akce
NVIDIA představuje RTX 3060, novou generaci nejpopulárnější GPU na světě

NVIDIA představuje RTX 3060, novou generaci nejpopulárnější GPU na světě
01:09, 13.01.2021

Společnost NVIDIA dnes oznámila, že přinese architekturu NVIDIA Ampere milionům dalších PC hráčů prostřednictvím GPU GeForce® RTX™ 3060. Efektivní a výkonná architektura i druhá generace NVIDIA RTX™ umožní GeForce RTX 3060 dosáhnout skvělého výkonu v ray-tracingu a nabídne také podporu NVIDIA DLSS i dalších technologií. Doporučená cena je 329 $.

“Šedesátková” třída GPU NVIDIA je již tradičně nejoblíbenější mezi hráči na Steamu. Žebříčkům dlouhou dobu vévodí GTX 1060 uvedená v roce 2016. Dle odhadů až 90 % hráčů nyní hraje na některé z GeForce GTX GPU.

“Ray-tracing zažívá nezastavitelný dynamický rozvoj, který rychle redefinoval nové standardy hraní,” říká Matt Wuebbling, viceprezident globálního GeForce marketingu ve společnosti NVIDIA. “Architektura NVIDIA Ampere se prodávala nejrychleji v historii a RTX 3060 přináší výhody GeForce RTX řady 30 milionům dalších hráčů po celém světě.”

Nové herní tituly jsou rozsáhlejší a disponují filmovou grafikou i ray-tracingem v reálném čase. Představují nároky na herní hardware, kterým mnohdy vyhoví jen RTX platforma. GeForce RTX 3060 má dvojnásobný rasterizační výkon a až desetinásobný ray-tracingový výkon oproti GTX 1060. Tím se stává velmi zajímavou příležitostí pro upgrade a základem dostatečně výkonné herní PC platformy pro hraní přelomových titulů jako Cyberpunk 2077 nebo Fortnite s RTX při 60 snímcích za sekundu.

Hlavní specifikace RTX 3060:
- 13 shader-TFLOPs
- 25 RT-TFLOPs pro ray-tracing
- 101 tensor-TFLOPs pro NVIDIA DLSS (Deep Learning Super Sampling)
- 192bitová paměťová sběrnice
- 12GB GDDR6 video paměti

Resizable BAR bude v GeForce RTX řady 30 podporován počínaje RTX 3060. Při kombinaci s kompatibilním motherboardem tato pokročilá PCI Express technologie umožňuje, aby CPU mohlo přistupovat k celé paměti GPU najednou. Dosáhne se tak dodatečného výkonu ve hrách. Stejně jako ostatní zástupci GeForce RTX řady 30 podporuje i RTX 3060 trojici inovativních herních technologií platformy GeForce: NVIDIA DLSS, NVIDIA Reflex a NVIDIA Broadcast. Nabídnou zvýšení výkonu i vylepšení kvality zobrazení. Společně s ray-tracingem v reálném čase jsou tyto technologie základem herní platformy GeForce, která přináší hráčům jedinečné funkce i výkon.

NVIDIA DLSS: AI, kterou hráči milují

AI vnáší revoluci do počítačových her. Uplatňuje se v oblastech od simulace herní fyziky a animací, přes rendering v reálném čase po streamovací funkce. NVIDIA DLSS pohánějí Tensor Jádra, dedikované procesory specifické pro GPU GeForce RTX GPU. Technologie přináší nárůst snímků za sekundu a zároveň generuje ostrý a skvěle vypadající obraz. Hráči tak získávají rezervu ve výkonu pro maximalizaci ray-tracingových nastavení nebo rozlišení. DLSS je podporované ve více než 25 hrách a každý měsíc přibývají další.

NVIDIA Reflex a Broadcast: Ten nejlepší tah

Technologie NVIDIA Reflex redukuje latenci systému (input lag) a hry díky tomu mají rychlejší odezvu a dávají hráčům kompetitivních multiplayerových titulů výhodu nad soupeři. NVIDIA Broadcast je sada nástrojů nabízející vylepšení audia i videa pomocí AI, virtuální pozadí, motion capture funkce a pokročilé odstranění hluku využitelné v chatech i Skype hovorech nebo video konferencích.

Pokročilé funkce GeForce Experience

Všechny NVIDIA GeForce GPU umožňují benefitovat z GeForce Experience™, nástroje umožňujícího milionům hráčům snadno optimalizovat nastavení hry, zaznamenávat a uploadovat videa, pořizovat screenshoty nebo stahovat a instalovat Game Ready® ovladače. Mezi nejnovější funkce patří:

● Automatický GPU Tuning na jedno kliknutí: GeForce Experience podporuje GPU Tuning, který pomocí pokročilého scanovacího algoritmu dokáže automaticky vytvářet profily přetaktování.

● Vylepšený overlay ve hrách: GeForce Experience dokáže nově ve hrách zobrazovat také statistiky výkonu, teploty, latenci včetně statistiky z NVIDIA Reflex Latency Analyzer.

Dostupnost

GeForce RTX 3060 přijde na trh koncem února. Doporučené ceny začínají na 329 $. Řadu modelů se základními i navýšenými takty představí renomovaní výrobci ASUS, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, Palit, PNY a Zotac. Objeví se také v nabídce oblíbených prodejců i v herních PC sestavách od předních výrobců po celém světě.


DALŠÍ

CGwillWin