recenze
Tell Me Why

Tell Me Why - recenze
Tell Me Why - recenze
12:00, 05.09.2020

Francúzi rozhodne vedia ako sa tvorí interaktívne podhubie pravej drámy, čo nám neraz dokázali prostredníctvom spoločností formátu Quantic Dream či práve Dontnod Entertainment. Druhá menovaná firma, ktorej sláva explodovala dielom Life Is Strange z roku 2015, sa dnes už radí medzi rešpektované autorské istoty schopné vyrozprávať komplexnú dejovú výpravu bez toho, aby to vo finále vyzeralo pateticky a neprirodzene. A kto iný by mal byť tým pravým videoherným priekopníkom v zmysle otvárania očí konzervatívnym spotrebiteľom, ktorí slová formátu "queer" a "transgender" považujú za niečo zvrátené a nechutné?! Trojdielna adventúra Tell Me Why sa tak v zmysle histórie stáva vôbec prvou značkou vytvorenou striktne na báze osvety vyššie spomenutých spoluobčanov, a preto je jasné, že mnohým z vás jej kvality môžu utiecť len pre tie vyššie položené slovíčka v úvodzovkách.

Nemajte strach, je toho viac...

Klik pro zvětšení (Tell Me Why - recenze)

Dontnod Entertainment si všetky LGBT prvky okrajovo skúšal už počas vývoja spomínanej série Life Is Strange, avšak u ich vôbec najnovšej trilógie Tell Me Why sa takpovediac utrhli z reťaze. Ústredné duo hrdinov, ktoré prezentujú dvojičky Tyler a Alyson Ronana, je totižto z jednej polovičky takzvaným útokom na komoru všetkých zarytých homofóbov. Tyler absolvuje operáciu zmeny pohlavia zo ženy na muža, a to počas jeho nútenej separácie od vlastnej sestry, ktorá zatiaľ žije u náhradných rodičov. Prečo takto dramaticky pojatý úvod deja samotného? Vývojári sa rozhodli nešetriť vypätými momentami a už v prvej epizóde sa tak dozvedáme, ako malý Tyler v sebaobrane zavraždil vlastnú mamu, ktorá mu usilovala o život na základe jeho túžby stať sa mužom a naďalej nezotrvávať v tele ženy. Na jednu stranu to možno už takto na štarte znie až prehnane silno, avšak samotná pointa dejovej linky v sebe obsahuje toľko prepletených zvratov, že úvod je vlastne len dva razy prevarený sáčok s urologickým čajom.

Overené postupy

Klik pro zvětšení (Tell Me Why - recenze)

Desať dlhých rokov separácie dvoch predtým nesmierne blízkych ľudí nechá na duši oboch silné rany a celé opätovné stretnutie brata a sestry je v tomto príbehu poriadne emotívnym zážitkom. Vývojári dokázali túto tému uchopiť s majstrovským umom a hráča samotného stavajú do pozície akéhosi tretieho súrodenca, ktorému osudy svojich blízkych nie sú a ani nemôžu byť cudzie. Sám musím povedať, že ústredná dvojka je sympatická a rýchlo som si na ňu dokázal zvyknúť. Dontnod Entertainment sa ostatne nesnažil nijako experimentovať a skúsenosti z Life Is Strange preniesli v plnej miere aj do Tell Me Why - len vymenili kulisy, čím sa dostávame k opisu technickej stránky. Uvedené projekty sú si vo všetkom podobné ako vajce vajcu, až má človek pocit, že počuje identické hlasy v nových postavách a pri skúmaní terénu prežíva istú formu interaktívneho déja-vu. Na jednu stranu to je možno pre niekoho chybou, ale ak spadáte do sorty milovníkov príbehom podfarbených adventúr, stane sa pre vás Tell Me Why ideálnym spoločníkom na jedno pekne dlhé poobedie.

Niečo nadpozemské

Klik pro zvětšení (Tell Me Why - recenze)

Nebol by to Dontnod, ak by do bežnej situácie, kde potomkovia predávajú rodičovský dom, aby za celou tragédiou spravili hrubú čiaru, neimplementoval niečo nadpozemské. Je všeobecne známe, že dvojičky sa od svojho narodenia až do skonu stávajú jednou a tou istou bytosťou. Ak je jeden z nich výrazne smutný, ten druhý to okamžite cíti, aj keby bol na opačnom konci sveta a naopak. Pointou adventúrky Tell Me Why je v tomto smere neverbálna komunikácia na diaľku, ktorú môžete vykonávať vždy v situáciách, kedy je to nutné (napríklad počas rozhovorov s inými NPC postavami),. Autori však išli ešte ďalej. Tyler a Alyson majú možnosť si interaktívne zhmotniť a prehrávať situácie zo svojho detstva presne tak, ako si ich pamätajú, ale s tým rozdielom, že často je ich výklad skreslený na základe jemných odlišností. Na vás je, aby ste uhádli, ktorý scenár je viac pravdepodobný a vybrali ten správny. Ak sa pri výklade spomienok nejako pomýlite, nič fatálne sa nedeje a všetko sa dozviete počas finálnej štatistiky na konci každej epizódy.

Nenáročné hádanky

Klik pro zvětšení (Tell Me Why - recenze)

Okrem telepatie, ktorú aj tak doceníte len pri niekoľkých zásadných situáciách, si na vás autori nachystali aj niekoľko nenáročných puzzle prvkov. Kto by nemal náladu listovať v denníku, alebo skúšať všetky možné kombinácie zamknutých mechanizmov, môže pokojne požiadať sestru alebo brata o pomoc (striedanie hlavných postáv sa deje automaticky) a frustrácia je preč, ako keď do seba kopnete dennú dávku hormónov. Mimochodom, dejiskom celej zápletky je malé mestečko Delos Crossing uprostred Aljašky, čo vo vás automaticky musí spustiť istú dávku mrazivých konvencií a puritánstva. Sneh a slzy sú si v istom momente viac ako súdené a ak by som mal hodnotiť jednotlivé epizódy separátne, tak najslabšia je rozhodne tá druhá a naopak najsilnejšou sa stáva tretia. Dokonca pôjdem ešte o kus ďalej a poviem, že Dontnod Entertainment sa treťou a záverečnou časťou Tell Me Why doslova prekonal, keďže nič tak intenzívne a citovo vyhradené doteraz nedokázali vyprodukovať. A nielen oni, vlastne v zmysle videohier, ako ich poznáme, to nedokázal nikto iný. Je to pre vás dostatočná pozvánka na zahodenie všetkých homofóbnych predsudkov? Dáte tejto kvalitnej, ale z pohľadu znalcov série Life Is Strange možno trocha predvídateľnej značke šancu? Maximálne vám to odporúčam a možno začnete chápať súvislosti okolo transgender terminológie s väčším pochopením.

Trocha neohrabané ovládanie



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Microsoft s.r.o.

Klik pro zvětšení (Tell Me Why - recenze)

Recenzovaná verze: Xbox One X
SKVĚLÉ
89%
CZECHGAMER
Trocha neohrabané ovládanie a pár nelogických rozhovorov, to je len malá škvrnka na tomto celkovo viac ako intenzívnom dobrodružstve

CGwillWin