komentář
Blizzard sa prepadá na dno, jak politicky tak ľudsky

Blizzard sa prepadá na dno, jak politicky tak ľudsky
Blizzard sa prepadá na dno, jak politicky tak ľudsky
09:13, 13.10.2019

Posledný týždeň sa videohry vo veľkej miere opäť ponorili do politických a ekonomických vôd, čo by nám na jednu stranu asi mohlo byť tak trocha jedno, zvlášť ak vieme o akú krajinu tu ide, avšak strojcom celého vzrušenia je slávna spoločnosť Blizzard. Tá, sa v súčasnosti pripravuje na blížiaci sa Blizzcon, kde by malo dôjsť k veľkým oznámeniam okolo značky Diablo, avšak nikto z ich tímu nepracuje tak intenzívne ako krízový manažment.

Celá vec sa krúti okolo nedávneho turnaja v hre Hearthstone, kde Chung Ng Wai aka Blitzchung, vyslovil nevinnú vetu o oslobodení Honk Kongu pomocou revolúcie. V Číne sa v tejto súvislosti už dlho protestuje v uliciach a to konkrétne, proti kontroverznému zákonu na vydávanie občanov za hranice krajiny. Čínska vláda nemá v pláne komunikovať s nikým mimo svojich radov a samotný občania tak sú nútený bojovať za zdravý rozum pomocou občianskeho protestu. Nie je v našej kompetencii sa stavať na stranu tej či onej prostestujúcej jednotky, ale isté je, že vlny odporu sa stupňujú a agresivita nedávno eskalovala do vypálenia stanice metra. Späť však ku Blizzardu.

Samotný turnaj sa po skončení stal celosvetovo známou udalosťou. Spomínaný Blitzchung totižto dostal ban, bol na základe porušenia pravidiel vylúčený a prišiel aj o finančnú odmenu (10 000 Dolárov), na ktorú sa viaže asi vôbec najhoršia časť z celého; a to je zákaz zúčastnenia sa na ďalších turnajoch. V tomto suverénnom stanovisku sa skrýva obrovský problém a nástup akejsi totalitnej nálady zo strany kompetentných. Blizzard totižto nie je síce Čínska firma, ale čínsky trh je pre nich v súčasnosti nesmierne dôležitý. Ich oficiálne stanovisko k celej kauze bolo v zmysle opakovania porušenia pravidiel (účastník turnaja sa nemá nijako politicky angažovať a dávať do éteru akékoľvek heslá), čo je na jednu stranu v poriadku a určite to sám vylúčený Blitzchung tak nejako vedel, keď v danej situácii povedal čo povedal, každopádne oveľa horšie vyznejú nasledujúce kroky spoločnosti Blizzard.

Tá kompletne nezvládla rastúcu vlnu antipatie voči nej, keďže spomínaný vylúčený Blitzchung sa stal pochopiteľne symbolom slobody prejavu pre všetkých hráčov po celom svete a to, vrátane známych vývojárov a dokonca aj bývalých zamestnancov spoločnosti Blizzard. Ten na nejaký čas uzamkol svoj reedit profil, pretože sa mu tam chodili schádzať "podvrtané živly", zásadne zmenil koncept rušenia Blizzard účtov, kde je po novom nutné zasielať na ich centrálu občianske preukazy a oni následne rozhodnutú, či váš profil zmažú alebo nie (čo mi toto len pripomína?!), no a poslednou kvapkou benzínu do už tak žiarivého ohňa, bolo oficiálne stanovisko spoločnosti Blizzard na ich čínskej web stránke ku hre Hearthstone. V ňom stojí, že firma bude brániť hrdosť a dôstojnosť Číny a to za každú cenu! Je úplne jasné, že tento text nepísala ani americká pobočka a podľa mňa už vôbec nie nikto kompetentný z Blizzardu. Je to jednoducho stanovisko Číny, ktoré sa nebezpečne integrovalo do kedysi slávnej a uznávanej spoločnosti. Tej spoločnosti, ktorej akcie sa prepadávajú čoraz nižšie a ktorej popularita padá na nové dno. Tu už nepomôže ani nové Diablo.



CGwillWin