recenze
Dejte své ženě ránu pěstí a staňte se legendou Západu

Dejte své ženě ránu pěstí a staňte se legendou Západu
Dejte své ženě ránu pěstí a staňte se legendou Západu
13:00, 02.05.2020

Letošní novinkou z dílny Mindok je hra, kvůli které jsem jako správná legenda Západu celé dva dny spal na gauči v obýváku. Hra pro 2-6 hráčů vás zavede na americký Západ, kde se stanete skutečnými historickými postavami na obou stranách zákona. Jesse James, Billy Kid, Calamity Jane či její přítel Wild Bill Hickok. Tito a další představují hratelné postavy, každá se svou unikátní schopností, která odpovídá jejich historické roli. Hlavním cílem hry, která je podle krabice od 14 let, je získat co nejvíce bodů věhlasu, a to jakoukoliv cestou.

Klik pro zvětšení (Dejte své ženě ránu pěstí a staňte se legendou Západu)

Zpracování a pravidla

V rámci hry se pohybujete na moc hezky nakresleném plánu, který je rozdělen na oblasti, přes které se pohybujete. Figurky jsou plastové a každá tak nějak odpovídá jedné z postav, byť přímo hra udává, že je úplně jedno, jestli se figurka podobá postavě na kartě či nikoliv. Figurky postav, které nevyužijí hráči, se stávají bandity - NPC, které se snažíte buď zatýkat, nebo zabíjet. Dalšími komponenty jsou zlaté valounky a kostky, pomocí kterých se je snažíte těžit. A Divoký Západ by nebyl nic bez pokerových karet. Vybavení, zbraně a zvířata jsou také reprezentované kartami. Posledním dílem jsou hráčské desky, na které přehledně umísťujete kartu postavy, její vybavení, peníze i zlato. Celkové zpracování je moc hezké, pokerové karty, které neustále dobíráte a mícháte, doporučím co nejdřív obalit, jinak se po pár hrách ochmatají, zvlášť hrajete-li s nemytými pouštními psy, kteří o mýdlo nezavadili ani při loupeži vlaku s kosmetikou.

Klik pro zvětšení (Dejte své ženě ránu pěstí a staňte se legendou Západu)

Na to, kolik je ve hře prvků, je překvapivě jednoduché ji pochopit. Pravidla jsou sepsaná umně a postupně vás seznámí se všemi herními mechanikami. Existuje dokonce osekaná varianta první hry, do které ani nezapojíte všechny prvky, abyste nebyli zmatení. Na konci pravidel je i glosář s vysvětlením, a veškeré herní postupy jsou i na přehledových listech, které po jednom rozdáte každému hráči. Byť se nemusíte hned rozhodnout, jestli budete psanec či strážce zákona, čím dřív tak učiníte, tím dřív začnete za své přesvědčení získávat body a tím dříve dostojí hra svému plnému potenciálu. Samozřejmě je možné zůstat neutrální a každé kolo hrát poker a vyhrané peníze propíjet, nebo kopat zlato.

Hra nabízí spoustu možností zisku bodů věhlasu, ale podle počtu hráčů jsou některé cesty lépe či naopak hůře schůdné

Ve třech hráčích je to třeba podstatně jednodušší za psance, protože ostatní s vámi musí buď šíleně rychle závodit (a opakovat jednu dvě výnosné činnosti), nebo hrát kolem vás a neustále vás hlídat a posílat do vězení. Psanec totiž sbírá body každé kolo, kdežto Strážce zákona pouze při dosažení jistého milníku. Pokud neuhlídáte psance, uteče vám celkem snadno, protože šerif se jednak nepohybuje moc rychle, nebo musíte utrácet karty štvanice, nebo se sami za psancem honit.

Klik pro zvětšení (Dejte své ženě ránu pěstí a staňte se legendou Západu)

Hra je v pohodě hratelná i ve dvou, buď si každý vezmete dvě postavy, nebo do hry přidáte třetího, takzvaného Muže v černém, který má své karty a každé kolo se vám pokusí nějak zavařit. Největší zábavy však dosáhnete pouze v plném počtu. A hrabat si na svém písečku nebudete stíhat, nebezpečí totiž číhá na každém kroku. Zvlášť potom, co si každý nakoupí vylepšené koně, nejste prakticky nikde v bezpečí. Neustálé nahoru dolů předhánění se a bojování, nahánění dobytka, přestřelky s bandity, pokerové turnaje a kabaretní pitky.

Vykrást banku, jít do chládku, opakovat

Problémy s hratelností hry jsem neměl a žádné nesrovnalosti jsem nenašel ani v pravidlech. Jen jedna základní mechanika mě štvala, a to byla vzdálenost vězení a banky. Psance jste mohli zatknout, on ve svém dalším tahu dostal dvě dobré karty, na koníkovi dohopkal k bance a hned měl zase tři body psance a 80 korunek. A v případě úspěšné loupeže bandita ujede prakticky v pohodě a bez následků. Další zvláštností, kterou jsem na Legendách Západu zpozoroval, je prakticky žádný dopad toho, jestli jste zranění nebo ne a celková zbytečnost návštěvy lékaře či nákupu zásob. Na začátku kola si vezmete 2 karty, které s velkou pravděpodobností zahrajete, takže limit ruky menší než 5 vás skoro nijak neomezuje, stačí tomu malinko přizpůsobit svůj herní styl. Každá porážka vás "odměňuje" pokerovou kartou jako bolestným, takže se nemusíte bát, že by vám někdy došly. Podobně jako jsem lamentoval nad vlastně hodně podobnou hrou ze světa Star Wars, ani tady "smrt" prakticky nemá žádný markantní dopad na výhru. Víc než tři zranění stejně mít nemůžete. Pozitivní na tom je ale to, že si na vás nemůže nikdo zasednout a znemožnit vám postup, znepříjemnit život a zničit vám tak zážitek z hry.

Klik pro zvětšení (Dejte své ženě ránu pěstí a staňte se legendou Západu)

Znovuhratelnost je díky předem nedefinovaným cestám k vítězství na velmi vysoké úrovni. Nemusíte ani měnit postavu a zkoušet za ni různé způsoby vítězství. My jsme podle domácích pravidel vybírali postavy podle libosti, protože samy o sobě jsou dost vyrovnané.
Role play, ale ne zas moc

Vžijete-li se do své role banditu, hrozí vám pak problémy od uražených členů rodiny. Situačně je možná vtipné, když jsem přijel do obchodu, rozrazil dveře, vrazil Ani pěstí, koupil koně, mulu, mapu k pokladu a brokovnici a ujel. Přišlo mi to vtipné, zasmál jsem se, ale někdo jiný se ten večer smál naposled. A to, když zavírala dveře obývacího pokoje, za kterými jsem smutně koukal z té špatné strany. Jinak je skutečně možné chvíli jít cestou strážce zákona, ale jakmile je šerif dostatečně daleko, vykrást banku a okrást protihráče. Jediným trestem za takové chování je ztráta všech bodů strážce zákona. Psanci mají přechod na stranu světla těžší, protože jediná možnost, jak o body psance přijít, je zatčením. Ve vzácných případech je zatčení sebe sama strategicky výhodné - kdyby po vás šel hráč s jedním bodem od vítězství, zahrajete štvanici proti sobě a necháte se zatknout šerifem.

Klik pro zvětšení (Dejte své ženě ránu pěstí a staňte se legendou Západu)

Přiběhl jsem do obchodu, vrazil ženě jednu do zubů, utratil všechny své peníze za koně a whisky a odjel na sever... Pak jsem přijel domů a rozbalil Legendy Západu

Klik pro zvětšení (Dejte své ženě ránu pěstí a staňte se legendou Západu)

Legendární závěr

Legendy Západu jsou moc pěkně zpracovaná hra, ať co se týče komponent, tak herních mechanik. Volnost toho, jestli se přidáte na stranu zákona nebo zvolíte život psance, a to za každou postavu, je skvělá a dopředu nikdy nevíte, co od protihráčů čekat. Menší nevýhoda je v menším počtu hráčů, protože se tak často nepohybuje šerif a neprotáčí se karty, proto je lukrativnější hrát psance, který se nemusí tolik bát následků svých akcí. Doporučený věk je opět něco arbitrárního, hra je 14+, ale to určitě nezastaví vaše desetileté kovboje, protože na pochopení je opravdu jednoduchá. Jak jsem napsal asi pětkrát v rámci této recenze, v plném počtu hráčů je to skoro stovka, ve dvou-třech osmdesát, tak to zprůměrujeme a vyjde závěrečné hodnocení. Spousta dostupných rozšíření navíc zaručí nárůst už tak obrovské znovu hratelnosti.

Klik pro zvětšení (Dejte své ženě ránu pěstí a staňte se legendou Západu)

Koupit hru

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme Mindok

Klik pro zvětšení (Dejte své ženě ránu pěstí a staňte se legendou Západu)


SUPER
92%
CZECHGAMER
Až na pár menších chybiček skvělá hra. Čím více hráčů, tím lepší zážitek, stejně jako na pravém Divokém Západě.

CGwillWin