hw
recenze
HyperX Ducky One 2 mini

HyperX Ducky One 2 mini - recenze
HyperX Ducky One 2 mini - recenze
12:00, 16.11.2020

Taiwanská spoločnosť Ducky, ktorá sa behom svojej krátkej histórie (bola založená v roku 2008) stala suverénne jednou z najlepších tovární na výrobu mechanických klávesníc, aktuálne spojila svoje know-how s rovnako populárnym logom firmy HyperX a výsledkom je unikátny hardvér One 2 mini. Táto šesťdesiat percentná klávesnica s mechanickými spínačmi a minimalistickým dizajnom mi s veľkou slávou pristála rovno do jednej ruky a ja sa už nemôžem dočkať, až sa s vami podelím o jej čaro zabalené do celkových dojmov.

Do vrecka

Klik pro zvětšení (HyperX Ducky One 2 mini - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX Ducky One 2 mini - recenze)

Začnime samotným balením. V rozmerovo malej krabičke, ktorá je kompletne v štýle tradičného HyperX hardvéru, sa okrem samotnej klávesnice skrýva nástroj na vyťahovanie kláves, náhradný medzerník s upravenou ikonografiou (ide o zmes vtipných ikoniek, ktoré integrovaná RGB funkcia krásne presvetlí), séria dvanástich náhradných tlačidiel (nájdete tam mimo iného smerové šípky) a kvalitný USB-C napájací kábel. Na to, ako malé rozmery má hardvér, ako aj prebal, je toho obsahu teda skutočne požehnane. Po tom, ako som následne túto miniatúrnu kolaboráciu začal naplno vnímať aj hmatom, sa na povrch začali predierať vo všeobecnosti pozitívne emócie. Aby ste tomu rozumeli, tak koncept One 2 mini od Ducky ide v tomto prípade na už overenom recepte, avšak až v spojení s hernou divíziou Kingston Technologies to celé dostalo oveľa masovejší nádych.

Doplnkový nástroj

Klik pro zvětšení (HyperX Ducky One 2 mini - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX Ducky One 2 mini - recenze)

Položme otázku do pléna; stačí šesťdesiat jedna kláves na hranie? Vo všeobecnosti prevláda názor, že takzvané tenkeyless klávesnice, teda od numerickej časti odrezané klávesnice, sú na hranie oveľa efektívnejšie, a to hlavne v čase, kedy ich vlastník musí cestovať. Jednoduchšie ich strčíte do batohu tak, aby v ňom ostalo ešte miesto na dvadsať deko suchej salámy a pár slaných pečív. HyperX Ducky One 2 mini ide však ešte ďalej a prináša vám o riadny kus orezaný nástroj na interakciu s PC, či prípadne konzolou, ktorý sa vám vojde do vrecka zimnej bundy. V jeho prípade sa preto nedá vôbec predpokladať, že ho budete schopní využiť na niečo viac než len gaming, a to v poriadne osekanej forme. Táto filozofia je daná a aj keď je možnosť pomocou špecifických skratiek dosiahnuť ovládanie všetkého, čo potrebujete, sotva sa niekto z vás bude učiť manuál a skúšať si zapamätať hromadu kombinácií dvoch alebo troch tlačidiel. Odpoveď preto znie; áno, ak si to situácia vyžaduje.

Žiadna softvérová podpora

Klik pro zvětšení (HyperX Ducky One 2 mini - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX Ducky One 2 mini - recenze)

Dizajn Ducky One 2 mini je jednoducho nádherným stelesnením toľko proklamovaného minimalizmu. Sám som sa do tejto klávesnice zamiloval aj s tým vedomím, že na nej nikdy nesplodím súvislý text bez toho, aby som sa necítil ako zavretý v krabici bez možnosti úniku. Použité materiály sa držia tuhého plastu s medzerami doplnenými o kompletné RGB spektrum. Klávesnica je dostatočne ťažká tak, aby vám nejazdila po stole a zo zadnej strany ponúka dvojstupňovú reguláciu výšky, ako aj miniatúrne prepínače pre jednotlivé profily. To nás privádza k dosť podstatnému nedostatku a ním je absencia regulácie nastavení cez akýkoľvek softvér. Tak nejako som očakával, že keď už sa HyperX spojí s takou renomovanou firmou ako Ducky, zainvestuje aj do integrácie svojej aplikácie NGenuity, avšak opak je pravdou. Jediným ich prínosom pre hardvér preto ostáva sekcia spínačov, kde siahli po overených lineárnych RED switchoch. Ide o tiché spínače vhodné na hranie, ako aj písanie, aj keď v druhom menovanom prípade narážame na vyššie spomínaný deficit.

V balení nájdete manuál plný skratiek

Klik pro zvětšení (HyperX Ducky One 2 mini - recenze)

Klik pro zvětšení (HyperX Ducky One 2 mini - recenze)

Je dozaista super, že má človek možnosť ovládať klávesnicu aj bez separátneho softvéru, ale ten proces nastavovania RGB efektu, prepínania príkazov, alebo eliminácie špecifických znakov so sebou nesie veľký efekt komplikovanosti a z časti aj frustrácie. Osobne som sa, aj cez veľkú a úprimnú snahu, nedokázal naučiť ani tretinu skratiek, a tak sa všetko scvrklo na neustále pozeranie do manuálu a listovanie v ňom. Názorná vizualizácia tu jednoducho chýba a podľa môjho názoru to je veľká škvrna na inak krásnom hardvéry. V ponuke je napríklad desať špecifických efektov podsvietenia, ktoré však musíte aktivovať krkolomným, či, presnejšie povedané, prstolomným spôsobom. A to je u hernej klávesnice to najmenej dôležité. Ak dáme bokom práve (ne)možnosť nastavovania a necháme si na stole ležať očarujúci dizajn spojený s výkonom a priam ideálnou veľkosťou pre transport, HyperX Ducky One 2 z toho vychádza stále dobre. Avšak za predpokladu, že máte chuť dať viac než sto eur za jasne doplnkovú klávesnicu. Neviem si totižto predstaviť hrdinu, ktorý by tento koncept používal primárne a na všetko.

Klik pro zvětšení (HyperX Ducky One 2 mini - recenze)



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti HyperX

Klik pro zvětšení (HyperX Ducky One 2 mini - recenze)


CGwillWin