hw
recenze
HyperX Cloud Orbit S

HyperX Cloud Orbit S - recenze
HyperX Cloud Orbit S - recenze
12:00, 26.06.2020

Začnem možno trocha útočne, ale za tie roky, čo sa mi pod rukami premlelo obrovské množstvo herných headsetov s prémiovou cenovkou, už asi ani netreba chodiť okolo horúcej kaše a zakladať si na špecifikom úvode. Zvlášť ak je reč o minuloročnom vydaní vôbec najprémiovejších klapiek na uši od anglickej spoločnosti HyperX. Ich headset Cloud Orbit S totižto, minimálne po stránke marketingu, útočil všetkými dostupnými zbraňami a už vtedy bolo jasné, že v zmysle výkonu ide vlastne o priamu fúziu s dovtedy konkurenčnou spoločnosťou Audeze Technology. Ich rýdzo herné slúchadlá Mobius totižto nemali šancu, aj na základe vysokej cenovky, dostatočne preniknúť do game sféry, a tak si dve strany jednej audio vášne podali ruky a o výsledku si dnes spoločne jednostranne podiskutujeme.

V súčasnosti padla cena Cloud Orbit S na polovičku a headset zoženiete za viac ako prijateľnú sumu cca 160 Eur

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Orbit S - recenze)

Aby som akékoľvek dišputy o vysokej cene uzavrel rovno na štarte, tak z pôvodných troch stoviek sa dnes cena ustálila na polovičke, čo je za game headset tohto formátu úžasná cena, navyše s prihliadnutím na fakt, že ho môžete plne využívať aj na ukojenie svojej chorobnej audiofílie. Orbit S totižto disponuje uzavretými mušľami a 100mm magnetickými meničmi v jednom, ktoré vám sú schopné sprostredkovať nádherne znejúci krištalický zvuk, nech už si užívate svoje milované hry, alebo obľúbené hudobné skladby. Prejdime teraz stručne k vyššie spomenutému marketingu okolo 3D efektu. Ten sa priamo viaže na virtuálne sledovanie pozície hlavy, čo rozhodne smrdí hrubým PR, avšak vo finále to nie je až tak jednostranné. Určite ste si už dávno všimli, ako si mnohí výrobcovia audiotechniky s radosťou všade píšu označenie 7.1 a ak sa snažíte v tejto terminológii trocha zorientovať, určite vám je jasné, že ide len o reklamnú frázu. Virtuálny 7.1 zvuk totižto v hrách podporuje tak málo titulov, až je z mojej strany asi zbytočné potvrdiť túto funkciu aj pod schopnosti Cloud Orbit S. Vráťme sa však teraz späť k spomínanému 3D, ktoré prekvapivo môže naozaj fungovať a pomáhať aj vám, náruživým milovníkom multiplayeru.

Odnímateľný mikrofón si drží štandard značky HyperX

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Orbit S - recenze)

Virtuálne sledovanie pozície hlavy je pre počúvanie hudby ako takej maximálne zbytočnou funkciou (našťastie ju môžete kedykoľvek a jednoducho dezaktivovať). V prípade, ak si však 3D necháte zapnuté, minimálne u FPS žánru, začne sa vám táto schopnosť určite pozdávať. To všetko na základe reálneho odrazu zvuku z miesta jeho pôvodného zrodu, čo znamená, že pri frenetických akčných značkách sa vám oveľa lepšie orientuje v momente, kedy sa vám za chrbátom ozve streľba alebo prípadne kroky. Iste, táto pomôcka nie je vo svete konkurenčných a často oveľa lacnejších slúchadiel niečím revolučným, avšak výhoda ako taká prichádza v spojení s monitorovaním pozície hlavy. Niekedy sa totižto stane, že bez toho, aby ste si to uvedomili, máte krk vykrútený ako anténu u ruskej Lady a orientácia na bojisku pomocou zvukov sa tak stáva o to problematickejšou. Vôbec najväčšiu výhodu 3D efektu u headsetu Orbit S však ja osobne vidím v kombinácii s virtuálnou realitou. Tam, kde sa ponoríte do videohry, ako keby to bol skutočný život, pochopiteľne strácate prehľad o reálnej pozícii svojho tela v priestore. Síce existuje len málo VR projektov, kde vám práve takýto headset môže dať výhodu v boji, avšak ak už na podobný scenár dôjde, doceníte onen 3D efekt s úsmevom na tvári.

Kalibrovanie a celková obsluha 3D funkcie je otázkou jedného tlačidla

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Orbit S - recenze)

Celkové hodnotenie zvuku ako takého radím hneď po bok takmer dokonalých výrobkov firmy formátu Sennheiser, a tak už asi tušíte, že sa vaše uši môžu nachystať na úžasné a dlhotrvajúce zážitky plné krásnych tónov. Apropo časovú os používania som sa počas testu snažil našponovať na klasickú hranicu 6 až 9 hodín, počas ktorých som svoje sluchy nemusel nijako špeciálne ošetrovať. Spoločnosť HyperX je v tomto smere už spoľahlivou zárukou a jej zákazníci dobre vedia, čo ich čaká, ak náhodou zaspia s headsetom na hlave. Poďme sa teraz stručne pozrieť na variabilitu a komfort používania. Cloud Orbit S je po stránke dizajnu takmer identickou kópiou dnes už spomínaných Audeze Mobius, čo nemusíte brať ako nejakú kritiku, ba naopak. Celá schéma ovládania spadá pod hmatovú intuíciu na ľavej strane mušle, kde nájdete koliesko zvlášť pre reguláciu zvuku v meničoch a zvlášť pre intenzitu prenášaného hlasu prostredníctvom mikrofónu. Apropo ten spadá, aj vďaka kvalitnému potláčaniu ruchov z okolia, medzi zlatý a spoľahlivý štandard headsetov s veľkým červeným X. Spomínané 3D sa reguluje jedným jediným tlačidlom a inak na tom nie je ani vypnutie celého prístroja, či len stlmenie snímania z odnímateľného mikrofónu. Od začiatku tohto textu som sa vyhýbal jednej špeciálnej položke, a tak vás teraz pozývam do záverečného odstavca na pravdepodobne menšiu porciu sklamania.

Takže ono sa to nabíja a pripája káblom...

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Orbit S - recenze)

Je tomu skutočne tak. Cloud Orbit S je síce nabíjateľným zariadením s vlastnou batériou, avšak jeho prevádzkové pripojenie nie je bezdrôtové. Máte len dve možnosti ako doň dostať zvuk, a to pomocou priloženého USB (s USB-C vstupom pre nabíjanie), alebo prostredníctvom klasického Jack kábla (ten je rovnako súčasťou balenia). Som preto schopný plne chápať vaše sklamanie, minimálne z absencie BT funkcie, sám som totižto aspoň čiastočnú formu bezdrôtového prenosu očakával, zvlášť u takto prémiového hardvéru. Ak si však odmyslím túto, pre niekoho malú pre iného väčšiu, prekážku, ostane mi v ruke takmer dokonalý kus univerzálneho headsetu. Jeho univerzálnosť však nespočíva v oslobodení sa od káblov, ale v možnostiach nastavení (podpora HyperX softvéru je samozrejmosť), dokonalom prenose zvuku, čiastočne využiteľnom 3D efekte a zmesi solídnych materiálov použitých na jeho zostrojenie. Stačí totižto slúchadlá len vybaliť a následne poťažkať, aby vám bolo hneď jasné, o čom tu celý ten čas bola reč.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti HyperX

Klik pro zvětšení (HyperX Cloud Orbit S - recenze)


CGwillWin