Český odborníci odkazujú rodičom; nechajte svoje deti hrať sa

Český odborníci odkazujú rodičom; nechajte svoje deti hrať sa
13:01, 01.10.2019

Asi vám nemusím nijako extra opisovať scenár, kedy sa niekde za morom pár politikov opäť raz chytí za nos, a miesto hľadania a skúmania reálnych dôvodov ďalšieho masakru na tej či onej slobodnej parcele s vlajkou USA, začnú hádzať vinu na video hry. Tento efekt sme tu v posledných rokoch museli trpieť mnohonásobne viac než tomu bolo v minulosti a to až do takej miery, že sám prezident USA zo seba v tejto súvislosti spravil neinformovaného hlupáka.

Bez reálnych štúdií dopadov počítačových hier a využívania technológií v prostredí malých a dospievajúcich detí, sa nemáme v skutočnosti o čom ďalej rozprávať a jediné čo platí na podobné mediálne excesy, je mávnutie rukou a poklepanie prstom na čelo. Faktom však je, že isté štúdie už dávno prebiehajú a niektoré dokonca poskytli aj skutočné a relevantné (nie v zmysle "jedna pani hovorila") výsledky. Konkrétne si dnes stručne povieme o medzinárodnom zbere informácií z výskumu PISA, ktorého sa zúčastnilo 21 štátov. Z ich globálnych výsledkov následne vytvorili analýzu aj vedci v Českej republike a to konkrétne: odborníci z Ústavu Pedagogických vied Filozofickej fakulty Masarykovej univerzity.

Ich cieľom bolo posúdiť aký dopad má, nie len na priemerného adolescenta, využívanie technológií v jednotlivých oblastiach, kde škola a domácnosť ide ruka v ruke. Závery asi nepotešia žiadneho odporcu moderných telefónov/tabletov/počítačov/konzol keďže z nich jasne vyplynulo; že pre deti je dnes krátkozraké ignorovať technologické trendy, na ktorých je defacto postavený celý systém ich existencie a budúcnosti. Takéto deti, teda naši potomkovia vo vývine, sa používaním počítaču, nech už len na hry, alebo inú formu kreatívnej zábavy, jednak formujú ale hlavne, v budúcnosti je to pre nich všetko oveľa jednoduchšie a pochopiteľnejšie. Brnenská štúdia doslova uvádza, že deti do 5 rokov, ktoré prichádzajú často do kontaktu so spomínanými interaktívnymi zariadeniami, sa o desať rokov neskôr oveľa prirodzenejšie etablujú v spoločnosti, jak z odborného tak aj sociálneho hľadiska. Všetko je ale nutné regulovať aj zo strany rodičov a nastaviť pevné hranice tak, aby dieťa neskĺzlo do nejakej šedej zóny a závislosti v rôznych podobách.

O tejto téme a o samotnej štúdii by sa toho samozrejme dalo napísať ešte veľa, celú vec sme pre vás len načrtli, avšak nemusíte smútiť, do nášho video magazínu PVP už pripravujeme pozvanie pre odborníkov podieľajúcich sa priamo na spomínanej štúdii.


DALŠÍ

CGwillWin