hw
recenze
ROG Strix SCAR17 G732LXS

ROG Strix SCAR17 G732LXS - recenze
ROG Strix SCAR17 G732LXS - recenze
12:00, 27.11.2020

Mal som to šťastie, nech už sa na problematiku herných prenosných strojov pozeráte viac alebo menej kriticky, že posledné mesiace mi do redakcie zakuklení kuriéri nosili takzvanú sortu kompaktných vzoriek. To je herný laptop, ktorý pokojne strčíte do batohu bez toho, aby vám za praskania švíkov vyliezol zo spodnej strany a rovnako tak ste schopní takýto hardvér prenášať v ruke bez obáv z natiahnutia svalstva. Jednoducho tá správna porcia kompromisu zabalená do dizajnovo umierneného šasi a pod patronátom už spomínanej kompaktnosti. Aj keď sa v prípade aktuálneho testu ROG Strix SCAR17 nepresúvame do logisticky bizarných vôd formátu Acer Predator 21X, cez to všetko sa tu sotva dá hovoriť o váhou a rozmeroch adekvátnom zariadení do ruky. Dokázal mi však tento ďalší reprezentant "republiky pre hráčov" ponúknuť adekvátny výkon ako kompenzáciu? Na túto, ale aj iné otázky si dáme odpoveď prostredníctvom textu nižšie.

Vysoký výkon a vysoké čelo

Klik pro zvětšení (ROG Strix SCAR17 G732LXS - recenze)

Máme tu čo dočinenia s poriadne výkonnou mašinkou, ktorá v sebe skrýva grafiku GeForce RTX 2080 Super za asistencie Core i7. Táto konfigurácia je však samozrejme len jedna z mnohých, ktorú si pri výbere môžete navoliť a ak máte v peňaženke ešte o kus hrubšiu vrstvu tých vzácnych papierikov, môžete siahnuť po ultimátnej kombinácii s procesorom Intel Core i9 (tu ale cenovka lezie cez hranicu tri tisíc eur ako stepná koza). Cez to všetko, model, ktorý som dostal konkrétne ja, sa dá s prehľadom využiť na spustenie najmodernejších titulov, a to s takmer nulovou porciou technických kompromisov. Keďže ide o stroj so sedemnásť palcovým IPS panelom (ten vás zaujme hlavne 300 Hz odozvou), automaticky prichádza už spomínaný ústupok pri integrácii dostatočného chladenia. Zariadenie ako celok, a to pochopíte už pri jeho prvom rozbalení, ale pôsobí až prehnane mohutne a pri váhe 2, 85 Kg a rozmeroch 399 mm x 27,9 mm x 293 mm sa o príjemný transport postará len automobil alebo poriadne veľká úložná plocha v kvalitnom ruksaku. A to si predstavte, že pri výbere materiálov sa dizajnéri rozhodli ostať vo svete patrične tvrdeného plastu a akékoľvek kovové prvky úplne vynechali.

Nachystaný na Wi-Fi 6

Klik pro zvětšení (ROG Strix SCAR17 G732LXS - recenze)

Plastové šasi je tu samozrejme pripravené na tlmenie aj ostrejších nárazov, avšak ak by vám notebook pri tejto váhe padol na zem ako kabela gitu, nedopadlo by to vôbec dobre. Moje prvotné rozpaky, týkajúce sa hlavne toľko proklamovanej kompaktnosti pri transporte, sa začali vytrácať krátko po symbolickom rozbehnutí svetelnej šou. Ak má hernú mašinu prezentovať patrične okázalá RGB šou, tak v prípade tohto výrobku je všetko v maximálnom poriadku. Notebook má okolo svojho obvodu integrovaný poriadne hrubý LED pás, ktorý začína a končí pri pántoch obrazovky. Pomocou tradičného ROG softvéru je vám pochopiteľne umožnené regulovať intenzitu, ale aj nastavenie svetielok, ale ak dám bokom spomínaný obvod, tak vôbec najkrajší dojem na mňa urobilo RGB integrované do loga tohto počítača. To je umiestnené klasicky na vrchnom veku a prostredníctvom softvéru si môžete zadefinovať v akom rytme a s akou výrazovou paletou má pôsobiť na okolie. Komu by prípade všetky tieto rumunské diskotéky vyložene prekážali a v záujme šetrenia batérie by ich, minimálne v exteriéroch, chcel priškrtiť, aj toto je tu logicky možné. Scar sa suma sumárom vo svojej sedemnásťpalcovej prezentácii dá dizajnom označiť za sotva nejako zaujímavý, avšak práve vďaka RGB to v tomto duchu nekončí vyloženou katastrofou.

300 Hz a 3 ms je pri konfigurácii istou konštantou

Klik pro zvětšení (ROG Strix SCAR17 G732LXS - recenze)

Po stránke výkonu, kde procesor a grafická karta hrajú vabank s najlepšími kartami, je už na prvý pohľad jasné, že druhým medovým fúzom, čo vám ROG chce ťahať popod nos, je kvalita panelu. IPS s antireflexnou úpravou sa tu síce musí uspokojiť len s Full HD rozlíšením, ale zato je schopný poskytnúť takmer zbytočných 300 Hz a výhodnú odozvu 3 ms. Na hry ideálna záležitosť, zvlášť ak nejakým softvérom vôbec tých 300 Hz dokážete naplniť (to platí aj pre konfiguráciu samotného počítača), ale na prácu pochopiteľne zbytočný luxus. Navyše svietivosť je v úvodzovkách len 300 nits, a tak sa moja osobná úchylka nedokázala u tohto zariadenia vôbec naplniť. Ak to nemá aspoň 500 nits, moje oči majú pocit, že sedím niekde v popolnici pri vyhasínajúcej sviečke. Toto celé ale berte skôr ako menší vtip, keďže každý má úplne iný zrak a s ním spojené nároky na zobrazovaciu techniku. Keď dám preto bokom moje sklamanie zo svietivosti, tak samotný panel ponúka kvalitný výsledok, nech už na ňom hráte alebo prípadne píšete. Skočme si teraz ešte len stručne do sekcie vybavenia. Mix medzi Core i7 procesorom a grafikou GeForce RTX 2070 Super bol v mojom prípade okorenený 32 GB operačnou pamäťou a 2 TB SSD diskom, čo je však len jedna z viacerých konfiguračných možností.

Neviem, kde je touchpad

Klik pro zvětšení (ROG Strix SCAR17 G732LXS - recenze)

Presuňme sa teraz od obrazovky o pár centimetrov nižšie, kde už tradične sídli klávesnica a touchpad. V prípade písania sa aj vďaka značnému rozmeru stroja dá hovoriť o istej pohodlnosti bez akýchkoľvek fyziologických následkov voči vašim rukám. Minimálny zdvih a okamžité reakcie spínačov vyhovujú nielen pri tvorbe textu, ale aj pri hraní, aj keď samozrejme v druhom prípade skôr odporúčam pripojiť vyložene hernú klávesnicu s vysokým zdvihom. Čo je však jasným sklamaním? Veľkosť touchpadu. Ten je jednak kompletne bez osvetlenia, a tak pri písaní v noci nemáte vôbec šajnu, kde sa práve nachádza, a tak len pátrate prstami po inak holej pláni z plastu (toho prázdneho priestoru tam ostalo viac než dosť), ale jeho kvality ma rovnako nepresvedčili, a to ani pri klasickom posúvaní dvoma prstami. Plocha buď nereagovala okamžite, alebo tak činila s veľkým oneskorením. Je však možné, že išlo len o problém vzorky, ktorú som mal v rukách, čo vám nedokážem naisto potvrdiť alebo prípadne vyvrátiť, keďže názory kolegov vo svete sa rôznia. Každopádne absencia podsvietenia pre fyzické tlačidlá touchpadu je podľa môjho názoru veľký problém. Inak sa okolo celého šasi krúti všetko potrebné pre konektivitu a okrem USB-C, HDMI a ethernetového vstupu tu nájdete dokonca aj extra bránu na Keystone NFC modul. Vďaka nemu vám výrobca ponúka bezpečnostné ukladanie profilov nielen pre hry, ktorý priamo zapadá do dizajnu tohto notebooku.

A kde je webová kamera?

Klik pro zvětšení (ROG Strix SCAR17 G732LXS - recenze)

Absencia akejkoľvek kamery sa pri takto veľkom prenosnom počítači dá v dnešnej dobe len sotva pochopiť, avšak pre ROG, respektíve ASUS, ide už o viac menej bežnú prax. Zabudnime však na súčasnú pandemickú situáciu, s ktorou sa spájajú práve takéto nároky internetovej socializácie a poďme sa pozrieť na dva posledné a rozhodne dôležité atribúty hodnotiacej tabuľky. Prvým je schopnosť akumulátora podržať prístroj v chode aj bez aktívneho pripojenia do elektrickej siete. Ak by sme to brali čisto z pohľadu kancelárskej práce, prípadne sledovania videa na dostatočný jas s pripojením na internet a nejakou tou vedľajšou komunikáciou cez chat, Scar 17 vás dokáže podržať zhruba päť hodín čistého času. Akonáhle sa ale pozrieme na meranie pri aktívnom hraní, kedy výkon hardvéru rapídne stúpa, sotva by ste sa dostali na hranicu dvoch hodín - čo ale aj v porovnaní s takto koncipovanou konkurenciou nie je samozrejme žiadna hanba. A ako je na tom ROG Strix SCAR17 v zmysle odvodu nežiadúceho tepla? Tu sa hodnotenie nesie rovnako na vlne priemernosti, kde pri plnom zaťažení stúpne ručička teplomeru niečo málo cez osemdesiat stupňov Celzia a samotné teplo sa rozloží po celej ploche zariadenia, ak dáme bokom spodnú hranu. Pri tomto treba rátať s dosť hlučnou kompenzáciou vetrákov, ktoré sa snažia, aby vyššie spomenutý údaj neprerástol do väčšieho problému. Počas bežného využívania na kancelársku prácu sa však už všetko pohybuje v norme.

Vstavané reproduktory zo seba dokážu vytlačiť solídny zvuk

Klik pro zvětšení (ROG Strix SCAR17 G732LXS - recenze)

ROG Strix SCAR17 G732LXS ma po stránke výkonu a v danej konfigurácii dokázal potešiť hlavne počas hrania, kde dominuje slušný IPS panel s 300 Hz. Kancelárska práca už bola trocha komplikovanejšia, hlavne vďaka malému touchpadu utopenému vo veľkom a nevyužitom priestore. Ďalším problémom sa ukázal byť hluk pri plnom zaťažení, absentujúca web kamera, ako aj celkové rozmery.



Za poskytnutie produktu na test ďakujeme spoločnosti Asus

Klik pro zvětšení (ROG Strix SCAR17 G732LXS - recenze)


CGwillWin