recenze
Headliner: NoviNews

Headliner: NoviNews - recenze
Headliner: NoviNews - recenze
08:50, 16.09.2020

Napriek faktu, že sa na úvodnej obrazovke tejto 2D adventúrky s ručne kreslenými scénami nezobrazí žiadny nápis tipu; podľa skutočnej udalosti, len málokto z nás je schopný v následnom obsahu nevidieť súvislosť so súčasným stavom žurnalistiky naprieč celým svetom. Spoločnosť Chorus Worldwide Games ju tam jasne vidí, a preto celý základ konceptu ich Headliner: NoviNews postavila na ovládaní spravodajstva podľa potrieb mocných politikov a podnikateľov. Dnes už totižto dávno neplatí, že to, čo sa píše v novinách a proklamuje na zaprášených televíznych obrazovkách, je v skutočnosti nejakou neochvejnou pravdou od boha.

Manipulácia formou zdanlivo seriózneho spravodajstva je mocnejší nástroj než najmodernejší tank!

Klik pro zvětšení (Headliner: NoviNews - recenze)

Koncept tejto výhradne textovej grafickej novely s jemným zabehnutím do akejsi taktickej koľaje sa začína a končí u sondy do denného chodu síce fiktívneho, ale cez to všetko nápadne známeho spravodajstva (ako keby ste čítali našu reálnu dennú tlač, len s tým rozdielom, že niekto pomenil názvy firiem a prehnal to cez televízny filter). Všetko začína ráno u patriarchálneho stolu samotného šéfa spravodajstva a končí večer u ohrievania konzervy s gulášom pre psa. Je len na vás, či si samotnú výplň starania sa o hladké fungovanie biznisu v tomto formáte užijete a doslova sa s ním pohráte, alebo vás hromada zdanlivo nudných rozhodnutí nezabaví dlhšie než po ranné vydanie. Aby ste tomu rozumeli, ako hlavný a jediný hrdina projektu Headliner ste priamo vo vedení strategických rozhodnutí spravodajského kanálu, ktorému na stôl nosia vždy dve veľké hromady noviniek zo sveta, ako aj z domova a je na vás, čo pustíte ďalej a čo naopak uložíte do zabudnutia. Tu prichádza prvá konfrontácia s vašim osobným presvedčením, ktoré stojí v ringu s politickým a obchodným pozadím. Kto z nich vyhrá?

Náboženstvo, politika, obchod, šport...

Klik pro zvětšení (Headliner: NoviNews - recenze)

Zaujímavosť, ktorá u mňa silne pritlačila ten pomyslený prst u celkového hodnotenia, spočíva aj v sledovaní dopadu vašich reportáží na fiktívne mesto Novistan, kde pôsobíte. Máte tak takzvaný a okamžitý feedback vašich krokov, ktorý sa môže prejaviť vo forme demonštrácií, výtržníctva alebo väčšieho počtu bezdomovcov povaľujúc sa kade tade. Koncepcia Headliner: NoviNews pri tom všetkom počíta s niekoľkým scenármi postupného vývoja spoločnosti, za čím samozrejme stojí vaša televízna produkcia, ale aj prirodzené reakcie bežných a často diskriminovaných ľudí. Vaša zdanlivá sloboda má však dosť krivolaké úskalia, keďže nie ste vo finále ani náhodou nejakou vplyvnou osobou a na vašich ramenách si politici a obchodníci upevnili známe nitky a za tie sa snažia ťahať vždy, keď sa im to hodí. Častou témou sú prisťahovalci, zdravotníctvo, voľby či schválenie/odsúdenie novej značky alkoholu. Tieto aspekty sa v súvislosti s konceptom dajú brať ako akési klávesy u klavíra, na ktoré sa snažíte hrať najlepšie, ako sa to len dá. Zvyčajne ide o dopad na dve strany, kde na jednej je samotná vláda a na tej druhej rozumné potreby spoločnosti.

Pohyb a komunikácia

Klik pro zvětšení (Headliner: NoviNews - recenze)

V úvode som Headliner: NoviNews strčil možno trocha predčasne do striktnej škatuľky s nápisom grafická novela. Toto kategorizovanie však nie je úplne pravdivé, keďže po dni rozhodovania od písacieho stola sa večer musíte presunúť do ulíc a rozprávať sa s obyvateľmi mesta. V tomto bode už reálne ovládate 2D postavu (novinárka menom Evie) a tá je schopná behať z jednej strany do druhej a komunikovať s každým, kto sa v danej oblasti nachádza. Tu sa vývojári evidentne snažili zaujať menšou dejovou linkou na pomedzí výberu o správnych mienkotvorných titulkov, ktorú však osobne nepovažujem za nejako dôležitú a aj keď ide o nejaké to spestrenie primárnej gameplay náplne, ak by tam nefigurovali ďalšie štyri konkrétne mená, nič by sa vo finále nestalo. Je vlastne úplne jedno s akou NPC postavou sa dáte do reči, ich názory a vyjadrenia sú sformované vašou prácou v televízii a rozhodovaní o tom, aké články majú vyniknúť a ktoré sa majú naopak zamiesť pod koberec. Sledujete osudy bežných členov spoločnosti, ktoré chtiac či nechtiac končia na dne a to aj vďaka vám. A toto je vôbec najikonickejší odkaz projektu Headliner: NoviNews a dôvod, prečo by sme sa v reálnom živote a počas sledovania rôznych spravodajských kanálov mali snažiť uvažovať vlastným rozumom.

Sumár dopadu vašich krokov vám systém dodá každé dva týždne fungovania spravodajstva

Systém hodnotení má pochopiteľne svoju vlastnú morálnu rovinu, ktorú si môžete pokojne skúsiť pri druhom hraní (aby sme si rozumeli, prejdenie samotným obsahom vám tu nezoberie viac než jednu hodinku času). Spestrenie, mimo prechádzania sa ulicami a sledovania vývoja spoločnosti, spočíva aj v akýchsi postranných misiách, kde ako novinár môžete napríklad pomôcť s vyriešením vraždy. Autorom evidentne išlo o integráciu niekoľkých spestrení ako odbočky od hlavnej dejovej linky, čo sa im čiastočne podarilo, rovnako tak aj vytvorenie príjemného grafického artu a slušnej zvukovej kulisy. Headliner: NoviNews preto charakterizujem ako príjemnú indie značku za pár korún, ktorá vám síce neposkytne desiatky hodín oddychu od karantény, ale tento fakt dokáže skryť pod hrubšou dekou originality.



Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti Unbound Creations

Klik pro zvětšení (Headliner: NoviNews - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO
DOBRÉ
69%
CZECHGAMER
Netradičné téma spracované do slušného výsledku

CGwillWin