recenze
Liberated

Liberated - recenze
Liberated - recenze
12:00, 17.06.2020

V dnešní recenzi se podíváme na již na první pohled velmi zajímavě vypadající titul Liberated, za kterým stojí vývojáři z týmu Atomic Wolf. Už když jsme zaregistroval první zmínky o této hře, zaujala mě jednoznačně především stylizace, kterou titul disponuje a i z tohot odůvodu jsem se rozhodl podrobit ji detailnějšímu průzkumu. Jestli je parádně zpracovaný neokoukaný vizuál v tomto případě klíčem k úspěchu, na to se pokusím odpovědět na následujících řádcích.

Klik pro zvětšení (Liberated - recenze)

Máte rádi komiksy?

Ve své podstatě plní titul Liberated roli interaktivního komiksu, zasazeného do dystopického cyberpunkového světa blízké budoucnosti, ve kterém vládne velice temná atmosféra a kde je obyvatelstvo značně utiskováno systémem jako takovým. A jak tomu tak již bývá, vždy se najde nějaká skupina lidí, kteří se netouží podvolit samozvaným vládcům a jejich hlavní snahou je vrátit společnost do původního stavu. Tito vyvrhelové jsou známi pod názvem Liberated a vy se vžijete právě do role jednoho z nich. Hra je rozdělena do čtyř na sebe navazujících kapitol v komiksovém stylu, který je, jak jsem již avizoval, velice zvláštní a musím říct, že naprosto bombastický.

Klik pro zvětšení (Liberated - recenze)

Je to skutečně hra?

Když jsem zmínil komiksový styl, nebylo to až tak přesné, jelikož by toto spojení mohlo případné hráče zmást. Jedná se totiž o skutečný komiks, v jehož okénkách se kromě doprovodných scén poté odehrává i samotná hra. Ponurá atmosféra z jednotlivých obrázků jen sálá i díky černobílé stylizaci a graficky je tedy hra na velmi vysoké úrovni. Ano, na nějaké menší chybky jsem při hraní narazil, většinou se jednalo o prolínání textur, nicméně celkově se jedná o solidně odvedenou práci grafického týmu. O něco větším problémem však byly poměrně titěrné texty, které při hraní v mnou preferovaném handheld režimu, nebyly občas k přečtení. A to je u komiksu bezesporu problém. Grafice zdárně sekunduje i audio stránka, která je skutečně vydařená a solidně napomáhá dotváření atmosféry. Ať už se jedná o okolní zvuky, výstřely či efekty počasí, vše je jak má být a v této oblasti mohou na sebe být vývojáři právem hrdí. O poznání hůře je na tom samotná hratelnost, která by samozřejmě měla hrát první housle.

Klik pro zvětšení (Liberated - recenze)

Hratelnost je důležitá

Naneštěstí tomu tak bohužel v tomto případě není a zcela na místě by se zde hodilo příznačné „není všechno zlato, co se třpytí“. Ač hra disponuje poměrně zajímavým zasazením, samotné zpracování průchodu hrou již tak zajímavé není. V rámci každého hratelného obrazu je vaším úkolem v podstatě pouze proběhnout úrovní od začátku do konce, přičemž málokdy se po vás chce něco více než právě tato činnost. Ano, je pravdou, že v rámci některých levelů narazíte na pár hackovacích miniher či voleb v dialozích, nicméně je jich skutečně pomálu, a tak se hra velmi brzy zvrtne na stranu pouhého pobíhání, krytí se a sem tam nějaké té střelby, případně tiché likvidace nepřátel. Ti nejsou nikterak přehnaně inteligentní. Zpravidla slepě „štrádují“ po předem naplánované trase a není tak vůbec těžké vysledovat ten správný moment pro opuštění krytu a jejich zneškodnění. Během průchodu v podstatě nenarazíte na žádný problém, hrajete-li na lehčí ze dvou volitelných obtížností a jedná se tak o poměrně „klidný“ herní zážitek na pár hodin.

Klik pro zvětšení (Liberated - recenze)

Chybek je tu stále dost

Kromě poměrně suché hratelnosti navíc na konzoli Nintendo Switch během hraní docházelo i k několika nepříjemným situacím technologického rázu, takže je nutné připravit se na případné propady frekvence snímkování, někdy až přehnaně dlouhé nahrávací časy při přechodech mezi jednotlivými obrazy a další menší mušky. To vše samozřejmě mnou vychvalovanou povedenou audiovizuální stránku lehce shazuje, nicméně, pakliže se přes tyto nedokonalosti dokážete přenést, odměnou vám bude temná a unikátně zpracovaná záležitost, prezentující svět tak, jak bychom si rozhodně nepřáli, aby vypadal. Jen je tedy škoda, že si autoři s titulem více „nevyhráli“, nedoladili jej a nezapracovali více na samotné příběhové lince, jelikož nyní je nám servírována vskutku dějově plochá hra, která se hratelností neliší od klasických plošinovek. V případě, že by vývojáři dotáhli alespoň některé z výše uvedených prvků k dokonalosti, mohl jsem se tu dnes rozplývat mnohem více.



Za poskytnutí hry děkujeme společnosti Atomic Wolf

Recenzovaná verze: Nintendo Switch
PRŮMĚR
55%
CZECHGAMER
Vize nepříliš světlé blízké budoucnosti, která trpí na sterilní hratelnost a nedostatek jakýchkoliv inovativních prvků.

CGwillWin