recenze
Medvědi vs Mimina

Medvědi vs Mimina - recenze
Medvědi vs Mimina - recenze
12:00, 13.02.2021

Život je plný restov, či už vo fyzickej forme alebo tej duševnej, každopádne dlžíme často viac, než dokážeme splatiť a aj v mojom prípade sa sem tam objaví práca, na akú som zabudol a ktorú som opomenul. V prípade minuloročného hitu Medvědi vs Mimina, ktorý majú na svedomí autori populárnej stolovej zábavy o vybuchujúcich mačkách, sa však môžem čiastočne vyhovoriť na chaos spojený s toho času začínajúcou pandémiou. Spoločnosť Blackfire mi ešte počas minuloročných Vianoc poslala jedno poriadne chlpaté balenie prekvapenia a ja som ho omylom založil tak nešťastne, že zhodou okolností sa táto hra nakoniec v sekcii našich testov neobjavila. Nebol v tom úmysel, to ani náhodou, ale skôr chaos zo sťahovania mojej kancelárie do nových priestorov. Ja osobne však resty nemám rád, a tak som sa rozhodol, že aj keď to bude s takzvaným efektom viac než ročného posunu, tento dlh splatím, a to tak, ako sa patrí.

Jednoduchosť má mnoho podôb

Klik pro zvětšení (Medvědi vs Mimina - recenze )

Elan Lee, strojca párty hier ako Exploding Kittens a Bum Bum Burrito, nás aj po boku kolegu menom Matthew Inman opäť pozýva na jednu instantnú akciu plnú kariet a priestoru pre zákernú taktiku. Tentokrát sa spracováva téma akejsi kombinácie malých detí s bizarnými príšerami, ale paradoxne práve tie príšerky majú oveľa sympatickejšie podaný výzor než čerstvo narodené batoľatá. Deti z tejto spoločenskej hry sú opakom ňuňuňu efektu, na aký sme u nich zvyknutí, a skôr reprezentujú návyky štyridsaťročného alkoholika, čo sa o svoj zovňajšok stará menej než holandská kráľovská rodina (vtip z Red Dwarf, na ktorý neplatí žiadna prípadná žaloba). Medvědi vs Mimina prichádzajú na stôl, či akúkoľvek hernú plochu, v skutočne jedinečnom balení. Ako keby niekto zobral parochňu Dušanovi Grúňovi a zabalil ju do dierkovanej pančuchy. Je to roztomilé a navyše z pohľadu PR efektu rozhodne aj účinné. Po rozbalení tohto zaujímavého príčesku na vás vypadne hromada kariet, manuál doplnený o najčastejšie otázky, ale hlavne pekná látková plocha s grafickou úpravou pre lepšiu orientáciu pri príprave jednotlivých partií.

Armáda deciek rozdelených do tried

Klik pro zvětšení (Medvědi vs Mimina - recenze )

Medvědi vs Mimina sú určené pre dvoch až piatich účastníkov (ideálne nad desať rokov), ktorých motivácia spočíva v osobnom boji proti armáde batoliat rozdelených do troch tried (zem, voda, vzduch). Každý tu ide sám za seba a každému je k ruke trojica balíčkov kariet predstavujúcich arzenál vhodný nielen na boj proti deckám, ale aj proti ostatným účastníkom partie. Jedná sa o rôzne časti zvierat doplnené o strelné a sečné zbrane, čo samo o sebe neznie nijako zaujímavo, ale akonáhle na stole skombinujete rybiu hlavu s kukuričnou plackou a vylepšíte to krabím klepetom a americkým armádnym samopalom, razom sa vám kútiky úst začnú pozvoľna zdvíhať smerom hore. Hráči sa medzi sebou striedajú a ich cieľom je vykonať určitý počet akcií (záleží od počtu hráčov, čím viac ich je, o to menej akcií majú k dispozícii) tak, aby na stole budovali dostatočne silných protivníkov pre samotné batoľatá. Ich počet sa totižto každým odohraným kolom mení a zaútočiť môžu buď na popud jedného z účastníkov partie, alebo na základe špecifickej karty potiahnutej z balíčkov.

Tiahnuť, vyložiť alebo vyprovokovať

Klik pro zvětšení (Medvědi vs Mimina - recenze )

V okruhu rodiny a kamarátov som skúšal všetky dostupné varianty, avšak vôbec najzábavnejšou a takticky najkomplexnejšou sa ukázala byť hra v maximálnom počte osadenstva. V pätici sa síce na rad dostanete oveľa neskôr než pri hre vo dvojici, avšak je tu jednak väčší priestor pre taktizovanie a využívanie kariet súperov vo svoj prospech, ale hlavne v zákerné počínanie. Akonáhle si pri ťahaní karty hodíte do ruky nejaké to mimino, automaticky ho musíte uložiť do patričnej sekcie batoliat a ťahať znova. Hráč tak má prehľad o približnej sile jednotlivých armád spomínaných deciek a keďže všetky na stole poskladané príšerky mu dávajú rovnako istú výhodu predpokladu, môže vyprovokovať útok batoliat v momente, kedy sú jeho súperi takzvane v sladkej nevedomosti. Cieľom je totižto získať čo najviac kariet agresívnych deciek a tie je možné dostať len po úspešnom súboji s nimi. Priestor na manévre a provokovanie sa mi osobne u Medvědi vs Mimina pozdáva asi najviac, aj keď je nutné podotknúť, že tu funguje enormný efekt náhody.

Originálna grafika kariet

Klik pro zvětšení (Medvědi vs Mimina - recenze )

Tak, ako efektne podané je celkové balenie tejto instantnej spoločenskej hry, sa rovnako javí aj spracovanie jednotlivých kariet (sú vyhotovené z materiálu vhodného aj na drsnejšie zaobchádzanie). Humor a banálne pravidlá, tieto dva argumenty môžu dozaista zaujať príležitostných hráčov, ktorých nebaví hodiny študovať manuál hrubý ako telefónny zoznam a chcú sa baviť okamžite. Skutočnosť, že Elan Lee je z časti aj videoherný vývojár sa v prípade tohto jeho produktu dá automaticky využiť a prirovnať ho k indie arkáde s efektným multiplayer konceptom. Celé to však funguje hlavne v okruhu dobre naladenej spoločnosti, ktorá si môže užiť niekoľko partií po sebe a nehľadať v tom hlbší význam. Akonáhle si však každý jeden hráč vytvorí akýsi návyk na dookola sa opakujúcu taktiku, zábava sa lusknutím prsta začne potápať v predvídateľnej a čoraz viac nudnej koláži tých istých situácií. Je preto nesmierne dôležité, kedy a kde túto chlpatú krabičku plnú kariet vytiahnete.

Klik pro zvětšení (Medvědi vs Mimina - recenze )

Koupit hru

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Blackfire

Klik pro zvětšení (Medvědi vs Mimina - recenze )


DOBRÉ
67%
CZECHGAMER
Jednoduché a vtipné

CGwillWin