hw
recenze
Samsung Galaxy Z Flip

Samsung Galaxy Z Flip - recenze
Samsung Galaxy Z Flip - recenze
12:00, 13.07.2020

Budúcnosť pokračuje, tlačí sa mi do prstov úvodná veta pri opise už druhého Samsung telefónu v rade, využívajúc technológiu plne ohybného displeja. Pred pár mesiacmi som vám ja osobne priniesol hodnotiaci text na revolučný Galaxy Fold a už vtedy bolo jasné, minimálne v plánoch našej redakcie, že zakrátko naň nadviažeme takzvaným Z Flip. Filozofia oboch menovaných smarthphone zariadení ostáva jasne nemenná. Na prvom mieste je pochopiteľne kompaktná skladnosť, kedy sa jednoduchým preložením obrazovky prístroj mení v zmysle rozmeru. Druhou veľkou oporou, či argumentom, je následne samotná funkčnosť prístroja a výhody spojené s celou tou revolúciou nápadne pripomínajúc kultové univerzum Star Trek. Poďme sa teraz paradoxne spoločne vrátiť do minulosti, kedy história mobilných telefónov predpovedala svoju vlastnú budúcnosť.

Keď sa písmeno Z maskuje za V

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip - recenze)

Myslím si, že nie je vôbec nutné vám nejako obsiahlo pripomínať známu konkurenciu vo svete telekomunikačných zariadení, s ktorou Samsung musí aj dnes, v roku 2020, plne rátať. Kultová Motorola a jej séria skladacích mobilov Razr z prelomu tisícročia zasadila ono písmenko "V" do hláv mnohých z nás a ja sám som svojho času vlastnil niekoľko takýchto zariadení. Otváranie jedným prstom a s tým spojené prijímanie hovorov prinášalo silný sociálny efekt, nad ktorým by sa asi mohli hlboko zamyslieť nielen psychológovia, ale dozaista aj filozofi. Málokto si ale v danom období vôbec vedel predstaviť, že by raz moderná doba bola schopná priniesť niečo také ako ohybnú obrazovku bez akýchkoľvek kompromisov a naznačiť veľký návrat takto riešeného dizajnu telefónov. Považovali by sme to za sci-fi hodné vyššie menovaného seriálu, ktoré však nedávno nabralo reálne obrysy a ak nemáte problém takpovediac vyhodiť viac než tisíc eur za telefón, táto budúcnosť môže skončiť aj vo vašich rukách.

Nečakane veľa výhod

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip - recenze)

Môžeme začať vôbec tým najväčším kladom, kam na prvom mieste spadá skladnosť. Pri zloženom stave vám Flip Z bude pripomínať akési zmenšené Nintendo 3DS, či prípadne tenký perník poliaty sladkou čokoládou. Rozmery 87,4 × 73,6 × 17,3 mm spoločne s váhou niečo cez 180 gramov vám umožňujú strčiť si telefón doslova do náprsného vrecka a úplne naň zabudnúť. Tu však prichádza istý predpoklad možnej katastrofy, kedy by ste si niekde vonku chceli náhle upraviť šnúrky na svojich nových sneakers LeBron 17 (zbožňujem tie tenisky) a predklonili sa, telefón za viac než tisíc eur by vám vyletel z vrecka ako strela a rozmlátil sa o chodník. Flip Z totižto, rovnako ako jeho väčší kolega Fold, nedisponuje žiadnym stupňom ochrany, a preto je náchylný nielen na pády všeobecne, ale samozrejme aj vodu a prach. Menšia korekcia, priamo zo strany Samsungu, prichádza pri otvorení balenia tohto mobilu, kde je súčasťou vybavenia aj funkčný obal s oveľa väčšou priľnavosťou k zariadeniu. Netreba teda dodatočne investovať do jeho možnej ochrany. Ako asi viete, bezpečnostné fólie na ohybné obrazovky zatiaľ neexistujú, aspoň nie v nejakom funkčnom prevedení.

Vnútro zrovnateľné s vlajkovou loďou

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip - recenze)

Toľko spomínaný Fold sa stal pre konštruktérov juhokórejskej značky Samsung akýmsi testovacím modelom a do Flip Z preto, aj na základe silnej odozvy konzumentov, inštalovali oveľa lepší systém zatvárania. Zlepšila sa tuhosť pántov a ich stabilita, nech už zariadenie necháte otvorené v akomkoľvek uhle. Samotné pánty boli zbavené divného zvuku a čo sa týka obrazovky ako takej, tak tu výrobca udáva hranicu dvesto tisíc otvorení a zatvorení, čo je určite viac než trojročná záruka (ak rátame extrémny počet otvorení a zatvorení na jeden deň). Aj cez skutočnosť, že ochrana takto sofistikovanej elektroniky je nesmierne komplikovaná, dizajnérom sa podarilo integrovať do ohybných častí malé kefky na postupné vytláčanie nečistôt. Progres je teda poznať a už teraz sa teším na ďalšiu evolúciu takto riešených telefónov. Čo sa však mne osobne pri teste Flip Z postupne priam znechutilo, tak to je suverénne sklenný povrch samotného tela. Ako už asi tušíte, je jedno, ako často budete tento mobil leštiť handričkou (mokrou alebo suchou), behom krátkej doby sa naň nachytajú všetky možné aj nemožné odtlačky prstov a luxusný dojem upadne skôr, než by ste si želali.

Čítačka odtlačku prsta bola, ako aj všetky ostatné tlačidlá, integrovaná na pravú stranu

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip - recenze)

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip - recenze)

Samsung Galaxy Flip Z je po stránke výkonu plne zrovnateľný s prémiovou flotilou danej spoločnosti. Duo fotoaparátov, kde ten hlavný vystupuje z tela prístroja len minimálne, uspokojí akéhokoľvek náruživého fotografa, nech už nechá všetko na automatiku, alebo siahne po plne manuálnom režime. Toto sú veci, ktoré zámerne nechcem do tohto textu nejako ťahať, ostatne na podrobné hardvérové rozbory sú tu úplné iné portály. Mne skôr išlo o opis jednak akéhosi posunu od Galaxy Fold v zmysle kvality a potom samozrejme aj celkovým výhodám Flip Z. Jeho tvar a otvárací mechanizmus vám umožňuje uskutočniť videohovor bez toho, aby ste si museli telefón pracne opierať o rolku toaletného papiera. Kompaktnosť a skladnosť doceníte pri nosení v ruke alebo umiestnení do akejkoľvek tenšej kapsy. Otvorenie jedným prstom síce chce trocha praxe, ale akonáhle sa do toho naplno vžijete, už nebudete prijímať hovory nijako inak. Vo finále sa jedná o atraktívnu budúcnosť s životnosťou batérie na hranici 1,5 dňa, ktorá vám v balení prináša funkčné púzdro a dokonca vysoko kvalitné slúchadlá AKG. Ich spracovanie docenia aj majitelia Galaxy S20, na ktorý si posvietime v našom ďalšom teste.



Návrat éry takzvaných véčok vyzerá nateraz sľubne a minimálne produkt spoločnosti Samsung nám dáva do budúcna veľké nádeje. Dokonca aj podivne malá obrazovka na vrchnej strane telefónu, ktorá slúži ako informačná tabula pre prichádzajúce upozornenia, mi po čase prišla celkom sympatická. Najväčšie negatívum teda ostáva, podobne ako u Galaxy Fold, absencia akýchkoľvek ochranných certifikátov a telo silne náchylné na zachytávanie odtlačkov a špiny.

Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Samsung

Klik pro zvětšení (Samsung Galaxy Z Flip - recenze)


CGwillWin