hw
recenze
Niceboy Oryx X410 Epic

Niceboy Oryx X410 Epic - recenze
Niceboy Oryx X410 Epic - recenze
12:00, 16.01.2021

Poté, co jsem vám před pár měsíci přinesli recenzi na zajímavou honeycomb herní myš, od místního výrobce hardwaru Niceboy, dnes prozkoumáme výrobek s podobným rohatým logem. Jediný rozdíl je v tom, že pomocníka s DPI výbavou měníme za jeho kolegu a dalšího člena periferní sestavy, tedy headset X410 Epic. Zda budou tyto cenově dostupné klapky na uši schopné konkurovat ty, které na sobě máte teď, se dozvíte v následující recenzi.

Slovíčko, na které myslím, začíná na písmeno S

Klik pro zvětšení (Niceboy Oryx X410 Epic - recenze)

Za uvedenou zkratkou ORYX X410 Epic najdete přísně herní kabelový headset s cenovkou necelých 50 Euro, což je cenově nižší třída, a proto musíme pečlivě prověřit jeho schopnosti, na které je výrobce velmi pyšný. První zbraní je v tomto případě 7.1 virtuální zvuk, což zní velmi honosně, ale pokud pravidelně čtete naše recenze, dobře víte, že podobné kasání je často spíž bezcennou snahou upoutat koncového zákazníka něčím, co ve finále nestojí za řeč. I z tohoto důvodu jsem testování prostorového zvuku bral jako prioritu číslo jedna. Jedná se primárně o herní nástroj, takže jsem pustil několik nejnovějších FPS pecek, včetně osobního zklamání Call of Duty Black Ops: Cold War.

Virtuální 7.1 zvuk obstál

Klik pro zvětšení (Niceboy Oryx X410 Epic - recenze)

K mému úžasu se ORYX přes všechny mé prvotní obavy pramenící z mnohem dražší konkurence s výzvou popral jako lev. Jediné, co bych mohl v souvislosti s prostorovým virtuálním echem vytknout, je nemožnost jeho deaktivace, a to jak na kabelu, tak v dodatečném softwaru. To se ale v této cenové relaci dalo očekávat. Po zvukové stránce dokázal tento headset se ctí udržet krok i s legendou západního rapu jménem Busta Rhymes. Tento pán pomocí své basově předimenzované linky pořádně rozvibrovat 50mm měniče a donutit jich zatancovat si na mých uších čardáš. Zvuk linoucí se z koženkou potažených náušníků mě velmi potěšil a myslím, že když budete v lobby čekat na připojení do hry, můžete si onu dlouhou chvíli zpestřit i nějakou hudební kulturou. V tomto směru headset neurazí, byť by hodnocení pedantních audiofilů mohlo vypadat odlišně od mého.

Poměr ceny a výkonu rozhoduje

Klik pro zvětšení (Niceboy Oryx X410 Epic - recenze)

Schopnost užít si hudební představení, respektive tento záměr výrobců, vám umožňuje i odnímatelný mikrofon. Ten se dá jednoduchým příkazem na zmíněném ovladači umístěném přímo na kabelu ztišit. Pomocí dalších tlačítek můžete měnit skladby v playlistu, vypínat podsvícení náušníků a regulovat hlasitost. Interakci provází jednotlivá LED světýlka, díky kterým celkem v pohodě víte, co se s vaším zařízením zrovna děje. Všechny mé zkušenosti s X410 se nesly na dost obstojné vlně až do chvíle, kdy jsem po nějaké době pocítil značné a stále rostoucí nepohodlí. Designově se totiž jedná o neutrálně sestavené klapky na uši, u kterých je výrazné svítící logo a typická červená barva podestýlky hlavového mostu. A tomu chci věnovat další odstavec.

Duralová vzpěra

Klik pro zvětšení (Niceboy Oryx X410 Epic - recenze)

Výrobce do vrchní části vložil pevný kus kovu, jímž jistě zabezpečil dostatečnou celistvost jinak celoplastového výrobku. Na můj typ hlavy, který rozhodně neodpovídá typickému pytli od banánů a je spíš středních rozměrů, samotné mušle spojené zmíněným mostem doléhají až příliš silně. Po několikahodinovém herním sezení jsem se po sundání headsetu cítil, jako by mi někdo shodil z hlavy několikakilové závaží. Samotná sluchátka váží asi 300 gramů, což je v podstatě standard. Kvůli tomu nemohu souhlasit s tvrzením výrobce, že sluchátka jsou tak pohodlná, že v nich vydržíte hrát klidně celý den. Je jasné, že na různých hlavách budou různě sedět, ale než si X410 koupíte, zrovna o tomhle byste podle mě měli vědět.

Citlivost mikrofonu je slušná a kvalita přenosu vašeho hlasu se nevymyká průměru

Klik pro zvětšení (Niceboy Oryx X410 Epic - recenze)

A na závěr už zbývá jen shrnutí. Společnost Niceboy se svým ORYX X410 Epic snaží velmi úspěšně proniknout do sféry cenově nenáročného herního vybavení. V případě tohoto headsetu se můžeme bavit o kvalitním mikrofonu a dobrém zvuku vycházejícím ze sluchátek, nicméně pocit z dlouhodobého nošení není vůbec nic pohodlného.



Za poskytnutí produktu k recenzi děkujeme společnosti Niceboy

Klik pro zvětšení (Niceboy Oryx X410 Epic - recenze)


CGwillWin