speciál
Nasledujúce hry sa objavili na Amazone ako PC port, sú však reálne?

Nasledujúce hry sa objavili na Amazone ako PC port, sú však reálne?
Nasledujúce hry sa objavili na Amazone ako PC port, sú však reálne?
10:30, 17.04.2020

Pôvodne som si nad celou tohto týždňovou "aférkou" s francúzskou pobočkou firmy Amazon vlastne chcel tak trocha umyť ruky a v našom spravodajstve to vynechať, ale nakoniec mi to nedalo a pripravil som aspoň takýto špeciál. Amazon France totižto vyhodil na svoje web stránky zaujímavú kolekciu už vydaných videohier, ktorým priradil ikonku PC.

Ak sa na celý zoznam pozrieme v takomto znení; Days Gone, Persona 5, Bloodborne, Super Mario Odyssey, The Last of Us Part II okamžite nás napadne že je to totálna hlúposť. Skúsme si však, aj vo svetle nedávnych skutočností a faktov, prejsť tieto projekty jednotlivo. Spoločnosť SONY je ostatne posledný rok otvorená myšlienke portu vlastných exkluzivít na stolné počítače až do takej miery, že sa rozhodli spracovať port Horizon: Zero Dawn a na ceste je rovnako aj Death Stranding (u neho sa to síce predpokladalo, ale daj daj) a nedávno sa začali šíriť zvesti o prerode God of War.

Days Gone

Pri pohľade na nápis Days Gone, čo je kvalitná "zombie" sandbox záležitosť od autorov Syphon Filter, sa port pre PC dá úplne v pohode stráviť. Veď predajnosť tohto projektu sa len s obtiažami vyškriabala za hranicu minimálnych očakávaní a preto, port pre novú sortu zákazníkov by bol priam logický. Na špekuláciu, ktorú odštartoval Amazon France takmer okamžite reagovalo SONY s oficiálnym stanoviskom, že nič také sa momentálne nepripravuje. Túto suchú vetu sme z úst kompetentných však počuli už toľkokrát a nakoniec bola realita úplne inde, že si dovolím vsadiť desať rožkov a kelímok tresky na fakt, že PC port Days Gone je na ceste.

Klik pro zvětšení (Nasledujúce hry sa objavili na Amazone ako PC port, sú však reálne?)

Persona 5

Ďalším pánom na holenie, takpovediac, je JRPG klenot Persona vo svojej piatej časti. Persona 5 vyšla najprv na PS3 a následne v roku 2017 v porte pre PlayStation 4. Práva na značku vlastní spoločnosť Atlus, ktorá síce má so SONY nadštandardné vzťahy, ale aj tie, pretavené do razítka na oficiálnom dokumente, razom strácajú význam a osobne preto rovnako nevidím dôvod, prečo by táto legendárna séria nemohla prejsť do nového rybníka plného platiacich zákazníkov. Ostatne hneď prvý diel série, teda Revelations: Persona sa objavil aj na PC scéne a vlastne z celej IP je doteraz ako jediným príkladom možnosti akéhokoľvek portu na počítače.

Klik pro zvětšení (Nasledujúce hry sa objavili na Amazone ako PC port, sú však reálne?)

Bloodborne

Oveľa zaujímavejším sa ale javí port akčnej RPG Bloodborne od FromSoftware. Táto atmosférou jedinečná hardcore záležitosť stále nedostala priame pokračovanie a aj keď si vydavateľ nemôže nejako sťažovať na jej predaje, každý by pochopiteľne chcel viac a možno si tak aj postupne po boku nových ziskov, pripravoval pôdu na druhý diel. Hra má stále status exkluzivity na systém PlayStation 4, ale jeho prípadné prerobenie pre stolné počítače rovnako nevypadáva z celkom reálneho scenára, kam už zapadol vyššie spomínaný Horizon: Zero Dawn. Takže áno, aj na tento port dávam pečať vysokej pravdepodobnosti.

Klik pro zvětšení (Nasledujúce hry sa objavili na Amazone ako PC port, sú však reálne?)

Super Mario Odyssey

Z celého zoznamu okolo francúzskej pobočky Amazonu mám však najväčší problém s projektom Super Mario Odyssey, ktorý vyšiel pôvodne ako exkluzivita na Nintendo Switch v roku 2017. Tu sa zdá akákoľvek šanca na PC prerod dosť nepravdepodobná, aj keď si viem s prižmúrením okom predstaviť istý scenár, kde by išlo o vydanie striktne na Microsoft Store báze. Nintendo a MS si totižto pred rokom takpovediac podali ruky a rozhodli sa, určité online funkcie svojich platforiem skĺbiť a preniesť niektoré hry na obe strany brehu. Aj keď sa tu teraz rozprávame stále o malom percente herných titulov, z ktorých vlastne oficiálne ešte nevzišlo vôbec nič, možnosť takéhoto prerodu legendárnej 3D hopsačky s inštalatérom v hlavnej úlohe je za určitých okolností reálna. Osobne tomu ale veľa šancí nedávam.

Klik pro zvětšení (Nasledujúce hry sa objavili na Amazone ako PC port, sú však reálne?)

The Last of Us Part II

A na samotný záver tohto malého výletu do nepotvrdených správ z Francúzska, nám ostáva nedávno a na neurčito odložený The Last of Us Part II. Jedna z dvoch posledných AAA hier tejto generácie konzol, musí na základe obáv okolo dopadu COVID-19 na distribúciu, čakať na priaznivejší vietor a preto je rovnako reálna šanca, že krátko po jeho vypustení (snáď koncom tohto roka) nastane aj okamžité potvrdenie prerodu do PC formy. Ak by sa tak skutočne stalo a SONY by pustilo jednu zo svojich naj prestížnejších značiek, mohla by za to hlavne celosvetová pandémia a jej dopad na biznis s hrami. Nikto totižto nechce prísť o milióny dolárov len preto, že sú klasické obchody zatvorené a nie všetci nakupujú novinky digitálnou cestou.

Klik pro zvětšení (Nasledujúce hry sa objavili na Amazone ako PC port, sú však reálne?)



CGwillWin