recenze
Frostpunk: Console Edition

Frostpunk: Console Edition - recenze
Frostpunk: Console Edition - recenze
12:00, 14.12.2019

Pre pomerne mladé (deväťročné) štúdio 11 bit, pôvodom z Poľska, bol budovateľský survival projekt Frostpunk istým prelomovým zásekom do vyššej ligy. Pôvodné minuloročné vydanie síce sprevádzali isté obavy, že samotnej hry sa nakoniec budú môcť nabažiť výhradne len PC hráči, ale autori nemali v záujme ochudobniť sa o prípadné zisky z portov pre konzoly, a tak krátko po vydaní na počítače niekoľkokrát sami naznačili, že nemajú v pláne nechať Frostpunk zamrznúť na jednej platforme. Zámerne používam takéto prirovnanie, ostatne mráz a boj v zajatí nemilosrdnej apokalyptickej klímy je alfou a omegou nosnej pointy okolo tohto diela.

Našu recenziu na minuloročnú PC verziu si môžete prečítať pod týmto odkazom.

Klik pro zvětšení (Frostpunk: Console Edition - recenze)

Cez to všetko, že za prívlastkom "Console Edition" by sa mohlo skrývať niečo honosné a plné noviniek, v zásade sa nasledujúci text bude musieť opierať skôr výhradne o nejaké rekapitulovanie, keďže obsah pre konzoly je identický s PC. Predostierame si tu tak fiktívny príbeh zbytku ľudského genofondu, ktorého torzo zložené s osemdesiatich anglických a nedobrovoľných kolonistov doputuje na územie poslednej nádeje. Všade je však sneh, mráz, zmrznutá zver. Je nutné sa teda zaprieť a pomocou špeciálneho generátoru poháňaného uhlím započať stavbu novej a dúfajme aj úspešnej kolónie. Frostpunk je stratégia s veľkým dôrazom kladeným na survival časti, čo vás rovnako stavia do jasnej pozície, rozumného rozdeľovania denných úloh pre pomaly sa rozširujúce obyvateľstvo.

Treba si určiť priority; buď budeme mať teplo v posteliach a na večeru vyprážaný lišajník, alebo si dáme segedínsky guláš a spať sa bude na kuse ľadovca.

Klik pro zvětšení (Frostpunk: Console Edition - recenze)

Ona taktika v zmysle priorít zase nie je žiadna raketová veda. Väčšiu časť kolónie jednoducho pošlete na ťažbu uhlia, zatiaľ čo tá menšia si zahrá trocha na zberačov železa a dreva. Spoločne tak dosiahnu konsenzus zásobovania, kde obrovský ručiaci generátor pomaly roztápa ľad okolo geometricky dokonalej kružnice (pochopíte, keď uvidíte) a tam, kde ešte pred nedávnom trčali parohy na kosť zmrznutého losa, razom vyrazia prvé výhonky prístreškov na bývanie. Treba však aj sem tam niečo zjesť, a tak ak vám miestny úrad práce (to je tá hrdzavá budova hneď za latrínou) ponúkne nejakých zvyšných adeptov na poctivú robotu, rozdáte kotle a varechy. Koho by napadlo, že snáď svojej kolónii trocha utiahne opasky a nepovolí nejaké veľké varenie, rýchlo narazí na vzburu a odpor. Autorom totižto ľudský faktor v zmysle vývoja hier nie je vôbec cudzí, a preto je v hre Frostpunk nutné neustále sledovať linku spokojnosti, ktorá odráža náladu celej kolónie.

Neopatrné slovo dokáže potopiť ponorku.

Klik pro zvětšení (Frostpunk: Console Edition - recenze)

Frostpunk, či už v základe alebo v novej verzii pre konzoly, nie je ani náhodou nejakou prechádzkou bez kvapiek potu na čele. Stačí len pár laxných nastavení priorít, nejaké to ignorovanie potrieb a okolitá smrť menom zima pohltí všetkých do jedného, vrátane vás ako vodcu. Čím ďalej ubiehajú dni, totižto zároveň aj klesá okolitá teplota, a preto je priam nutné robiť zásoby surovín s predstihom a vždy rátať s tým najhorším. Nech už máte akýkoľvek počet obyvateľov, nech už sa vám okolo generátora krúti neviem koľko na dané možnosti moderných stavieb, vždy je tu priestor na chyby, respektíve osudové prešľapy. No a na ich konci sa z mláky stane ľad a z neho trčiaci pahýľ mladej ženskej ruky prikryje snehobiely plášť zabudnutia. Dosť však bolo poetiky. Aby ste takejto katastrofe dokázali predísť, okrem už spomínaného hromadenia zásob, je nutné neustále myslieť na progres budov, stavať pomocných robotov a zlepšovať dosah vytápania samotného generátora. Veľa práce a tak málo času.

Viac ľudí sa rovná viac jedla, priestoru, a teda aj potencionálnej hrozby.

Klik pro zvětšení (Frostpunk: Console Edition - recenze)

Keďže sme stále v koncepte survival stratégie, všetko dobré a pozitívne na seba pochopiteľne viaže aj nejaké tie nevýhody a vetvenie problémov. Príbeh hry Frostpunk, nech už je mimo iného podporený silným sci-fi efektom, vás núti rozširovať kolóniu a vysielať výskumné jednotky do vzdialených oblastí. Robíte to za účelom zisku ďalších surovín, ale zároveň aj možnosti pomôcť odrezaným skupinkám, ktoré si na dne jaskyne pochutnávajú na bývalom kamarátovi. Ako vodca svojej vlastnej kolónie dostanete šancu voľby. Je na vás, ako tvrdo odmietnete akéhokoľvek nováčika, dokonca tu máte možnosť sa voči nim vyhradiť pomocou špeciálnych bezpečnostných veží, alebo si v duchu liberálnosti pustíte do objektu každého, kto o to bude stáť. Obe voľby majú zase klady aj zápory a takýmto delením akejsi politiky sa váš osud pomaly ale iste zapisuje do kroniky budúcnosti. Tá je mimochodom plne závislá na spokojnosti obyvateľov, a to jednak po duchovnej stránke a potom rovnako aj po tej fyzickej. Možností ako sa v pozícii starostu zamestnať je tu teda neúrekom a nudiť sa ani náhodou nebudete.

Pred príchodom portu na konzoly sa predaje pohybovali na hranici jedeného a pol milióna kusov

Klik pro zvětšení (Frostpunk: Console Edition - recenze)

Jedinečnosť tohto diela spočíva rovnako aj v jeho grafickom spracovaní. Neexistuje žiadna podobná budovateľská stratégia, ktorá by bola schopná s takou osobitosťou znázorniť tvrdú klimatickú apokalypsu ako práve Frostpunk. Zdanlivá sterilita zmrznutej planéty sa v reále správa organicky a živo. Sneh sa pod náporom tepla pozvoľna roztápa, pracovití ľudia menia hromady odpadu na prosperujúce podniky a z komínov tiahnu jemné stružky dymu. Ako celok to dáva krásny výsledný efekt žijúcej kolónie. Za toto autorov treba pochváliť, a to aj v zmysle prerodu pre konzoly PlayStation 4 a Xbox One. Horšie to už v zmysle chválenia je na strane prehľadnosti. Pri pokročilých hodinách, inak striktne danej kampane, sa vám neraz stane, že sa stratíte. Jednoducho nedokážete v tej zmeske kovu a dreva identifikovať potrebný objekt a spomalené hľadanie danej časti vás bude nudiť. Ovládanie prerobené pre potreby gamepadu rovnako nevykazuje veľkej prístupnosti, ale dá sa naň postupne navyknúť, teda aspoň ja som to dokázal.

Geniálny hudobný podklad roztopí aj zamrznuté srdce.

Frostpunk: Console Edition je dozaista správnou voľbou pre každého vyznávača budovateľských stratégií. Jeho duša je originálna a citeľne jedinečná, a to až do takej miery, že nejaké tie nedostatky radi prehliadnete a zvyknete si na ne. Pokiaľ ste sa na hru tešili a doteraz nebolo možnosti ju spustiť na stolnej mašinke, teda PC, určite neurobíte žiadnu chybu, ak jej dáte šancu vo verzii pre konzoly.

Za poskytnutí hry na recenzi děkujeme společnosti 11 bit studios

Klik pro zvětšení (Frostpunk: Console Edition - recenze)

Recenzovaná verze: PlayStation 4 PRO
DOBRÉ
79%
CZECHGAMER
Chcelo by to zásadne upraviť orientáciu v priestore. Každopádne jedinečnosť tejto stratégie jej vynáša finálne číslo dostatočne vysoko, to všetko hlavne pod ťarchou spáleného uhlia

CGwillWin