiného a nemůžete ho s pomocí software XPG Prime namapovat třeba na scrollování. Software je pro mě osobně největším zklamáním. Při každém spuštění XPG Prime se vás aplikace zeptá, jestli chcete používat nastavení definované softwarem nebo to, které je uloženo v paměti klávesnice jako takové. A následně se to nedá přepnout jinak, než že Summoner vypojíte z USB portu zapojíte zpět. Nebo jsem úplně tupej a nepřišel jsem jak na to. Taky možnost.

Klik pro zvětšení (XPG Summoner - recenze)

Každopádně hranice mezi softwarovým a “hardwarovým” nastavením je pro mě zcela nepochopitelná a netuším, proč se nastavení, které si vytvoříte v Primu nemůžete přenést do klávesnice. V zásadě to znamená, že jakmile řeknete, že chcete používat softwarové nastavení, nemůžete se už mezi profily přepínat pomocí klávesové zkratky “FN” + něco, ale musíte to dělat v XPG Prime. No je to bordel a upřímně doufám, že na tomhle v XPG ještě zamakají. Ve výsledku tak budete používat vždy softwarové nastavení, protože v něm si alespoň můžete nastavit, jak vám klávesnice svítí, jinak si budete muset vystačit se defaultními světelným módy.

Když už máte svítící klávesnici, je fajn si s ní trochu vyhrát. V tomto ohledu je software nápomocnější a ovládá se velmi podobně jako Razer Chroma Studio. Nastavíte si několik vrstev, kde vybíráte, na jaká tlačítka, se který efekt aplikuje. Efektů k dispozici 9, ale upřímně o použitelnosti většiny z nich nemám valné mínění. Nejzajímavější je asi efekt reagující na zvuk, takže můžete mít na numpadu vizualizaci a během loadingů koukat na vaší osobní diskotéku. Jak moc vám to pomůže v hraní netuším, ale nevypadá to úplně špatně.

Klik pro zvětšení (XPG Summoner - recenze)

Škoda je, že XPG nenabízí žádné vývojářské nástroje, takže podsvícení nejde integrovat s hrami či softwarem třetích stran. Z toho důvodu je pak samotné podsvícení pouze pro efekt a nemůžete ho použít na nic jiného, například na indikaci cooldownů. Nejedná se o kdovíjaký problém, na klávesnici stejně nekoukám a dokud někdo nepřijde s otevřeným řešením, které budou využívat všichni výrobci periferií a vývojáři, bude Razer o míle napřed. Holt jinam, než na Chromu, si své chytré světlo nepřipojíte.

Vadí to? To je otázka, na kterou si každý musí odpovědět sám. XPG Summoner je výborná klávesnice, která splňuje všechno, co si normální hráč může přát. Má antighosting, můžete si udělat makra (která se naopak v Primu editují jedna radost) a svítí. Vypadá dobře, příjemně se na ní hraje i píše a díky kvalitnímu a bytelnému zpracovaní nemáte pocit, že se vám za rok rozsype. Momentálně se pořídit za cenu kolem 2500 Kč, což mi přijde více než adekvátní a její koupí určitě neprohloupíte.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti XPG

Klik pro zvětšení (XPG Summoner - recenze)


CGwillWin