recenze
Star Renegades

Star Renegades - recenze
Star Renegades - recenze
12:00, 02.01.2021

Indie vývojáři, rogue-lite a pixelart. Tahle slova jako by v posledních letech neodmyslitelně patřila k sobě. Jestli je to dobře nebo špatně, to je na každém z nás, ale já osobně mám tyhle věcičky rád. Především když je pixelart stylový a šťavnatý a přidá se k tomu něco navíc. Star Renegades přidává do mixu taktické souboje na život a na smrt, proradnou umělou inteligenci a řádnou dávku nadsázky. Me likey.

Klik pro zvětšení (Star Renegades - recenze)

Vždycky mě potěší, když se hry neberou zas tak úplně vážně. Humor je ve Star Renegades servírován ve formě průpovídek nepřátel a rozhovorů mezi jednotlivými členy vašeho galaktického týmu nebo NPCčky. V kombinaci s neúprosnou obtížností a epickým úkolem, jímž není nic menšího než záchrana celého vesmíru, tak vzniká výbornýkontrast.

Zápletka je vlastně prostoduchá. Lidskou část vesmíru napadne vlna robotických kybernepřátel bůhví odkud, ovládaná zlotřilou AI aka Matkou, která své poskoky nutí vraždit vše živé. Skupinka solárními větry ošlehaných válečníků ve vašich rukách se snaží útok odvrátit a Matku, jakožto centrální mozek zkázy, rozmělnit na subatomární částice. Před tím ale budete muset vysvobodit tři planety a následně se probít nepřátelskou mateřskou lodí. Zdá se to jednoduché? Však také je...jen to nesmíte podělat, protože jediný prohraný souboj znamená, že to celé budete hrát víceméně od začátku. Jo, tahle věcička není pro slabší povahy.

Dvakrát měř, jednou řež

Na každé planetě strávíte vždy tři dny a tři noci noci, než se setkáte s hlavním bossákem onoho vesmírného sektoru. Než na to dojde, máte možnost planetu prozkoumat, což v překladu znamená bojovat s nepřáteli, hledat vybavení, peníze nebo si třeba doplnit zdraví. Počet akcí, které můžete během jednoho denního cyklu udělat, je omezený na tři. Jelikož i dny jsou tři, je potřeba si dopředu naplánovat, kudy se vydat a co budete sbírat, protože celou planetu během té chvilky neoběhnete. A je ke vzteku, když na konci stojíte jedno políčko od vybavení, které zoufale potřebujete na poslední souboj.

Klik pro zvětšení (Star Renegades - recenze)

Na konci každého dne si jako správný tým vesmírných dobrodruhů sednete okolo nefalšovaného pixelového ohýnku a dáte si teambuilding. Kempování funguje tak, že každá z vašich postav má sadu karet, jež může použít na ostatní členy družiny. Některé působí hned, například uzdravení, jiné přidají efekty do dalších soubojů, kupříkladu vyšší počet štítů. A aby toho nebylo málo, požívání karet buduje vztahy mezi jednotlivými členy a po dosažení určitých hodnot se z nich stanou kámoši (pak parťáci atd.), což přináší bonusy pro staty a dokonce i speciální kombo útoky. A někdy dokonce i mezihvězdnou lásku ve stylu Anakina a Padmé, jejíž výplodem může být další hratelná postava. Hodně zajímavá mechanika.

Klik pro zvětšení (Star Renegades - recenze)

Teď ale k tomu hlavnímu, soubojům samotným. Star Renegades nabízí velmi netradiční systém, který je originální už jen tím, že dopředu víte, jak celé kolo dopadne. V horní části GUI je časová osa, na které jsou vyznačeny akce jednotlivých protagonistů. Počítač vždy začíná první a následně je na hráči, aby zareagoval. Systém sám o sobě je poměrně komplikovaný a vypisovat tu jak funguje je zbytečné, tohle si člověk musí zažít, protože během dvou soubojů to pochopíte spíš než ze dvou stránek textu.

Čili jen ve zkratce. Postavy mají štíty, zdraví a brnění. Abyste nepřítele poslali s brekem za Matkou, musíte jej připravit o všechny životy. HPčka a brnění se během soubojů až na vyjímky vůbec nedobíjejí, šťíty občas ano. Několik vašich i nepřátelských jednotek je zaměřených spíše na obranu než útok a můžou sobě i svým spojencům dobíjet štíty. Újmy na zdraví si můžete léčit buď při kempování nebo v určitých sekcích při průzkumu planet. Hodně důležité jsou kritické zásahy, které nefungují na náhodu, jak bývá zvykem, ale critnete, pokud na nepřítele zaútočíte rychleji než on na vás. Útoky trvají určitý časový úsek a jak se dá čekat, ty nejničivější a nejefektivnější parádičky jsou i nejpomalejší. Rychlé útoky sice tolik škody neudělají a nepříteli často nezpůsobí na brnění ani škrábanec, ale zaprvé critnou (a zamezí tak critu zasažené nepřítele) a za druhé můžou mít takzvaný Stagger efekt, což znamená, že soupeřův útok bude trvat déle. Dokonce ho lze odšoupnot do dalšího kola. Ideálně tedy chcete použít rychlé útoky na oddálení ataků nepřátel, abyste mu pak mohli dát kritický zásah nějakou jinou postavou jedním ze silnějších útoků.

Ne, vážně to není tak snadné jak by se mohlo zdát, protože do tohohle taktického gulášového kotlíku musíte přidat ještě speciální útoky, které můžete použít jednou za kolo, instantní zásahy, kombo parádičky, schopnosti stojící Fury (zdejší nazlobenější forma many), million modifikátorů (oheň, voda, antihmota atd.) a vybavení postav. Každý správný taktik si tady přijde na své a jakmile si systém osvojíte, budete si při porcování robotů připadat jako Beth z Queen’s Gambit.

Klik pro zvětšení (Star Renegades - recenze)

Život je jen náhoda

Tedy do chvíle, než narazíte na někoho nad vaše síly, kdo z vaší party renegádů udělá vesmírnou sekanou. Následkem vašeho selhání je vesmír zatracen, no biggie, a váš věrný archivační robůtek bude muset utéct do alternativní dimenze a zkusit zabránit stejné tragédii tam. Pro vás to znamená jediné - celou kampaň budete muset hrát odznova. Znovu si sestavíte tým hrdinů, znovu musíte vysvobodit tři planety a probít se hromadou nepřátel na mateřské lodi. Za jednotlivá hraní akumulujete intel a tech, za kteéý můžete nakupovat perky pro vaše hrdiny, odemykat nové classy postav, mít k dispozici lepší základní vybavení atd.

Klik pro zvětšení (Star Renegades - recenze)

Nepřijdete tedy úplně o všechno. Jenom skoro. Vzhledem k tomu, že průchod hrou až k poslednímu souboji může trvat třeba kolem 6ti hodin, doporučuju se opravdu snažit a neumírat. Nový start také znamená, že všemohoucí si zahází kostkou a změní vlastnosti schopností vašich hrdinů, takže pokud jste měli vymyšlenou strategii, jak hru hrát se současnou partou a jak na dobře zřetezit jednotlivé akce, můžete si po vzoru Barta Simpsona dát pár ran do hlavy a z fleku to zapomenout. Adaptace je klíčem k přežití, jak se tak říká a ve Star Renegades, si jí užijete dosyta.

Klik pro zvětšení (Star Renegades - recenze)

Každé hraní je nová výzva a pokud se vám podaří vesmír zachránit, můžete si dát rychlýho panáka a jít zpátky do boje, protože si tím odemknete vyšší úrovně obtížnosti a můžete hrát dál a dál, jak se na správnou rougue-lite hru patří. Replaybilita je vážně dobrá a sám jsem si Star Renegades několikrát zapnul i v týdnech po prvním dohrání a stále mě to bavilo. Grafika se jen tak neokouká, ačkoliv si po čase zvyknete zrychlovat boje a přeskakovat bojové animace. Ačkoliv jsou krutopřísné, vidět to samé po dvousté už člověk nepotřebuje. A strávený bitvami snížíte tak o 50%.Celkově můžu říct, že Star Renegades jsou výbornou hrou, kterou si užijí všichni, kdo mají rádi tahovky, do detailů vymazlený pixelart a béčkové space opery.

SKVĚLÉ
82%
CZECHGAMER
Chytlavý mix turn-based taktických bitev a rogue-lite mechanik ve výtečném pixelartovém kabátku.

CGwillWin