hw
speciál
Top 10 next-gen hier na aké sa teším(e)

Top 10 next-gen hier na aké sa teším(e)
Top 10 next-gen hier na aké sa teším(e)
07:28, 09.10.2020

Je dozaista nesmierne náročné, vybrať desiatku špecifických projektov pre nadchádzajúcu generáciu konzol. Nie snáď že by ich bolo tak málo, avšak skôr je problém odlíšiť, ktorý titul skutočne vychádza z vývoja na nové železo a ktorý naopak dostane len klasických technologický upgrade. Vo svetle súčasných informácií okolo softvérovej ponuky na PlayStation 5 a Xbox Series X/S som sa ale snažil vybrať desiatku toho najzaujímavejšieho, čo už bolo reálne predstavené a čo v čase svojho vydania môže v spojení s výkonnými strojmi od SONY a Microsoftu priniesť nepopierateľný generačný skok. Pochopiteľne, a to teraz apelujem na vás čitateľov, si nižšie posadený rebríček môžete doplniť o to svoje nespomenuté dielo.

Cyberpunk 2077

Začnime vôbec najočakávanejšou hrou posledných rokov, ktorá ešte ani nevyšla a už jej názov nájdete silne integrovaný v šatníkoch a rovnako tak hlavách miliónov nadšencov po celom svete. Poľský CD Projekt RED nám už budúci mesiac ponúkne svoju víziu budúcnosti a aj keď si hru pochopiteľne budete môcť spustiť jednak na starej tak aj na novej generácii, ten pravý next-gen upgrade príde až v priebehu budúceho roku 2021, kedy sa Night City lusknutím prsta a v spojení s PS5 a XSX premení na oveľa reálnejšie prostredie pre zábavu. Vďaka prístupnej cenovej politike pritom za hru samotnú zaplatíte len raz a môžete si ju užívať naprieč dvoma hardvérovými generáciami.

Resident Evil: Village

V poradí ôsma radová časť slávnej hororovej survival série Resident Evil sa síce skrýva za podtitulom Village, ale každý v nej jasne vidí priameho nasledovníka nesmierne originálnej a úspešnej sedmičky. Tá nám jasne ukázala, že prechodom z TPS do FPS sa hutná atmosféra nezahubí len tak a zvlášť ak je výsledné dielo v súlade s tradíciou celej ságy. Capcom sa však tentokrát, našťastie, rozhodol počas vývoja odstaviť verzie pre PS4 a XOne, aby sa plne sústredil na novú generáciu hardvéru. Preto sa môžeme tešiť na ten pravý a vyššie spomínaný generačný sok, ktorý nám rozžiari oči a zovrie žalúdok, to všetko v úvode roku 2021.

Horizon: Forbidden West

Presúvame sa do vôd čistej exkluzivity, aj keď so silným pachom starého železa. Spoločnosť Guerrilla Games sa pre sequel ich IP Horizon rozhodla - pravdepodobne na prísny pokyn SONY, zotrvať jednou nohou v práve končiacej generácii. Horizon: Forbidden West preto v roku 2021 môžeme očakávať v simultánnom vydaní na PlayStation 4 ako ja PlayStation 5 s tým, že koncept otvorenej mapy sa nijako nemení a rovnako tak atmosféra postapokalyptického západu. Hlavná hrdinka Aloy si totižto tentokrát vyberie dovolenku a vyrazí naprieč štátmi ako Kalifornia, Utah a Nevada. Z úvodného traileru nižšie očakávania len sršia a ak patríte medzi fanúšikov tri roky starého Zero Dawn, sotva by ste sa na druhý diel nedokázali netešiť.

God of War: Ragnarok

Celá táto desiatka je zložená aj z prispenia výhradných exkluzivít a práve sequel k nesmierne úspešnému reštartu série God of War, ktorým sa v roku 2018 blyslo skúsené štúdio Santa Monica, je pre zvyšné názvy hier poslednou a výhradnou PlayStation 5 exkluzivitou. Táto akčná adventúra ktorej bojová sekcia je postavená na silných hack and slash pilieroch, sa vo veľavravnom podtitule Ragnarok bude odohrávať v starom Nórsku a opäť sa tak môžete tešiť na milovanú hlavnú postavu Kratosa, bývalého gréckeho boha vojny, ktorý po boku svojho syna (stále mu nemôže prísť na meno?) zažije skutočnú smrť a zánik severských božstiev. Vydanie je orientované na rok 2021, avšak s týmto treba pracovať nesmierne opatrne, keďže vo svetle celosvetovej pandémie si môžeme byť takýmito orientačnými údajmi sotva istí.

Dying Light 2

Takmer šesť rokov starý survival horor Dying Light, ktorého silným motorom bol koncept akčnej adventúrky, si priame pokračovanie buduje za značne komplikovaných podmienok. Ohlásenie prišlo v roku 2018 počas E3 a o rok na to sa vývojári a producenti z poľskej spoločnosti Techland rozhodli svetu oznámiť, že ich dielo príde rozhodne aj na next-gen platformy. Táto zombie apokalypsa na otvorenej mape, kde človek bojuje s príšerami rôzneho druhu - vrátane bežných ľudí, sa tak stane takzvanou cross-gen projekciou a aj keď stále nemáme finálny dátum vydania, rok 2021 by mal byť definitívou v tom či onom prípade. Nižšie som vám priložil starší gameplay ako adekvátny dôkaz dôvodov, prečo je práve táto hra v našom zozname.

Borderlands 3

Pred príchodom novej generácie konzol sa z radov vývojárov vystrčí vždy minimálne jedna takzvaná "hlásna trúba", ktorá prichádzajúcu technológiu glorifikuje možno až s prehnane nápadnou vervou. V prípade PlayStation 5 a Xbox Series X/S je to rozhodne firma Gearbox Software s ich CEO na čele. Randy Pitchford je pre nás žurnalistov známou postavičkou s hromadou zmiešaných pocitov, avšak čo sa týka série Borderlands, sotva mu môžeme niečo vyčítať. Regulárna trojka je s úspechom na scéne presne rok a ten budúci ju čaká obrovský balík noviniek, práve v spojení s generačným skokom. Tešiť sa môžete na 60 fps pri 4K rozlíšení, splitscreen pre kooperáciu s možnosťou úprav (túto funkciou obdrží aj PS4 a XOne) a to všetko bez akéhokoľvek dodatočného platenia. Nižšie posadené video z PAX Online vás uvedie do obrazu.

Hogwarts Legacy

O nesmierne dlho utajovanom projekte známeho štúdia Avalanche Software, ktorý nás podľa pôvodných špekulácií mal zobrať do sveta slávnych čarodejníkov z pera spisovateľky J.K. Rowling, sme sa v definitívnej podobe dozvedeli len nedávno. Hogwarts Legacy, ako akčná RPG ktorá sa odohráva dávno pred "dieťaťom s jazvou na čele", však už od prvého videa navodzuje silné očakávania a tie nedokáže zbrzdiť ani skutočnosť, že vývoj ráta s novou ako aj starou generáciou konzol. U otvorenej mapy, čo je prípad Hogwarts Legacy, to však môže v druhom menovanom prípade narobiť veľa technických problémov, čo sa dúfajme autorom podarí s citom zahladiť. Kto by sa preto chcel stať čarodejníkom a prejsť si vlastnoručne budovanou kariérou na známom hrade plnom kúziel, nech sleduje skoré oznámenie nových detailov.

Fable

Ak nezanedbateľnú časť nášho zoznamu vyššie definovali výhradné exkluzivity pre systém PlayStation, tak je dozaista na mieste prejsť aj do konkurenčnej továrne s logom Xbox. Tu nachádzame vyvrcholenie mnohých snov, kde jeden z nich má malé krídelka čarovnej víly a letí do náručia milovníkov slávnej série Fable. Nový diel, nateraz beh akéhokoľvek podtitulu alebo číslovania, sa deje v štúdiu Playground Games, čo na jednu stranu budí dosť zdvihnutých obočí - ide o autorov arkádového pretekania Forza Horizon, avšak o to viac necháva priestor na veľké očakávania. Kultová akčná adventúra Fabe sa vo svojom štvrtom radovom pokračovaní bude snažiť priblížiť nesmierne kvalitnému originálu od Lionhead Studios a nám neostáva nič iné, než dúfať v čo najlepší osud hry ako takej. Minimálne lepší než mala spomínaná víla z videa nižšie.

Gotham Knights

Za predpokladu, že na vyššie spomínaný Fable sa čaká celú dekádu, tak na priameho nasledovníka hernej adaptácie slávneho komiksu Batman, to až tak horúce asi nebude. Tak či onak, séria Batman: Arkham games pokračuje a tentokrát so značnou koncepčnou novinkou. Tá je priamo súčasťou názvu Gotham Knights, keďže nás tentokrát čaká prepracovaná kooperácia na obrovskej mape mesta Gotham City plnej príležitostí ako ukojiť svoje DC vášne. Vývoj v podaní WB Games Montréal ráta jak so starou tak aj novou generáciou konzol a jediné čo je nateraz isté je orientačný rok 2021 a prísľub možností prebrať jednu z hrdinských postavičiek, menovite; Nightwing, Batgirl, Robin, a Red Hood.

Avowed

Akvizíciou pri získaní skúseného štúdia Obsidian Entertainment, si Microsoft do radov zeleného loga Xbox pribral obrovskú škálu potencionálnych RPG hitov a tak všetci netrpezlivo čakali, čo z tejto kolaborácie vzíde a ponesie vlajku plnohodnotného AAA. Výsledkom je RPG projekt braný z pohľadu prvej osoby, ktorý dostal názov Avowed a prísľub hlbokého a komplexného zážitku, hodného mena Obsidian Entertainment. V čase kedy bola hra Avowed predstavená sme ešte ani len netušili, že Microsoft už jedná o ďalšej veľkej akvizícii a po tom ako si pod svoje krídla zobrali ZeniMax Media, jedným ťahom získali Bethesdu a možnosť premeniť epický The Elder Scrolls a nemenej žiadaný Fallout na poriadne silné Xbox Series/W10 exkluzivity. Budúce roky nám tak sľubujú po hernej stránke veľké veci a zoznam vyššie preto berte ako malé predjedlo z nich.

Bonus: Halo Infinite



CGwillWin