recenze
Co to čmáráš? - otázka doprovázející většinu párty her

Co to čmáráš? - otázka doprovázející většinu párty her - recenze
Co to čmáráš? - otázka doprovázející většinu párty her - recenze
12:00, 31.05.2020

Trh s párty deskovkama je nabitý. Každá další musí přinést nějaký zajímavý element, aby měla šanci na úspěch. Novinka Co to čmáráš? přináší poryv svěžího větru a rozhodně stojí za Vaši pozornost.

Klik pro zvětšení (Co to čmáráš? - otázka doprovázející většinu párty her - recenze)

Tvůrci hry vsadili na jednoduchost. Design je až primitivní (což je však pozitivní), přesně vystihuje název hry a zároveň říká vše podstatné. Hra je o čmárání - budete muset nakreslit slovo tak, aby jej soupeři poznali. Ale kvůli velice omezenému času - cca 30 sekund - rozhodně nepůjde o umělecká díla. Jen škoda, že český název lépe nevystihl slovní hříčku, jíž byl původní název How Do You Doodle?.

Tvůrci vsadili na designovou jednoduchost. Škoda snad jen toho, že v češtině zmizela slovní hříčka původního názvu How Do You Doodle?
Čmárám, čmáráš, čmáráme...

Co to čmáráš? si můžete zahrát ve třech až sedmi hráčích. Teoreticky vzato si ji můžete zahrát i ve dvou, ale hra bude mít příliš očividný průběh, co se pořadí hráčů týče, a zároveň bude stát na premise, že každý z hráčů chce primárně hrát, ne vyhrát, protože pro výhru ve dvou stačí soupeři házet klacky pod nohy. Od tří hráčů už je však hra nevyzpytatelná - máte jen minimální šanci předpokládat či předvídat, kdo kolik bodů získá a na jakou pozici se posune.

Klik pro zvětšení (Co to čmáráš? - otázka doprovázející většinu párty her - recenze)

Každý hráč je do začátku vybaven devíti žetony své barvy, tužkou a archem papíru s devíti políčky. Hráči použijí v každém kole jedno políčko. Aby nebylo těch devítek málo, černých žetonů je stejný počet. Nechybí přesýpací hodiny - jak jinak byste chtěli limitovat své výtvarné kreace - a balíček karet.

Klik pro zvětšení (Co to čmáráš? - otázka doprovázející většinu párty her - recenze)

Jako ve většině párty her o slovech je i zde důležitý balíček karet. Ten obsahuje 137 kartiček; na každé je trojice slov, která si jsou významově podobná. Každý hráč dostane náhodně vybrané slovo z kartičky (určí jej černý žeton rozdaný každému hráči pro dané kolo) a bude mít půl minuty na nakreslení slova do rámečku tak, aby soupeři byli schopní poznat, o které se jedná.

Ze tří slov na kartě musíte nakreslit jedno tak, aby jej ostatní uhodli. Slova jsou si významově blízká a vy máte půl minuty. Půjde tedy o rychost, jednoduchost a dobrý nápad, ne o výtvarné umění.

Právě v tomto ohledu hra začíná být zajímavá. Nakreslit slovo v krátkém čase není lehké, ale rozhodně to není kdovíjaká výzva. Ale co když máte pro své spoluhráče vyobrazit slovo "vepř" tak, abyste zároveň vyloučili zbylé dva pojmy - "prase" a "svině"?

Klik pro zvětšení (Co to čmáráš? - otázka doprovázející většinu párty her - recenze)

Po ukončení kreslící fáze přichází sázení, tedy moment, kdy se snažíte rozkódovat, co vyobrazili ostatní hráči. Poté proběhne ohodnocení kola. A stejným způsobem probíhá dalších osm kol.

Síla hry tkví v jednoduchosti jejího nápadu. Při hře je třeba nadhled, musíte se oprostit od toho, co mají slova společného. Potom máte šanci uspět. Zábava zaručena!
Merlin, Gandalf nebo Brumbál

Známé přísloví tvrdí: "v jednoduchosti je síla". Síla hry Co to čmáráš? rozhodně tkví v jednoduchosti. Jednoduchý je však hlavně nápad, myšlenka hry. Pro hru rozhodně nepotřebujete být da Vinci nebo Van Gogh. Co potřebujete, je tzv. myšlení "out of the box". K zadání musíte přistupovat s nadhledem a oprostit se od toho, co mají slova na kartičce společného. Pokud dokážete najít to, čím se liší, pak máte vyhráno. Tedy... skoro vyhráno. Kvůli tipování záleží i na důvtipu ostatních hráčů a schopnosti pochopit myšlení ostatních. Každopádně je při debatách po vyhodnocení každého kola zaručena zábava - nebojte se probrat, kdo se zaměřil na jaký element a jak se mu to podařilo vystihnout na papíře. V tom je kouzlo a jedinečnost této párty hry.

Koupit hru Co to čmáráš?

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Albi

Klik pro zvětšení (Co to čmáráš? - otázka doprovázející většinu párty her - recenze)

SUPER
93%
CZECHGAMER
Nápaditá hra se slovy, ve které musíte prokázat důvtip a zároveň číst ostatní hráče. Malování je překvapivě až na druhé koleji.

CGwillWin