recenze
Unlock! Dokážete si odemknout dveře a dostat se ven?

Unlock! Dokážete si odemknout dveře a dostat se ven? - recenze
Unlock! Dokážete si odemknout dveře a dostat se ven? - recenze
13:00, 26.07.2020

Unlock! je další v řadě společenských a stolních her, jež se snaží převést zážitky únikových místností do domácího prostředí. Balení obsahuje tři plnohodnotné scénáře - Formule, Písk a Páras a Ostrov doktora Goorese (každý z nich na 60 minut) a jeden startovní desetiminutový, v němž se seznámíte s mechanismy hry a druhy objektů.

Klik pro zvětšení (Unlock! Dokážete si odemknout dveře a dostat se ven? - recenze)

Karty

Hra je založena na kartách. Pro každý scénář na Vás bude čekat balíček šedesáti karet, který si nesmíte prohlédnout předem. První karta je úvod do scénáře a po jejím otočení naleznete vyobrazení místnosti, v níž jste se ocitli. Jednotlivé objekty v pokoji jsou označeny čísly či písmeny; karty v balíčku mají korespondující označení. Počáteční karty objektů si smíte otočit a přečíst.

Unlock! je domácí verze únikovek založená na kartách, pro hraní navíc potřebujete aplikaci, jež je zdarma ke stažení.

Ve hře existují karty několika druhů a jsou odlišeny barevně. Modré a červené jsou objekty jako dveře, dvířka, skříňky, klíče a podobně. Často můžete v kombinaci červená a modrá otevřít či odemknout skříňku či krabici. Dalším druhem jsou stroje, které opět musíte zkombinovat s modrým předmětem, abyste je aktivovali. Zároveň musíte přijít na to, jak modrý předmět použít. Příklad: přívodní kabel musíte připojit do správných zdířek.

Klik pro zvětšení (Unlock! Dokážete si odemknout dveře a dostat se ven? - recenze)

Dveře od místnosti jsou zajištěny kódem, který musíte nejdříve sehnat. Někde v místnosti se nachází nápověda, jež Vám pomůže s číselnou kombinací. Krom toho najdete v balíčku ještě karty s výsledky Vašich akcí, jako například tresty, nebo naopak modifikátory, díky nimž se posunete blíže k úniku.

Hru si můžete vyzkoušet i zdarma. Asmodee Print and Play nabízí hned pět scénářů ke stažení a vyzkoušení v rámci karanténní covidové nabídky.
Aplikace

Při hraní se neobejdete bez mobilního telefonu a aplikace. Ta je zdarma ke stažení a nebude Vám pouze připomínat, jak Vám čas protéká mezi prsty, ale poskytne i případné nápovědy a vyhodnotí některé další efekty karet, jako jsou tresty nebo číselné kódy. Tím se hra stává dynamičtější a plynulejší, jelikož nemusíte řešit detailní provozní záležitosti.

Klik pro zvětšení (Unlock! Dokážete si odemknout dveře a dostat se ven? - recenze)

Scénáře

Počáteční scénář je opravdu hlavně výukový. Během deseti minut a stejného počtu karet se naučíte ovládat různé druhy objektů a řešit určité rébusy a problémy. Pokud po absolvování výuky nabudete dojmu, že je Unlock! jednoduchou hrou, nenechte se mýlit. Hned první plnohodnotný scénář Vás z tohoto omylu vyvede.

Každý scénář je zasazen do jiného prostředí a přinese odlišný herní zážitek

Trojice scénářů se mezi sebou značně liší jak prostředím, do nějž jsou zasazeny, tak i herním zážitkem a nutným přístupem k nim. První přiblíží klasickou únikovku z laboratoře, druhý je zasazen do komiksového světa, v němž musíte zastavit superpadoucha v jeho ambiciózním plánu zničit planetu, a ve třetím ztroskotáte na dost podivném ostrově.

Klik pro zvětšení (Unlock! Dokážete si odemknout dveře a dostat se ven? - recenze)

Každý ze scénářů si zahrajete v jednom až pěti hráčích, pouze poslední z nich je pro dva až pět hráčů. V jeho průběhu totiž SPOILER ALERT dojde k rozdělení Vašeho týmu, což se v jednom hráči dělá dost těžko /SPOILER ALERT. Poskytnutá jedna hodina je časem pro vyřešení v rámci příběhu, pokud to však nestihnete, aplikace Vás nechá dokončit Vaše snažení i po uplynutí základního času. Pouze Vaše závěrečné hodnocení utrpí na kráse.

Unlock je asi nejpropracovanější a nejatraktivnější stolní verze únikových místností. Je až překvapivé kolik napětí, zábavy a výzev může být napěchováno do šedesáti karet.

Verdikt

Je až překvapivé kolik napětí, zábavy a výzev může být napěchováno do šedesáti karet. V porovnání s dalšími žánrovkami je právě toto tím, čím Unlock! získává bonusové body. Příběhová celistvost, atraktivita a náročnost bez ztráty logičnosti – právě tím Unlock! přehrává konkurenci. Hra je plynulejší a zábavnější než u jiných domácích verzí únikovek. A pokud si tento zážitek chcete vyzkoušet nanečisto, tak díky koronaviru a iniciativě Asmodee Print & Play můžete – prostě si jen stáhněte PDF soubory a vytisknout jejich obsah. Aplikaci k nim potřebujete též, ale ta je zdarma. Čeká na Vás hned pětice krátkých případů.

Klik pro zvětšení (Unlock! Dokážete si odemknout dveře a dostat se ven? - recenze)

Snad jedinou výtkou je pokušení. Máte v ruce či na stole balíček karet s čísly, což může svádět k hledání součtů různých kombinací v balíčku a tím k podvádění a zjednodušování, kterými si zkalíte herní zážitek. Jestli se jich však vyvarujete či ne, to je hlavně na Vás. Já vřele doporučuji odolat tomuto pokušení, škodní totiž budete pouze Vy. Naštěstí na to mysleli i tvůrci a u některých kombinacích sice kartu v balíčku naleznete, ale po jejím otočení na Vás čeká pouze trest ve formě ztráty času (obvykle 3 minuty).

Balíček karet nikdy plnohodnotně nenahradí stavy, které s sebou živé únikové místnosti přináší. Unlock! se však přiblížil tak blízko, jak to snad jen jde. Jedná se o tak zábavného společníka, ať už do karantény, při nemoci nebo pokud se Vám jen nechce z domu, že mu absenci 3D zážitku snad i prominete.

Koupit hru Unlock!

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme společnosti ADC Blackfire Entertainment

Klik pro zvětšení (Unlock! Dokážete si odemknout dveře a dostat se ven? - recenze)

SUPER
91%
CZECHGAMER
S Unlock! budete mít pocit, jako by jste opravdu byli uvězněni v dané místnosti. Zábavnost a náročnost hry je na stejně vysoké úrovni jako její propracovanost a atraktivita.

CGwillWin