hw
recenze
ASUS ZenBook Flip 13 (UX363E)

ASUS ZenBook Flip 13 (UX363E) - recenze
ASUS ZenBook Flip 13 (UX363E) - recenze
12:00, 01.11.2020

Obojživelné notebooky, které můžete jedním pohybem ruky transformovat na tablety, jsou stále pokračujícím trendem, kterému v praktickém využití brání pouze proporce samotných výrobků. Není nic horšího, než vylézt z vany, nasoukat se do županu, sednout do křesla a hodit si na nohy desetikilovou mašinu, která je údajně tablet a počítač v jednom. Za pár minut můžete do vany znovu, pokud se vám tedy vrátí krev do nohou. Tento nadnesený vtípek se však nevztahuje na předmět naší recenze, nový přírůstek do řady extrémně kompaktních ZenBook zařízení od společnosti ASUS. Ten se dočkal verze Flip, což znamená lehký kus elektroniky s relativně vysokým výkonem a dvojím využitím. Tablet, nebo počítač? Oboje, ale na druhou stranu ani jedno.

Konvertibilita

Klik pro zvětšení (ASUS ZenBook Flip 13 (UX363E) - recenze)

Zajímá vás, proč tento rychlý upgrade, který pro značku ZenBook nedává moc smysl? Odpovědí vám buď nedávno ohlášená jedenáctá generace Intel Core procesoru Tiger Lake, který ASUS logicky integroval i do svých přenosných počítačů. Výkon v pravém slova smyslu zažijete díky 10nm procesnímu uzlu a grafické kartě Intel Iris Xe, což je pro notebooky malá velká premiéra. Začneme dnes tolik omílaným designem, se kterým je spojená celková váha přístroje, jež je v tomto případě 1,3 kilogramu. To znamená, že máte v ruce dost lehký kus hardwaru. Vzhledově stroj odpovídá ostatním přístrojům podobného účelu, tedy práci odkudkoliv, dokud na to máte baterii. Flip znamená, že můžete displej otočit o 360 stupňů, což se hodí zejména v režimu tabletu, přestože se v tomto případě jedná o pořádně těžký tablet. Nicméně je mi jasné, že tohle si nikdo nekoupí s tím, že to bude primárně používat jako tablet.

Pero v balení

Klik pro zvětšení (ASUS ZenBook Flip 13 (UX363E) - recenze)

Záměrně jsem výše zmínil některé obměny a rozdíly oproti dalším mini notebookům, protože ty se u nás v redakci točí v celkem rychlém sledu a jejich design se nijak zásadně nemění. Výkonnostně lepší ZenBook s klasickým zdvihem ErgoLift, který zabezpečuje lepší chlazení, je pro mě v podstatě ztělesnění dokonalosti. Klávesnice je zapuštěná do kovové šasi a roztahuje se od kraje ke kraji. Rychlá odezva tichých spínačů bez numerické části nemá prakticky žádné zápory. Ještě dodám, že sám vlastním dvě starší verze ZenBooku, které dnes a denně používám k práci doma i v kanceláři. Existuje snad lepší reklama, než když si recenzent, kterému rukama projdou desítky podobných výrobků, dvakrát po sobě koupí stejnou značku?

Klik pro zvětšení (ASUS ZenBook Flip 13 (UX363E) - recenze)

Celá ta funkce aktivní interakce přes dotykový třináctipalcový Full HD displej jistě potěší studenty a umělce, kteří si díky přibalenému peru mohou psát poznámky či načrtávat myšlenky rovnou na místě. Co se obrazovky týče, designéři udělali malý krok zpět a zvětšili okrajové rámce, což rozhodně nezapadá do moderního vzhledu. Nejí to však nic, co by zásadně kazilo celkový dojem z hardwaru. Nezměnilo se ani chlazení, protože na hloubce 13,9 mm se nedají vymýšlet žádné zázraky, minimálně s ohledem na finální cenovku a využité technologie. Kvůli tomu se připravte, že při vyšších otáčkách se zařízení dostane až na 50 stupňů Celsia, což už je dost.

Klik pro zvětšení (ASUS ZenBook Flip 13 (UX363E) - recenze)

Absenci 3,5 mm vstupu pro zvuk, do kterého jste zvyklí zapojovat headsety, ASUS zachraňuje dalším příslušenstvím, zejména zvláštní USB redukcí, kterou tak nemusíte dokupovat na vlastní pěst. Kromě skvělé klávesnice tady však hraje prim i její blízký kamarád touchpad, který je dost velký a kvalitní. Podpora gest vás asi nepřekvapí, ale kromě toho, že po něm prsty hladce kloužou, dokáže nahradit i chybějící numerickou klávesnici, kterou aktivujete dotykem jednoho prstu. A když jsme u chvály, nesmím zapomenout na vestavěné reproduktory s licencí Harman Kardon. Ty jsou zaměřené hlavně na výšky a středy, znatelně na úkor basů, a dokáží se vás dotknout ve chvíli, kdy sledujete film nebo krátké video. Po této stránce jsem byl taktéž spokojenější, než jsem si před samotným testováním představoval. Kdo se bojí předsudků tvrdících, že dotykové obrazovky jsou nevýrazná změť šedi a prázdnoty, nebude sice na sto procent vyveden z omylu, ale přesto bude překvapen. Panel nabízí paletu živých barev, která jde ruku v ruce se zmiňovanou zvukovou kulisou.

Vydrží, ale…

Klik pro zvětšení (ASUS ZenBook Flip 13 (UX363E) - recenze)

Samostatnou kapitolou, na kterou hledí většina z nás velmi kriticky, je baterie, zejména její výdrž. ASUS uvádí horní hranici 15 hodin, které se mi ale nepovedlo dosáhnout ani při středním jasu a deaktivaci všech energii požírajících činností. Nejdéle mi laptop vydržel hodin dvanáct, ale to už nebyl uživatelsky pohodlný zážitek, spíš umělá výživa trubičkami. Při plném vytížení v rámci kancelářské činnosti a příjemně jasným displejem nebyl problém dostat se na 10 hodin výdrže, což je podle mě i tak úctyhodně dlouhá doba.

Klik pro zvětšení (ASUS ZenBook Flip 13 (UX363E) - recenze)

ASUS Zenbook Flip v mnou recenzované konfigurací stojí hrstku přes tisíc euro, a dokáže zaujmout mnoha kvalitami. První v řadě stojí nový procesor Intel Core 11, kterému sekunduje grafická karta Intel Iris Xe, díky nimž spustíte i nějaké nenáročné hry. To by nestačilo, kdyby zde také nevyla obstojná paměť a dost objemný akumulátor, díky kterému můžete být bez proudu i 10 hodin. Dalším plusem je kvalitní klávesnice, nadprůměrný panel a skvělý touchpad, stejně jako možnost překlopení do režimu tabletu. Verdikt? Kompaktní společník vhodný nejen pro práci, který nabízí ověřený design a možnost úplného překlopení displeje.



Za poskytnutie produktu na test ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ASUS ZenBook Flip 13 (UX363E) - recenze)


CGwillWin