recenze
GORN

GORN - recenze
GORN - recenze
12:00, 28.12.2020

Vždy, keď u nejakej produkcie zaregistrujem logo spoločnosti Devolver Digital, pokojne len na zlomok sekundy, okamžite mi je jasné, že ju chcem rozhodne skúsiť. Môže za to v prvom rade vytríbený vkus tohto texaského distribútora, ktorý do portfólia svojich vydavateľských zámerov nikdy nepozýva žiadny priemer kombinovaný s nudnou šeďou. Naopak, ich ochranné krídla združujú najoriginálnejšie indie produkcie z celého sveta, ktoré často nikto iný nechcel len na základe ich výnimočnosti. Viete si teda asi predstaviť moju reakciu na titul GORN, ktorý sa ako striktná VR hra nedávno ocitol v porte na PlayStation VR, zvlášť keď u nej svietila ikonka osemnásť plus.

Brutálne, krvavé a jemne stereotypné

Klik pro zvětšení (GORN - recenze)

Rozprávame sa tu o jednoduchom princípe gladiátorskej arény, kde krv tečie potokmi a brutalita nepozná slovo "neúnosná". Stojíte si tak v strede kamenného kolosu a proti vám pochodujú steroidmi napumpované stroje na zabíjanie, ktoré si sú podobné ako vajce vajcu. Sem tam vytŕča kúsok nepotrebného brnenia a kade tade pobehuje malý otravný škriatok vykrikujúc nezrozumiteľné básničky. Vašou úlohou je chopiť sa jednej z nekonečnej hromady zbraní, sekať okolo seba ako zmyslu zbavený a dúfať, že zasiahnete cieľ. GORN sa v tomto smere po technickej stránke nedá kategorizovať ako nejaký dokonalý produkt, keďže systém cielených zásahov je skôr o náhode než nejakej prepracovanej taktike, každopádne aj cez túto skutočnosť to nič nemení na poriadnej porcii zábavy, ktorá k vám počas hrania doputuje.

PlayStation Move je na prd...

Klik pro zvětšení (GORN - recenze)

Teraz, tesne pred príchodom novej generácie konzol, to budem vykrikovať o to hlasnejšie. Technológia z éry PlayStation 3, ktorá mala svojho času napodobiť revolučné ovládanie Nintenda Wii, je v roku 2020 absolútne nepoužiteľným kusom hardvéru. Dokazuje to aj port projektu GORN, pri ktorom je vašou úlohou sa neustále krútiť okolo vlastnej osi a odrážať útoky dotieravých vrahov s úškľabkom na stuhnutej tvári. To by samozrejme nebol žiadny problém, ale keďže PlayStation 4 kamera je na tom po stránke komplexnosti ako trabant bez motora, razom tu máme dosť veľký hrb plný problémov. Stačí sa totižto pozabudnúť a v zápale boja o život natočiť opačným smerom než sníma kamera a bum, ste mŕtvi ešte skôr než vaša vyrezaná pečeň dokončí dvojitú piruetu a s pľaskotom dopadne na chodník pred arénou. Takže, ak máte možnosť vyskúšať si GORN v pôvodnej PC verzii, určite tak učinte ešte skôr, než vám niekto nasadí PSVR a strčí do ruky tie dva kornúty.

Veľká pestrosť arzenálu

Klik pro zvětšení (GORN - recenze)

Dosť však lamentovania nad vecami, ktoré vo VR projektoch pre PlayStation 4 aj tak riešime už niekoľko rokov. Poďme teraz späť k tomu zábavnejšiemu, čo GORN ponúka. Motivuje vás totižto vytrvať v boji pomocou niekoľkých pilierov. Ten prvý je tvorený už vyššie spomínanou brutalitou, kde nemám na mysli len krv ako takú (je jej viac než dosť), ale hlavne celkovou deštrukciou tiel vašich protivníkov. Ruky, nohy a hlavy tu lietajú ako balóniky po zvolení mexického prezidenta, ktorého čírou náhodou nestihli zastreliť. Koncept vás neobťažuje žiadnou dejovou linkou, ostatne ako gladiátor aj tak nemáte veľa možností čo robiť a musíte počúvať svojho pána sediaceho niekde tam hore v lóži plnej hrozna a štetiek (tých na holenie samozrejme). Do celého tohto brutálneho kolotoča teda prichádzate ako nováčik s jedným hrdzavým mečom a končíte ako oslavovaný hrdina s krabími klepetami na oboch rukách (vôbec najlepšia zbraň). To, čo tomu predchádza, je miestami stereotypné, ale z väčšej časti zábavné uvoľnenie bez premýšľania.

Detailná brutalita vás môže zaskočiť

Klik pro zvětšení (GORN - recenze)

Nakrájať súpera ako suchú salámu vám spočiatku môže robiť menšie problémy, ale čím viac sa do akcie ponoríte, o to skôr si to začnete užívať. Celkovú brutalitu pomáha zredukovať aj príklon k animovanej grafike a výzoru zbraní, ktoré pripomínajú skôr hračky než niečo smrtiace. Nenechajte sa však týmto rozptýliť, sú ostré ako tie skutočné, ba ešte o kus viac. Systém brnenia je ale naopak nastavený dosť podivne, ako aj efekt dopadu niektorých čepelí na telo, každopádne je dosť možné, že išlo o zámer autorov vyvolať akýsi šok a prekvapenie tam, kde by ste ho nečakali (vydáva to Devolver, takže sa asi nemusíme čudovať). Čím viac bojov máte za sebou, o to viac obrnených a lepšie vybavených prekážok vám hodia do cesty. Celá zábava ale skončí v momente, kedy si definitívne sprístupníte poslednú zbraň v ponuke a náhle zistíte, že už nie je dôvod namáhať sa ďalej. Hneď potom sa GORN stane vítanou demo verziou pre náhodné návštevy a v horšom prípade putuje preč z HDD.

Presun po aréne je zle riešený, a tak radšej ostanete stáť a krútiť sa ako...

Devolver Digital mňa opäť nesklamal, keďže zastrešil príjemne brutálnu arkádu vo VR spracovaní, ktorá má rozhodne potenciál preniknúť do mnohých domácností. Jej vôbec najväčším problémom, a to teraz píšem z pohľadu testovania PSVR portu, je technická stránka a všetko s ňou spojené. Ak preto môžete, dajte radšej prednosť pôvodnej verzii pre stolné počítače.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Devolver Digital

Klik pro zvětšení (GORN - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO (PSVR)
DOBRÉ
60%
CZECHGAMER
VR brutalita odkázaná na archaické ovládanie prostredníctvom periférie Move

CGwillWin