recenze
Escape Room pro 2 hráče: únikovka do karantény

Escape Room pro 2 hráče: únikovka do karantény - recenze
Escape Room pro 2 hráče: únikovka do karantény - recenze
12:00, 11.04.2020

Tak k nám dorazila karanténa. Teď už si na tu novou únikovku ve městě nedojdem. Ani s kamarády se sejít nemůžeme. Co s tím? Jenom sedět doma je nuda... BlackFire nabízí hru Escape Room pro 2 hráče. Ideální stolní hra do časů koronavirových pro fanoušky únikovek.

Už dříve jsme se podívali na první počin ze série, Escape Room: Úniková hra pro tři až šest hráčů. Ale teď je čas na něco, co si můžete zahrát v rámci jedné domácnosti. Takže Escape Room: Úniková hra po 2 hráče je aktuální záležitost, ikdyž je na trhu už skoro rok.

Klik pro zvětšení (Escape Room pro 2 hráče: únikovka do karantény - recenze)

Co můžete očekávat?

Předně: kooperativní hru. Zážitek, který pracuje se stejným principem, jako únikové místnosti, které v našich městech vyrostly jako houby po dešti. A to vše v klidu, pohodlí a bezpečí Vašeho domova.

Escape Room pro 2 hráče: stolní hra do doby koronavirové pro fanoušky únikovek.

Hra využívá chrono dekodér, který byl součástí balení základní hry. Tentokrát se ale nejedná jen o klasické rozšíření, tudíž i v případě, že chrono dekodér nemáte, vystačíte si s mobilní aplikací, kterou si můžete zdarma stáhnout. Kromě balení hry a této aplikace už nepotřebujete nic, takže se můžete pustit do hry.

Na rozdíl od jiných edic únikových stolních her zde nečekejte balíček karet. Místo toho v balení najdete obálku pro každý scénář, které obsahuje vše potřebné: úvodní slovo, jež Vás uvede do příběhů, následně jednotlivé příběhové etapy včetně rekvizit, které dodají hře na reálnosti. Takže stačí nastartovat aplikaci, vybrat si daný scénář a rozbalit stejnojmennou složku.

Klik pro zvětšení (Escape Room pro 2 hráče: únikovka do karantény - recenze)

Scénář 0: Únos

...funguje primárně jako seznamovací rychlohra, abyste si vyzkoušeli, na jakých principech celá hra stojí. A to ať už jste zkusili jedničku nebo dvojku Escape Room. Krátký příběh o jednom kroku na cca. patnáct minut, v němž se stanete obětí únosu a musíte se včas vyprostit a uniknout svému děsivému osudu. Minimum komponentů vyžaduje pekelné soustředění, odhodlání, ale hlavně pozornost.

Scénář 1: Vězeňský ostrov

Po devíti letech ve vězení, křivě obviněn, ses konečně dočkal: šance na útěk. Hlavně nic nezvorat! Šedesátiminutový tří-etapový příběh, v němž se musíte dostat z ostrova, v jehož věznici jste čekali tak strašně dlouho.

Scénář 2: Ústav

V dalším tří-stádiovém příběhu se dostanete na psychiatrickou kliniku. Nejste tam náhodou, nechali jste se zavřít proto, že Vaše přítelkyně je pacientkou. Podle posledních zpráv máte přesně hodinu na to, abyste ji zachránili před plánovanou lobotomií.

Klik pro zvětšení (Escape Room pro 2 hráče: únikovka do karantény - recenze)

Seznamovací scénář Únos ocení i ti, kteří už nějakou verzi Escape Roomu hráli. Stále se jedná o plnohodnotný příběh, ač kratší. Doplňují jej dva "dlouhé" příběhy: Vězeňský ostrov a Ústav.
Jak uniknout?

Vše vězí v klíčích. Šestice klíčů ve čtyřech kopiích. Z nichž musíte v každé etapě identifikovat právě čtyři z nich, které Vás posunou do další fáze. Své pokusy můžete opakovat, ale za každý chybný pokus ztrácíte minutu. Právě vyhodnocování klíčů probíhá přes aplikaci nebo přes chrono dekodér.

K identifikaci správných klíčů Vás navádí jednotlivé komponenty hry, dosud odkrytý příběh a herní plán uvnitř obálky každého ze scénářů. Každý krok je trochu jiný, vyžaduje jiný přístup a jiné myšlení. Díky tomu hra neztrácí na napětí.

Pokud se kdykoli dostanete do úzkých, obsahuje každá obálka nápovědy, které se Vám zpřístupní v určitý moment scénáře. Jejich rozluštění Vám umožní jednoduchý, ale rafinovaný dekodér. Ani nápovědy Vám nedají nic zadarmo, ale bez nich je hra velice těžká, takže v každém scénáři určitě alespoň jednu nápovědu využijete.

Klik pro zvětšení (Escape Room pro 2 hráče: únikovka do karantény - recenze)

Obstojí stolní varianta?

V dnešní době karanténové rozhodně hra smysl má. Pokud pravidelně navštěvujete únikové místnosti, tak díky Escape Room nevypadnete z tempa, v opačném případě Vás dost možná naláká k návštěvě reálných únikovek hned po uvolnění nynější situace.

Asi nikdo nebude očekávat, že Vám stolní hra přinese stejný prožitek jako reálný zážitek, při němž jste uvězněni v opravdové místnosti. To však neznamená, že by hra byla špatná. To rozhodně ne. Příběhy jsou dost promyšlené a dobře a napínavě poskládané. Jak je uchopíte je jen na Vás. Ne vždy to bude jednoduché, což je také pozitivní. Určitě nechcete jednoduchý herní zážitek. Zde budete upadat do zoufalství, obzvláště pokud se budete snažit hrát bez nápověd.

Hra nenabídne stejný prožitek jako reálný zážitek, ale pokud si ho teď nemůžete dopřát, tak Escape Room pro 2 hráče oceníte. Stejně tak se může stát vstupní branou do světa únikovek pro nováčky.

Na druhou stranu občas samotný příběh je silnější než daný úkol. Vybrat správný klíč bude občas velice těžké. Určitě nespoléhejte na náhodu. Je třeba promyslet každý element hry a plné soustředění. A také neztrácet hlavu. Hra se Vám potom odmění příjemně napínavým zážitkem. Ten si, jak už to tak u únikovek bývá, vychutnáte pouze jednou. Poté se hra stane putovní záležitostí – můžete směnit za jinou variantu hry, jiné scénáře, nebo i jinou hru. Buď s kamarády nebo na bazaru s jinými hráči. Tak jako tak je Escape Room povedený počin, který v těchto dnech zkrátí nejeden nespolečenský večer.

Koupit hru Escape Room pro 2 hráče

Za poskytnutí hry k recenzi děkujeme společnosti ADC Blackfire Entertainment

Klik pro zvětšení (Escape Room pro 2 hráče: únikovka do karantény - recenze)

SKVĚLÉ
86%
CZECHGAMER
Realistické scénáře únikových her v domácí podobě pro karanténové časy: pouze pro dva hráče...

CGwillWin