hw
recenze
ASUS ZenBook 13 UX325E

ASUS ZenBook 13 UX325E - recenze
ASUS ZenBook 13 UX325E - recenze
08:50, 10.01.2021

Nemějte mi to za zlé, v posledních měsících mi s rachotem na stůl přistálo několik notebooků, které bych od sebe bez příslušné dokumentace neměl ani jak rozlišit. Jde-li o sérii ZenBook od společnosti ASUS, byl ten rachot asi nejmenší, protože jde o kompaktní přenosné laptopy těžké sotva kilo, ale v případě ověřeného designu s nulovým estetickým postupem (což je myšleno v dobrém) se nemůžete divit, když na mě padl efekt opakování jistých věcí dokola.

Déjà vu

Klik pro zvětšení (ASUS ZenBook 13 UX325E - recenze)

Můj osobní flašinet se v duchu zenové nálady zastavil na třináctipalcovém a neskutečně štíhlém notebooku s označením UX325E. Pokud jste nikdy neměli tu čest s řadou ZenBook, určitě vás zaskočí nejen jeho muší váha, ale minimalistický design a velký důraz na praktičnost. Ta spočívá v plně patentovaném systému pantů, které při vyklopení vrchního panelu automaticky zvedají spodek tak, aby zařízení dosáhlo co nejlepšího chlazení. Přístup vzduchu ze spodní strany je lepší a hardware se mnohem lépe chladí. To oceníte zejména při používání na pevném podkladu. Tento příklad pochopitelně neplatí jen pro nejnovější modely řady ZenBook, ale protože je to jedna z velkých předností této značky, designéři to logicky přenesli i do svých nejnovějších výtvorů.

U dračího jezera

Klik pro zvětšení (ASUS ZenBook 13 UX325E - recenze)

Asi pro vás nebude žádný šok, že za častým obměňováním jednoho a toho samého konceptu stojí ve skutečnosti změna vnitřností. V tomto případě jde o nový procesor jedenácté generace (Tiger Lake), Intel Core i7-1165G7, jehož poměr jader a vláken dal hokejově určit jako 4:8. Procesor v tomto případě žene integrovanou grafickou kartu Iris Plus. Aby toho nebylo málo, k dispozici mu je 16 GB operační paměti v pěti verzích SSD (na mě vyšla ta nejmenší – 512 GB). Ve finále se nemusíte bát do něj trochu opřít a často stereotypní kancelářskou práci zpříjemnit nenáročnou hrou nebo audiovizuálním dílem. Když jsme v položce „nové“, nemůžu vynechat podporu Thunderbolt 4 a Wi-Fi 6. To všechno je zabalené do odolné kovové šasi, což jako vždy zaručuje eleganci a styl, který v dnešním světě není vůbec zaručený.

Klik pro zvětšení (ASUS ZenBook 13 UX325E - recenze)

Tak jako ASUS nabízí pětici interních SSD disků, zákazníci si mohou zvolit i mezi trojicí procesorů a dvěma 13.3 palcovými panely. U LCD Full HD obrazovky se na chvíli zastavím. Panel se svými tenkými rámy po stranách zabírá dostatečně velkou plochu na takzvaný efekt pohlcení prezentovaného obsahu, jde o poměr 88 % vůči tělu. Já bych si dovedl představit implementaci webkamery do spodní hrany, aby se horní mohla ještě ztenčit. Rozlišení je u této úhlopříčky víc než slušné a nemyslím si, že by někoho absence QHD nebo 4K zvedla ze židle, protože by to jenom stálo zbytečně víc peněz. Jediné, co nabízené verze panelu rozlišuje, je svítivost, kde si můžete vybrat mezi 300 a 450 nits, obě podporují stoprocentní sRGB paletu. Na obrazovku se dívá dobře, ať jde o práci či relaxu. Jediné, co bych svému testovacímu vzorku vytkl, bylo neúplné dosažené svítivosti, jak to udává průvodní leták.

Klávesnice potěší

Klik pro zvětšení (ASUS ZenBook 13 UX325E - recenze)

ZenBook 13 UX325E i bez hlubších analýz tradičně potvrdil své papírové předpoklady. Jako vždy se můžeme zaposlouchat do hudby z nadprůměrně dobře nastavených reproduktorů od Harman/Kardon, můžeme se spolehnout na skvěle fungující klávesnici s nízkoprofilovými 1,4 mm spínači. Dostatečně roztáhnutá a plně podsvícená klaviatura klade jemný odpor do kláves a ani při dlouhodobém psaní se nebudete cítit nepohodlně. Klávesnici podporuje oproti zbytku notebooku přímo obrovský touchpad, po kterém vám budou bez problémů jezdit prsty všemi směry. Velikost klávesnice nedovolila výrobcům integrovat numerickou část, která je opět jako oddělená funkce touchpadu a velmi spolehlivá.

Klik pro zvětšení (ASUS ZenBook 13 UX325E - recenze)

Tiger Lake čip dodává obměnám ZenBook 13 několik zásadních výhod. Jednak navyšuje výkon a snižuje celkovou spotřebu, díky čemuž jsem s ním mohl fungovat bez problémů i půl dne. Je to jedna z předností takto koncipovaného byznys laptopu, který se díky integrované grafické kartě dá použít jako částečně herní nástroj. Kdo by chtěl zkusit experimentovat v tomto směru, nebudu ho odsuzovat, ale je třeba si uvědomit, že tenhle stroj rozhodně není primárně určený na hry. Berte to jako dost výkonné železo na multitasking, kde primárně převládá kancelářská činnost třeba i venku, ZenBook pak bude vašim dokonalým společníkem. V současné době, kdy nás pandemie usadila do izolace, oceníte i nadprůměrnou webkameru, který navíc dovede za dobrého osvětlení vytvořit uspokojivé záznamy bez rozmazání. Přibalené máte i adaptér s LAN konektorem, a USB-C redukci s 3,5mm vstupem. Na zařízení najdete jeden HDMI 2.0 vstup, slot na SD karty a dva Thunderbolt 4 porty.

Potvrzení předpokladů

Klik pro zvětšení (ASUS ZenBook 13 UX325E - recenze)

V úvodu recenze na nového zástupce ZenBook série jsem se cítil rozhozený opakujícími se a podobně sestavenými produkty, které mi prochází zmrzlýma rukama, ale nenechte se tím vyvést z míry. ASUS ZenBook 13 UX325E splnil všechny předpoklady, kde o velmi kvalitní přenosný počítač, který zaujme jak designem, tak potenciálem svých vnitřností, jež se vám vryje do paměti už po pár hodinách používání. Verdikt? ASUS v tomto případě nadále s úspěchem obrušuje svůj cenný diamant.



Za poskytnutie produktu na test ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ASUS ZenBook 13 UX325E - recenze)


CGwillWin