hw
speciál
Xbox Series X vs PlayStation 5

Xbox Series X vs PlayStation 5
Xbox Series X vs PlayStation 5
13:30, 24.12.2020

Rok 2020 by se dal popsat jako vyšetření prostaty od doktora Nemotory, ale závěrem roku, který se nepodařilo zachránit ano fotkami koček v klubíčku nebo králíčků v hrnečku, se přeci jen něco pozitivního a pro nás prospěšného událo. Po sedmiletém cyklu nastal čas na výměnu domácích herních zařízení a v pomyslném duelu proti sobě opět stojí fackující se SONY a Microsoft. Na jedné straně západně orientovaný Xbox, v protějším rohu celosvětově populární PlayStation. Oba tábory opět pokládají věčnou otázku, která že barevná kombinace je lepší, přičemž zapomínají na skutečnost, že pravé hraní jako takové nezajímají předsudky a žabomyší války. Portál CzechGamer má prsty ve všech herních odvětvích, a protože nejsme známí přiléváním benzínu do ohně, rádi bychom se objektivně podívali na všechny klady a zápory jak Xbox Series X a PlayStation 5. Než se do toho boje vrhneme a dojde na facky jako na cikánské svatbě, prosím vás o menší shovívavost ve smyslu časových odstupů. Je totiž možné, že pár problémů ohledně obou konzolí se podaří odstranit formou klasických aktualizačních balíčků, a proto bych byl nerad, kdybyste napadli podstatu textu zveřejněného v posunutých mezích vydání.

Design

Klik pro zvětšení (Xbox Series X vs PlayStation 5)

Začneme skutečně zostra. Sám jsem před pár měsíci zplodil dost subjektivní článek ohledně finálního designu platformy PlayStation 5, ze kterého jste si pravděpodobně odnesli toto: Nelíbí se mi a nikdy se mi líbit nebude. Lidská duše je však jako cibule a zdánlivě nekonečný počet vrstev její chuti něco milovat se nedá ani náhodou zařadit do jedné škatulky. Proto k designu obou next-gen konzolí přistoupím čistě pragmaticky. PlayStation 5 se prodává ve dvou verzích, kde formát s mechanikou váží 4,5 kg a měří 390 x 260 x 104 mm. Digitální verze je o 600 gramů lehčí a rozměrově o něco štíhlejší, 390 x 260 x 92 mm. Oproti tomu Xbox Series X je ve tvaru symetrického kvádru, který váží skoro stejně jako PS5 s mechanikou (4,45 kg) a rozměrově má 151 x 301 x 151 mm. Z posledních uvedených čísel jasně čiší souměrné linie a celková uhlazenost. V praxi to vypadá následovně: PS5 stejně jako XSX můžete pomocí přibalených stojanů umístit do horizontální i vertikální polohy, ale v případě stroje z dílny SONY musíte počítat s jeho extravagantními křivkami a výraznou výškou, která se nehodí do každé domácnosti. Jednoduše řečeno, nový Xbox je díky své symetrii zapadnout kamkoliv, a to mnohem lépe než PlayStation. Mám tím na mysli vysloveně skladnost a docela pomíjím jeho design jako takový. Plně si uvědomuji, proč jsou rozměry jedné či druhé mašinky takové či onaké, ale o tom se budeme bavit zvlášť v kategorii chlazení. V tomto úseku nás zajímala čistě účelovost designu, který v mých očích už na první dobrou vyhrává značka ze Seattlu. Zachovám-li objektivitu a povím, že design je přesně jedna z věcí, kterou nejde změřit žádným přístrojem, nechám po vzoru hokejové terminologie stav zatím 1:1.

Výkon

Klik pro zvětšení (Xbox Series X vs PlayStation 5)

Síla, výkon a schopnost dotáhnout nejen vizuální stránku takříkajíc na ostří nože je pro spotřebitele často nejdůležitější argument pro tu či onu stranu a mnohdy rozhoduje o samotné koupi. Oba next-gen stroje můžeme hodnotit v duchu jisté společné filosofie, kdy grafický procesor je zdánlivě postavený na podobné architektuře a jediné, co se vyjímá, je výkon grafiky o necelé 2 TFLOPS u XSX a 3,5 Ghz PS5 oproti vyššímu 3,8 Ghz u Xboxu. Jaký vliv to bude mít na hry se dozvíme až v následujících letech, vývojáři musí neustále produkovat svá díla ve spravedlivé rovině. A když se Microsoft rozhodl s XSX přinést i technologicky zaostalejší Xbox Series S, nebudou to v tomhle ohledu mít vůbec jednoduché. Obě zařízení disponují 16 GB RAM. Z papírového porovnání Xbox Series X odchází s rychlejším procesorem ve spojení využití 10 GB paměti čistě pro grafiku, přičemž zbytek se nechá méně potřebným systémům, může si dovolit o něco víc než PS5 se svým pomalejším procesorem a o chlup slabší grafikou. Opět ale platí, že až čas ukáže, jak se dané čísla projeví přímo do výsledného stavu jednotlivých projektů a jestli jsou ty papírové odchylky viditelné v reálu. Zajímavé je, že PS5 disponuje rychlostí disku 5,5 GB/s a XSX „jen“ 2,5 GB/s, ale je třeba si uvědomit, že na Xboxu je to stabilní rychlost, kdežto u PS5 nevíme nic jistě. to se pojí i s tolik propíranými SSD disky, na které i v rámci tohoto článku ještě přijde řeč. Zachovám věcnost a řeknu, že Xbox Series X je i přes jisté nejasnosti ohledně disků stále tou rychlejší konzolí, která dává vývojářům šanci aktivovat či deaktivovat multithreading dle své potřeby, a proto se v našem pomyslném souboji dostává Xbox do vedení o jeden bod, nad PS5 tedy vede 2:1.

Zpětná kompatibilita

Klik pro zvětšení (Xbox Series X vs PlayStation 5)

Teď přejdeme k mé nejoblíbenější části argumentace o preferenci jedné konzole nad druhou. Zpětná kompatibilita je pro nadcházející generaci tou nejpodstatnější věcí v dějinách těchto domácích systémů. Takzvaný Cross-gen tu bude ještě klidně další tři roky, což přímo potvrdilo i vedení společnosti SONY. Paradoxně je to právě PlayStation, který v případě celé své dynastie vždy tahal za kratší konec. Zdá se, že jinak tomu nebude ani u PlayStation 5. Ten sice rozběhne drtivou většinu her pro PS4, některé z nich dokonce v lepší formě, ale tím jakákoliv zpětná vazba na předchozí platformy končí. Na druhou stranu je tu Xbox Series X, který nabízí obrovskou kartotéku softwaru z Xbox 360, Xbox One a prvního Xboxu, kterou navíc dokáže vylepšit pomocí vyhlazení textur a přidáním HDR. Sám jsem tomu nevěnoval velkou pozornost až do chvíle, kdy jsem spustil své oblíbené projekty – Perfect Dark, Viva Piñata, u kterých jsem nestačil valit bulvy. Přes deset let staré videohry se po technické stránce lusknutím prstu proměnily na současný standard nezávislé scény a otevřely tak náruč mladším ročníkům, které doučování gaming kultury doteď obcházelo obloukem hlavně kvůli neatraktivnímu vzhledu starých her samotných. Aby toho nebylo málo, XSX je schopný díky speciální technologii automaticky zvyšovat framerate u Xbox One her, aniž by zasahoval do samotných projektů. To už krásně předvedli na čtvrté části série Fallout. Microsoft má v tomhle duchu jednoznačně navrch nad SONY, a aby toho nebylo ještě málo, ve spojení se službou Game Pass nás přímo vybízí vrátit se do dávných dob minulých, v doprovodu lahodící technické stránky. V tomto případě je to jasný gól či koš chcete-li pro zelené X, čímž se jeho vedení zvyšuje na 3:1.

Gamepad

Klik pro zvětšení (Xbox Series X vs PlayStation 5)

Herní konzole by se skutečně dala přirovnat k dobrému jídlu, u kterého je nesmírně důležité, aby každá z přísad dosahovala co nejlepší kvality. Jinak je výsledek pro kupujícího sotva atraktivní a v porovnání s konkurencí se může ztrácet. Tou pomyslnou přísadou mám teď na mysli tu nejdůležitější pro obě konzole – kvalita ovladače. Gamepad se v každém nesmyslném konzolovém boji zmiňuje a nikdy nekončící diskuse a hádky většinou vyústí v to, že Xbox má z hlediska konceptu navrch, protože poskytuje sofistikovanější nástroj pro ovládání her. SONY si to evidentně uvědomuje a s příchodem nejnovější platformy sáhli hluboko do kapsy s nápady a přišli s novým ovladačem Dualsense. Jejich legendární Dualshock se stal minulostí, stejně jako jeho typický design, díky kterému jste se vždy nostalgicky vrátili do dob prvního PlayStationu. Nyní vám v ruce přistane mohutnější kus tvrdého plastu s funkcemi jako adaptivní triggery a haptická odezva, které druhé housle hraje z minulé generace známý touchpad a integrovaný mikrofon v těle ovladače (potešítaké to, že ho můžete vypnout a zapnout). Xbox se tolik snažit nemusel, protože jejich ovladače se často ve stejné větě objevují s různými tvary slova „dokonalý“. Proto se ani u gamepadu XSX nedá najít příliš změn. Došlo k výměně směrového kříže (D-pad), který známe z prémiové třídy Elite gamepadů. Přibylo speciální sociální tlačítko a malinko byl upravena zadní část. Napájení dvěma tužkovými bateriemi zůstalo, což Microsoft omlouvá snahou nedegradovat svá zařízení časovým opotřebením vestavěného akumulátoru. Na jednu stranu se to dá pochopit, ale dává to za vznik otázce na dvě verze gamepadu – s akumulátorem a bez. Konkurence jménem Dualsense nabízí klasický systém napájení přes USB-C s akumulátorem kapacity 1560 mAh, tedy o třetinu lepším, než co nabízel Dualshock. Během testování se nový PS gamepad udržel ve schopném stavu 10 hodin, to se však odvíjí od skutečnosti, jaké funkce na něm máte zapnuté. Haptická odezva, což je honosný název pro obyčejné vibrace, funguje na výbornou, ale vývojáři se tím museli zaobírat zvlášť a uvidíme, jak je to bude bavit z dlouhodobého hlediska. Adaptivní odpor kladený do zadních páček, které jsou mnohem uživatelsky přístupnější, je skutečný next-gen pokrok a obrovské plus pro ovladač od SONY. Xbox má výhodu zase díky technologii Dynamic Latency Imput, a to v komunikaci mezi ovladačem a konzolí, odezva je v jeho případě potlačena až prakticky na nulu. Argumenty bych tady mohl vypisovat až do aleluja, ale nakonec by z toho stejně byla zase jenom remíza, kterou si ale v tomto případě SONY konečně právoplatně zaslouží. Konečně zakryli svou Achillovu patu a přinesli zásadní změnu na jednom z nejdůležitějších prvků celé platformy. Dualsense krásně padne do ruky a rozložení tlačítek nepůsobí nijak negativně ani při dlouhodobém používání. Skóre se mění na 4:2 ve prospěch Xbox.

Uživatelské rozhraní

Klik pro zvětšení (Xbox Series X vs PlayStation 5)

V kategorii menu a možnosti nastavení a celkové přehlednosti není prostor pro žádné rozsáhlé hádky. Xbox jako značka nechce vypadnout z dobře nastaveného rozhraní a přechod z Xbox One na Xbox Series X je spíše záležitostí plynulosti bez tápání a hledání, co je kde najednou skryté. Jestli vám předchozí systém oken vyhovoval a naučili jste se ho v pohodě využívat, budete po zapnutí nové konzole jako ryba ve vodě. Velkou výhodou je tu spojení s SSD diskem, což přináší celkovou svižnost menu a rychlost odpovídající budoucnosti. V případě systému PlayStation 5 se už můžeme bavit o změnách, i když hlavně vizuálních spíš než funkčních. Zásadní novinkou je oddělení her od mediálního obsahu a aplikací. Do nového rozhraní přibyla možnost zúčastnit se speciálních výzev spojených s vašim friend listem, stejně jako hodnotící tabulka pro rozdávání osobních hodnocení dalším online hráčů, ať jsou pozitivní či naopak. Ta druhá funkce je velkým přínosem hlavně na základě eliminace většího počtu podvodníků v multiplayer zápasech. Jak to bude fungovat v praxi zjistíme po nějaké době celosvětového testování (tím teď nemyslím vatičky v nose), každopádně na papíře to zní dost dobře. Ovládací centrum se dá označit asi za největší krok k moderně, který PS5 udělal. Obsahy jednotlivých her máte rozdělené na dílky tak, abyste měli okamžitě přístup k vámi vybraným částem her podle libosti. V menu máte možnost nastavit si zkratky pro vyhledávání, takže díky kombinaci s proklamovaným SSD diskem máte přístup ke všemu a bez čekání. Pro PS5 je velkou výhodou také funkce Remote Play, díky které spustíte next-gen hry přes PS4, PC nebo mobilní telefon. Xbox tomu kontruje podobným principem sdílení obsahu, kde můžete dokonce přejít na xCloud stream her, k čemuž však musíte být připojení ke spolehlivému a rychlému internetu. Suma sumárum, po boku sociálních služeb a celkové palety možností obou platforem se duel protahuje a v této kategorii není jasného vítěze, protože jsou mezi konkurenty tak mizivé rozdíly, že nezbývá než prozatímní skóre posunout na 5:3 pro Xbox.

Chlazení a hlučnost

Klik pro zvětšení (Xbox Series X vs PlayStation 5)

Obě platformy jsou filosofií své designové stránky přímo spojené s co nejlepším chlazením, což je zvlášť u PS5 podmíněné celkovou velikostí šasi. V tomto článku asi nebude vyrovnanější souboj, než je právě tenhle. Oběma konzolím jsem dal v rámci recenzování pořádně zabrat, a to hned v několika rovinách. Dlouhodobé hraní technicky náročných titulů na Xbox Series X střídalo rychlé přepínání menu, ale teploměr stejně nenaměřil víc než 55 stupňů Celsia, a to hlavně v horní polovině zařízení, kde je výstup větrání. Při měření pohotovostního režimu se teploměr zastavil na 25 °C, což je přijatelné. Stejný test proběhl na PlayStation 5 a při maximální zátěži se rtuť zastavila na 58 °C, takže mezi oběma produkty prakticky žádný rozdíl není. Nebylo by vhodné z toho třístupňového rozdílu vyvozovat nějaké závěry, protože neznám všechny běžící procesy na pozadí XSX a PS5. Hlučnost obou zařízení jde ruku v ruce s nulovým přehříváním a v tomto směru se můžeme bavit o velkém pokroku oproti minulým generacím, byť si obě společnosti podávají ruce. Vzpomeňme na zvuk PS4, kdy jsme si už při mírné zátěži mysleli, že vyletí oknem. 6:4.

SSD

Klik pro zvětšení (Xbox Series X vs PlayStation 5)

A dostáváme se k poslednímu z vybraných nosných bodů tohoto souboje. SSD disky se staly symbolem prvotní i pokročilé prezentace next-gen konzolí, a to plným právem. Minilost se nedá zapomenout a stejně tak šíleně dlouhé nahrávací časy náročných AAA projektů, kde jsme si při načítání mohli skočit uvařit kávu k rodičům přes půl republiky, a když jsme nasedali na zpáteční vlak, nápis loading se teprve celý objevil. Z několika předchozích kategorií jste určitě vypozorovali, že integrace SSD pomohla při rychlosti menu a celkového rozběhnutí jednotlivých programů a her. Teď se můžeme podívat na možnosti dodatečného rozšiřování základu. Xbox Series X disponuje diskem s kapacitou 1 TB, reálně se dá využít 802 GB. PlayStation 5 nabízí o něco menší disk, jen 825 GB, kdy je využitelných 667 GB. XSX disponuje stabilní rychlostí 2,5 GB/s, PS5 jak víte z úvodu uvádí rychlost 5,5 GB/s, ale bez konkrétní stability. SONY zatím nedefinovalo, jaké disky NVMe SSD vůbec budou fungovat kvůli dodatečným rozšířením, ale už teď je dané, že nebude možné paměť rozšiřovat přímo přes SSD slot, protože je zatím deaktivovaný (to se má změnit v jednom z update balíčků). Teď je proto nutné spokojit se se základním interním diskem a pokud chcete instalovat víc velkých projektů, pomalu ale jistě začněte šetřit na drahé NVMe SSD disky. S ohledem na zpštnou kompatibilitu je také možné připojit externí disk a přímo z něj spouštět hry z PS4. Nicméně vše od PS5 se nikam jinam dostat nedá, to přijde až časem. Microsoft se oproti SONY rozhodl nabídnout mnohem elegantnější, ale ne levnější, řešení. Rozšíření vnitřní paměti může být provedeno v podobě speciální 1TB velké externí karty, kterou jednoduše zasunete do zvláštního slotu vzadu. Podpora uloženého a přenášeného obsahu je tu kompletní, takže je potřeba zabývat se jenom cenovkou. Ale i tohle je pouze dočasné, protože Microsoft avizuje pozdější povolení externích SSD od jiných výrobcům což cenovou relací dost zásadně zatřese. Stejně jako u PS5 můžete spustit starší hry z extérního úložiště, i když vám to po technické stránce nepřinese výhody jako rychlost načítání a podobně. Minimálně od SONY zatím nevíme, jak to bude v budoucnu vypadat co se týče SSD disků. Microsoft už teď nabízí sice drahé, ale okamžité řešení. 7:4.

Závěr

Klik pro zvětšení (Xbox Series X vs PlayStation 5)

Snažil jsem se ze všech sil, aby byl celý souboj objektivní a abychom naroveň nemuseli vydat jeden speciální díl časopisu jen novým konzolím. Jistě byste našli i mnohé další kategorie, které jsem tu nezmínil (launch hry, cena, dostupnost na trhu a tak podobně), kde by ta či ona značka získala další body a skóre by se posunulo do toho či dalšího směru. Já se snažil alespoň o hrubý náčrt, podle kterého by se spotřebitelé mohli rozhodovat při koupi. V textu jsem vynechal spoustu dílčích aspektů, jako nemožnost připojení starších periferií k PS5 či komplikované spuštění PS VR, ale osobně to podle mě není nic, co by mě v koupi konzole nějak ovlivnilo. Věřím, že nás čeká dalších sedm let plných krásných herních zážitků, ať kopete za tým PlayStation nebo Xbox. Hraní by nemělo být podmíněno fanatickým zastáváním se jedné nebo druhé značky. Tento imaginární souboj sice skončil ve prospěch Xbox Series X, ale v konečném důsledku to všechno záleží na hrách, které přijdou jako exkluzivity a podobných aspektech. To jsem v článku nezmínil, protože je to jeden obrovský a hlavně neskutečně individuální otazník.

Klik pro zvětšení (Xbox Series X vs PlayStation 5)

Klik pro zvětšení (Xbox Series X vs PlayStation 5)

Klik pro zvětšení (Xbox Series X vs PlayStation 5)



CGwillWin