hw
preview
Zephyrus G15 GA503Q

Zephyrus G15 GA503Q - preview
Zephyrus G15 GA503Q - preview
11:00, 27.01.2021

Herná divízia ROG, alias Republic of Gamers, sa aktuálne pripravuje na ďalší upgrade minuloročných modelov, ktoré len nedávno zaznamenali viac ako slušný komerčný úspech. Jedným z nich je dozaista aj Zephyrus G15, ktorého ASUS pre tento rok doplní sériou noviniek, kam spadá práve GA503Q. Pätnásťpalcový herný notebook zasadený do vynoveného kovového šasi nesúc pomerne jasné insígnie ROG sa nám ocitol v redakcii na klasické preview a moje dojmy z ochutnávky tohto hardvéru si teraz spoločne prejdeme v tradičnej textovej forme.

Horčíková zliatina

Klik pro zvětšení (Zephyrus G15 GA503Q - preview)

Klik pro zvětšení (Zephyrus G15 GA503Q - preview)

Prvé, čo vás pri vybalení Zephyrus G15 z krabice trkne, je rozhodne materiál použitý na jeho výrobu. Dominuje tu totižto zmes horčíkovej zliatiny s plastom, kde strojcovia cielene chránia obrazovku integráciou kovu do vrchnej, ako aj spodnej strany. Výsledkom je dobre stavaný herný laptop s váhou na hranici dvoch kilogramov, ktorý je schopný zniesť aj drsnejšie zaobchádzanie a ak vám náhodou spadne z malej výšky na zem, nemusíte sa okamžite hádzať do smútku. Pri lepšom prezretí celého šasi som si navyše všimol, že nová G15 dostala niekoľko nových vstupov, ktorých umiestnenie je nanešťastie výhradne len po stranách zariadenia. Dôvod je prozaický a pre celý ASUS vlastne aj typický, keďže tak ako ostatné modely ich notebookov, tak aj tento využíva pre lepšie chladenie patentovaný zdvih pri otvorení, čím sa pochopiteľne znemožnila dodatočná konektivita v zadnej oblasti hardvéru.

AMD procesor

Klik pro zvětšení (Zephyrus G15 GA503Q - preview)

Klik pro zvětšení (Zephyrus G15 GA503Q - preview)

Pod patronátom tradičného preview článku sa tu logicky nebudeme teraz zaoberať meraním výkonu a podrobným rozoberaním vnútorností, toto všetko si odložíme až na prípadný ostrý test, každopádne pre vás ako potencionálnych záujemcov o novinku radu G, ktorá príde v pätnásť a štrnásťpalcovej verzii, je dobré vedieť, že výrobca vsádza na tri verzie panelu s duom Full HD rozlíšenia (240 Hz a 144 Hz) a jedným QHD pri 165 Hz - bez akejkoľvek podpory dotykov. Rozdiel medzi nimi sa na papieri krúti výhradne okolo farebnej hĺbky a čo sa týka procesorov, integráciu najnovšieho radu AMD Cezanne Ryzen 5000, ako aj grafických kariet RTX 3000, netreba ďalej nejako rozvíjať. Všetko podstatné si prejdeme v spomínanom ostrom teste, kde si neskôr môžeme priblížiť aj detailné konfigurácie pre G15 voči nášmu lokálnemu trhu. Z toho mála, čo som mal možnosť zistiť, sa uvedená novinka drží chladenia pomocou tekutého kovu a Arc Flow ventilácia prešla úpravami, kam mimo iného spadá aj rapídne zníženie hluku pri aktivácii tichého režimu.

Jedna farba

Klik pro zvětšení (Zephyrus G15 GA503Q - preview)

Klik pro zvětšení (Zephyrus G15 GA503Q - preview)

Vráťme sa teraz o krok späť, respektíve nazrime na prvotné kvality jednofarebne podsvietenej klávesnice. G15 príde na scénu v striebornom prevedení, ktoré je v kombinácii s bielym svetlom vychádzajúcim z pod nízkoprofilových spínačov v slušnej vizuálnej výhode. Mne osobne vôbec neprekáža, že daný notebook nemáte ako ozvláštniť pomocou plnej RGB palety svetiel, každopádne jeho rozhranie vám ponúka možnosť prepnutia do režimu niekoľkých efektov, ako pulzovanie alebo dýchanie. Pomocou klávesnice som pripravil viacero článkov, vrátane tohto, a musím povedať, že ak už sa s G15 nevyberiete priamo do sveta interaktívnej hernej zábavy, tak tento hardvér vám bude schopný poslúžiť aj ako kancelársky pomocník. Bezpečnosť tu má zaručiť integrovaný snímač odtlačku prstov priamo do tlačidla zapínania (u preview modelu som to nemal ako overiť) a ak čakáte aspoň základnú webovú kameru, ktorá by vám v týchto Covid časoch trochu pomohla, budete si musieť nechať zájsť chuť.

Kvalitné reproduktory

Klik pro zvětšení (Zephyrus G15 GA503Q - preview)

Klik pro zvětšení (Zephyrus G15 GA503Q - preview)

Pri pohľade na už v tomto článku spomínanú konektivitu sa však strojcovia poriadne činili. K dispozícii vám je duo USB-A 3.2, rovnako ako USB-C druhej generácie, HDMI 2.0 po boku LAN portu a milovníkov MicroSD kariet tu čaká malé veľké prekvapenie. Potešenie nekončí ani v momente, kedy si cez tento vynovený Zephyrus G15 spustíte nejaké to audiovizuálne dielo, keďže súprava reproduktorov je v tomto prevedení efektne umiestnená po krajoch klávesnice. O celkovej výdrži batérie si povieme viac až v plnohodnotnej recenzii, každopádne možnosť nabíjania cez USB-C až do úrovne 100W je rovnako dobrou správou. V tomto bode by sme mohli toto krátke preview asi aj ukončiť, zvlášť ak sa nieslo vo viac ako pozitívnej nálade. Milovníkov ROG a herných strojov Zephyrus tak čoskoro čaká niekoľko pozvánok do novej a svetlej budúcnosti, kde z môjho pohľadu nateraz prevláda úsmev z očakávaného než čokoľvek negatívne.



Za poskytnutie produktu na preview ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (Zephyrus G15 GA503Q - preview)


CGwillWin