recenze
Descent - Labyrint zkázy a Stíny Nerekhallu

Descent - Labyrint zkázy a Stíny Nerekhallu
Descent - Labyrint zkázy a Stíny Nerekhallu
12:30, 20.12.2020

Hra Descent je na trhu už nějaký pátek, Blackfire pro nás přeložili jak základní verzi, tak dvě velká rozšíření, o kterých bude dnešní recenze. Kdo by neznal, Descent je hra na hrdiny pro 2-5 hráčů ve stylu Dračího doupěte, semi-kooperativním stylem ve smyslu toho, že jeden hráč ovládá všechna monstra jako vládce zla, a ostatní jsou spolu proti němu. Minimální věk je opět velmi subjektivní, záleží, odkdy vaši mladí dobrodruzi chápou koncepty ve hře představené a dokáží spolupracovat. Je také možné stáhnout aplikaci (mobil, Steam apod.), která může ovládat hru za vás podle vlastních pravidel, abyste mohli v nejvíc čtyřech hráčích spolupracovat. Základní hra nás ale zajímá pouze pro srovnání, dnes se chci věnovat oběma velkým rozšířením, která k ní vyšla - Labyrint zkázy a Stín Nerekhallu.

Zpracování a novinky

Každé rozšíření do hry přináší nové postavy, monstra a pochopitelně rozsáhlou kampaň, samozřejmostí je spousta nových mapových dílů a žetonů, protože každé rozšíření přináší nové mechaniky, oblasti, sídla a doupata. Ke každému povolání přibyly nové specializace pro ještě rozmanitější herní styl. Figurky nepřátel se nesou ve stejném duchu, po hození do jedné krabice nepoznáte, která je odkud. Každá kampaň má svou mapu, takže z původní hry se recyklují jenom základy. Hodně rychle doporučím všechno pořádně roztřídit, jinak v tom budou zmatky. V obou rozšířeních jsou prvky, které využijete pouze v rámci těch kampaní v nich obsažených, ale specializace, nepřátele a mapové díly můžete klidně sloučit.

Klik pro zvětšení (Descent - Labyrint zkázy a Stíny Nerekhallu)

Labyrint zkázy

Rozšíření z roku 2013 se řadí mezi ty obrovské, byť samostatně nehratelné. Přináší velkou nálož nových věcí, mechanik, postav i nepřátel. Čtyři nové specializace, pro každé povolání jedna, doplňují hru o zajímavé postavy, jako třeba válečník-krotitel, který má vlastního vlčka. Bylinkář jako léčitel je taky dost atypický ve smylu tom, že vyrábí lektvary, které si můžete schovat na později, takže je při rozdělení družiny menší riziko, že vám postavy poumírají bez jeho přítomnosti. Mágova role zaklínač se na toto povolání dívá taky z nového pohledu, kletby rozhazujete jednu za druhou doleva doprava, na koho se namane. Celkově mě nijak moc neoslovil jenom ten lovec pokladů, ale to spíš proto, že roguny nehraju prakticky nikde, pokud se nedá jinak.

Klik pro zvětšení (Descent - Labyrint zkázy a Stíny Nerekhallu)

Kampaň Labyrint zkázy si užijete. A ne jednou. Dvě až tři možnosti jsou vám k dispozici po každém splněném scénáři, a nemůžete se k nim vracet, takže potrvá dost, ale dost dlouho, než poznáte všechno jenom z té obsahové stránky hry. Devět dobrodružství na kampaň je stejně jako v základu rozdělených do dvou aktů spojených mezihrou a vyústěných do finále. Tempo odsýpá výborně, každý další scénář přináší něco nového a bude vás bavit až do finále.

Stín Nerekhallu

O dva roky později vyšlo další a stejně velké rozšíření Stín Nerekhallu, které přidává stejnou nálož jako to předchozí. Čtyři nové specializace, mezi nimiž je moje nejoblíbenější support povolání - bard - a konečně pro mě zajímavý zvěd v podobě stínového chodce. Ale ani kouzelník není k zahození, protože má unikátní schopnost vyvolávat zrcadlové obrazy neboli dvojníky, díky kterým je to podle mě jedna z nejnáročnějších postav na zvládnutí, protože je musí jednak umět umístit, druhak pořádně ovládat a třeťak dávat pozor na sebe sama, aby nedostal nářez nebo nezůstal pozadu. Postavy jsou to zajímavé a dost prodlouží rozhodování před začátkem hry.

Klik pro zvětšení (Descent - Labyrint zkázy a Stíny Nerekhallu)

V kampani se stejně jako v Labyrintu projdete devíti scénáři po sobě rozdělených do dvou aktů. Koncept stejný, děj nemůže být víc odlišný. Tady strávíte spoustu času ve městě, jehož jméno mi teď vypadlo a nemůžu si vzpomenout, většinu a možná i celou kampaň se z něj nemusíte vůbec hnout. Tím taky využijete i nové karty setkání, protože už nejdete přes hory a doly, takže by vám ty z původní hry nic neřekly. Protože se budete řezat v okolí i uvnitř domů, přibyly hned dvě novinky - padací mříže a vyvýšená místa. Přes padací mříže se dá pálit na dálku a pokukovat, případně nadávat nepřátelům, ale nemůžete se skrz ně pohybovat. Podobně to platí pro vyvýšení (ta už jsou ale vyznačená na mapě, kdežto mříže tam musíte postavit sami) s tím rozdílem, že ten, kdo sedí vysoko (a vidí daleko), má bonus k obraně.

Zasazení příběhu do města mi přišlo výborné, osvěžující a celkový příběh nás pohltil až do závěrečných bojů. Kampaň v aplikaci je taky dobrá, i když jak opakuju pořád dokola, Descent jsem ani zdaleka nehrál kvůli tomu, že se to dá digitálně.

Klik pro zvětšení (Descent - Labyrint zkázy a Stíny Nerekhallu)

Znovuhratelnost? Aby ne

Díky tomu, že hru neovládá žádná bezduchá aplikace, ale člověk, je znovuhratelnost obrovská, díky oběma rozšířením se navíc rozrostl pool postav o takové množství a o tak unikátní mechaniky, že kdyby byl Descent vaše jediná hra doma, hodně dlouho se nebudete rozhlížet po jiné. Jednotlivé scénáře můžete pochopitelně hrát i mimo rámec kampaně, ale není nad to si v plném počtu sednout a celý víkend strávit hraním. Každá kampaň má spoustu rozcestníků a zvolením jedné cesty se vám uzavře ta druhá, což zaručuje hlavně to, že nebudete hrát celou kampaň jenom jednou.

A kdyby vás i tohle omrzelo, v aplikaci Road to Legend, dostupné snad na všechna člověku známá zařízení včetně mikrovlnné trouby, si můžete pustit další kampaně, které jsou zase o něčem jiném, než ty v krabicích. Aplikace vás provází hrou podobně jako třeba v Putování po Středozemi nebo Panství hrůzy, kdy na začátku připravíte vše potřebné, ale mapové díly přidáváte postupně podle instrukcí z aplikace. Sice to ze hry odstraní ten pro mě důležitý element Dračího doupěte, kdy se jeden ujme role vypravěče a výše zmíněné aplikací ovládané hry mám podstatně raději, je to skvělá možnost, jak si hru užít sólo nebo jen ve dvou, pokud neradi sedíte na opačných stranách stolu.

Závěrem

Obě rozšíření dodávají základní hře dost unikátních mechanik, abych je označil za nutnost, jste-li fanoušky této hry. Přesně tak mají rozšíření ke hrám vypadat - přibudou postavy, nepřátelé, masivní kampaně, spousta nových pravidel a přídavků do už tak bohaté hry. Díky oběma rozšířením můžete navíc inscenovat svůj oblíbený seriál vytvořením dua zaklínač-bard, což je taky docela zásadní důvod k pořízení obou. Vždycky říkám, že správné rozšíření musí obohacovat každý aspekt hry, nejenom přidat pár extra věcí nebo možnost extra hráče či podobné dílčí věci. Stín Nerekhallu i Labyrint zkázy vám dají všechno a i kdybyste měli základní kampaň dávno ohranou, díky těmhle rozšířením ji můžete jít znovu a bude to stejný zážitek jako poprvé.

☆ TOP ☆
100%
CZECHGAMER
Dvojitá dávka masivních rozšíření přesně tak, jak by pro každou hru měla rozšíření vypadat

CGwillWin