recenze
Coatl - oživte aztécké dědictví u sebe doma

Coatl - oživte aztécké dědictví u sebe doma - recenze
Coatl - oživte aztécké dědictví u sebe doma - recenze
08:00, 11.10.2020

Coatl zpracovává aspekt aztécké kultury do společenské a deskové hry, která zaujme nejen svou tématikou, ale i svou barevností. Ale věřte, že to nejsou jediné devizy této novinky na českém trhu, kterou letos představil Blackfire. Rodinná hra pro jednoho až čtyři hráče s herní dobou pod hodinu už napovídá, do které škatulky si ji můžete zařadit. Ale ono to není až tak jednoznačné.

Klik pro zvětšení (Coatl - oživte aztécké dědictví u sebe doma - recenze)

Opeření hadi a hadičky, chrámy a proroctví

Po prvním rozbalení hry na Vás vykoukne hromada plastových dílků v pěti barvách, konkrétně 15 ocasů a 15 hlav a 120 dílků těla opeřených hadů. Dále trojice látkových sáčků s potiskem právě na plastové dílky, 13 žetonů a dva balíčky karet (odlišných rozměrů).

Hned zprvu to připomene hru Jízdenky, prosím! neboli Ticket to Ride (TTR). Některé principy hru opravdu připomínají, cílová skupina je též podobná, ale přece jen se nejedná o kopii převlečenou do jiného kabátu. Coatl má co nabídnout i pokud už vlastníte TTR.

Tvořte opeřené hady na základě kritérií na kartách proroctví a chrámů.

V krabici ještě najdete podkladovou kartu panelu zásob a hráčské panely. Krabicí hry počínaje a jednotlivými detaily na kartičkách i panelu zásob konče je vše krásně zpracováno. Grafika je veselá, barevná, plná maličkostí, jež všechny korelují s aztéckou kulturou a dochovanými dokumenty a artefakty. Právě grafická stránka hry Vás vtáhne do prostředí.

Oslňte aztécké božstvo

Během hry tvoříte sochy opeřených hadů. Ti musí být náležitě elegantní i komplikovaní, abyste jimi učarovali aztéckým bohům. Pouze ten nejkreativnější se může stát novým veleknězem. Až trojice hadů o různé délce i skladbě musí dodržet jedno základní pravidlo - musí mít jednu hlavu, jeden ocas a jeden či více dílků těla. Jak přesně mají vypadat a jaké body za ně získáte záleží na kartách.

Každý had musí odpovídat jedné až čtyřem kartám proroctví, ty můžete přiložit k již rozestaveným sochám až do momentu jejich dokončení, ale pouze pokud už jsou splněny podmínky na nich zakreslené. Po dokončení hada navíc můžete přidat jednu kartu chrámu - z ruky nebo z odkryté nabídky uprostřed stolu, pokud je splněna alespoň jedna ze dvou podmínek.

Klik pro zvětšení (Coatl - oživte aztécké dědictví u sebe doma - recenze)

Aztécké božstvo je náročné, vytvořit ty nejimpozantnější hady vyžaduje nemalou odvahu a důvtip.

A jak vlastně budete získávat plastové dílky? Ve svém tahu si můžete z panelu zásob vybrat jednu dostupnou hlavu, jeden ocas či dva dílky těla. Díky tomu se nabídka obměňuje. Zároveň je však pro všechny, takže Vám ty nejlepší dílky může vzít některý ze soupeřů. Stejným způsobem si můžete dobírat i karty proroctví. Na začátku máte maximálně tři, ale kdykoli můžete z nabídky dobrat až do limitu pěti. A po jejich vyložení se Vám opět uvolní kapacita v ruce.

Ve hře budete muset umě kombinovat své akce - sbírání dílků, dobírání karet a stavění samotných hadů s vykládáním karet. Navíc musíte co nejlépe využít nabízených možností na kartách proroctví a chrámů, abyste dostali co největší bodový příděl ze svých výtvorů. Důležité je i sledovat ostatní hráče, zda se neblíží k dokončení třetí sochy, protože tím (nebo vyčerpání dílků těl) končí partie.

Klik pro zvětšení (Coatl - oživte aztécké dědictví u sebe doma - recenze)

Po posledním kole následuje bodování. Všichni hráči vyhodnotí své výtvory a připíšou si body na počítadle, které je skryto na rubové straně panelu zásob. Body však mohou přinést pouze hadi, kteří jsou dokončení. A nejúspěšnější budovatel se následně stává vítězem.

Posledním komponentem, k němuž jsme se ještě nedostali, jsou žetony. Každý hráč má k dispozici tři a jsou to takové žolíky. Jejich jednorázovým vyložením získáte designovanou výhodu. Zde je celkem škoda, že po vzoru TTR není nepoužití těchto žetonů nějak bodově zvýhodněno, takže hra Vás tak trochu nutí žetony vyčerpat, čímž je partie o trochu jednodušší.

Coatl je každopádně značně strategická záležitost, která Vás zaměstná a potrápí, ale přesto zůstává zábavná i napínavá. Odložení hodnocení na konec partie zachovává nejistotu, což atraktivitě nahrává též. Hra má celkově spád, snad jedinou hrozbou nechtěných zdržení může být, pokud se budete kochat kresbami na kartách. Jinak se totiž jedná o skoro až nakažlivou hru.

Klik pro zvětšení (Coatl - oživte aztécké dědictví u sebe doma - recenze)

Sólo varianta

Součástí jsou i pravidla a systém hry, pokud nemáte s kým si zahrát. Sólo hru si můžete rozložit na stůl před sebou, fiktivní nepřítel se jmenuje Adam, tedy vlastně A.D.A.M. (Automatický Dračí Asemblační Manipulátor). Uznávám, že překlad trochu pokulhává, ale to je pouhý technický detail, který hru nijak neovlivňuje. Naštěstí!

Single hra má snad jedinou menší vadu na kráse, a tou je název automatického soupeřere ADAMa - Automatický Dračí Asemblační Manipulátor je prostě titul kostrbatý.

Způsob hry a vyhodnocování pro A.D.A.M.a je chytře vymyšleno a hra zůstává i v této variantě zábavná a napínavá. Dynamika hry je mírně odlišná, ale zachovat původní mechanismy pro hru o samotě přece jen není úplně reálné, takže to není úplně na škodu.

Klik pro zvětšení (Coatl - oživte aztécké dědictví u sebe doma - recenze)

A.D.A.M. má pouhé tři karty proroctví, jejichž používáním a naplňováním ovládá celou hru, včetně výběru dílků ze společné zásoby. Díky tomu stále zajišťuje soutěživost, protože si musíte vše správně naplánovat nebo občas zariskovat. Jelikož ty tři karty vidíte před sebou, dá se s tím trochu kalkulovat a hra je trochu více předvídatelná, co se cirkulace dílků v zásobě týče.

Na druhou stranu vyhodnocování A.D.A.M.ovy hry je zase celkem napínavá záležitost. Pokud nejste zvyklí počítat karty a skóre z hlavy v každém kroku hry, tak Vás počet bodů soupeře může na konci hry (nemile) překvapit. V tuto chvíli se nepředvídatelnost rozhodně cení.

Varianty sólo hry se stále častěji objevují v krabicích her. Ač se ve světle her jako Scythe nebo Na křídlech může zdát, že deskohraní na samotce se stává trendem posledních let, rozhodně to má daleko do standardu. I tak je to vítané plus pro herní nadšence, protože i single hra má své kouzlo a smysl. Tuto variantu navíc tak trochu vyžaduje i společenská situace u nás i ve světě, zejména v letošním roce.

Coatl je strategická rodinná hra, jejíž grafické zpracování oslní. Ale věřte, že i hratelnost a zábavnost rozhodně nepokulhává.

Klik pro zvětšení (Coatl - oživte aztécké dědictví u sebe doma - recenze)

Hodnocení

Coatl je primárně rodinná hra, ale mírou strategie překvapí. Čím však zaujme nejvíc je hratelnost, i opakovaně, a hlavně grafické zpracování. Fakt, že si ji můžete užít i v single variantě, je nemalou přidanou hodnotou. Bylo by totiž škoda takhle pěknou hru mít doma pouze na polici.

Koupit hru Coatl

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme společnosti ADC Blackfire Entertainment

Klik pro zvětšení (Coatl - oživte aztécké dědictví u sebe doma - recenze)

SKVĚLÉ
89%
CZECHGAMER
Opeření hadi jsou krásní a majestátní. A Coatl to dokázal přetvořit v důstojnou i zábavnou verzi pro Vaše obýváky a stoly. Zbytek už je jen na Vás.

CGwillWin