Dokáže si nový Outlast zachovať status hororu?

Dokáže si nový Outlast zachovať status hororu?
18:37, 14.06.2020

Kanadská spoločnosť Red Barrels, ktorá sa už roky definuje ako továreň na poctivé horory z nezávislej scény, už nejaký ten piatok pripravuje návrat série The Outlast. O existencii podtitulu Trials ostatne vieme od minulého roka, ale na plnohodnotné predstavenie sme si museli počkať až do včerajška. Vďaka eventu PC Gaming show, kde bolo premietnutých hneď niekoľko zaujímavých videí, si na nás spomínaná firma spravila taký svoj malý experiment. S tretím radovým dielom, ktorý je vo vývoji pre PC (nateraz) a má príchod hlásený na rok 2021, totižto celá IP opúšťa tradičný singl zážitok a skúsi ponúknuť rovnako hutný horor, tentokrát však v kooperácii.

"Freedom ends in 2021", hlási záverečných pár sekúnd samotného videa a je to zároveň odkaz na dejovú linku The Outlast Trials. Tá balansuje na strane fikcie vytvorenej pomocou zvrátených vedcov počas obdobia studenej vojny a chuti vymaniť sa z ich područia. Máme tu nadnárodnú spoločnosť Murkoff, ktorá testuje zakázanú technológiu určenú na manipuláciu ľudského uvažovania a pochopiteľne, aj hromadu testovacích vzoriek v podobe zlomených väzňov. Tu nastáva čas na návrat k dosť ambicióznej zmene pointy celej série The Outlast. Po novom totižto musíte unikať pred istou smrťou v skupinke reálnych spoluhráčov a nateraz je isté, že celkovo je možné poskladať celú štvorku bojovníkov za zbytky slobody.

Hlavný motív značky The Outlast, teda striktného hororu z prvej osoby, sa aj cez veľké zmeny v koncepte podarilo evidentne zachovať. Temnotu a prechod cez ňu vám bude zjednodušovať technológia určená na vaše ovládanie, teda špeciálne okuliare schopné ponúknuť nočné videnie (pekne aplikovaný paradox dobra a zla). Rád by som vám v tomto momente povedal toho oveľa viacej, ale aj cez včerajší, z väčšej časti CGI, trailer nemáme presné detaily o samotnom postupe počas úteku. Môžeme sa len domnievať, že asi pôjde skôr o naplnenie dráhy presunu z bodu A do bodu B, bez nejakej asymetrickej multiplayer schémy, avšak ani tento aspekt nie je stále mimo hru. Oveľa zaujímavejšie však bude sledovať, akými nástrojmi sa Red Barrels pokúsi zachovať unikátnu atmosféru plnú akéhosi hektického strachu a pocitu beznádeje. Hlavne beznádej hnaná prenasledovaním od bizarných jedincov a čistokrvných psychopatov bude ťažké navodiť v kruhu viacerých hrdinov súčasne, avšak ak to niekto môže dokázať, určite sú to spomínaný strojcovia indie hitu The Outlast.


DALŠÍ

CGwillWin