Opera koupila tvůrce enginu GameMaker

Opera koupila tvůrce enginu GameMaker
00:56, 25.01.2021

V průběhu minulého týdne se z ničeho nic vynořila tisková zpráva o tom, že společnost Opera, tvůrce stejnojmenného internetového prohlížeče, odkoupila YoYo Games, tedy vývojáře populárního GameMaker Studia (v něm běží Undertale či Hyper Light Drifter) . Ačkoliv se to na první pohled může zdát jako hodně zvláštní transakce, dává to smysl. Operu jako takovou jsem kdysi dávno miloval, protože si do ní člověk stáhnul spoustu addonů, například emailového či bittorentového klienta a všechno mohl ovládat z jednoho okna. To byla před 15ti lety vážně paráda.

Klik pro zvětšení (Opera koupila tvůrce enginu GameMaker)

Prohlížeč samotný se nikdy nestal mainstreamem a momentálně ho používá kolem 2,5% uživatelů. Před časem se však objevila Opera GX, browser zaměřený na specifickou část populace - hráče. Ten, kromě hodně agresivního designu obsahuje, několik užitečných funkcí, které by měli ocenit především pařani. Například integrované služby Twitch a Discord, možnost omezit si rychlost stahování/uploadu, aby vám nelagovalo CSko nebo možnost zjistit, která záložka vám žere nejvíc RAMky. Výčet všeho by si zasloužil vlastní článek, který nejspíš připravím, když už jsem si GX nainstaloval :)

Každopádně, po této akvizici byla založena nová divize nazvaná Opera Gaming, která bude mít na starost inovativní projekty spojené s "gamingem, vývojem her a browsery". Tedy nic moc specifického o ní nevíme. Nutno ale podotknout, že obě společnosti jsou poměrně malé a agilní a jsem zvědavý na to, co z tohoto spojení vzejde. Protože ač jejich produkty nikdy nepatřily mezi jedničky na trhu, vždycky přišly se zajímavými nápady a své fanoušky/zákazníky si našly.

DALŠÍ

CGwillWin