hw
recenze
Oxid 550

Oxid 550 - recenze
Oxid 550 - recenze
12:00, 18.11.2019

Možno si spomeniete na úvod tohto roka, kde sme si spoločne zobrali testovaciu lupu a pozreli sa na zúbok chladiacej podložke Oxid 250 od spoločnosti Genesis. Tento poľský výrobca je už aj u nás pomerne známym dodávateľom slušnej kvality za prijateľnú cenovú reláciu a inak tomu nebolo ani v prípade toho času testovaného ventilátora pre notebooky. Značka Oxid si však nedávno prešla radovou evolúciou a do redakcie nám tak dorazil výrobok s kódovým označením 550. Čo ponúka nové a ako zásadne sa zmenil dizajn od predchodcu?

Kov strieda plast.

Klik pro zvětšení (Oxid 550 - recenze)

Ako sa povie; človek najviac docení kvalitu až keď spozná jej opak. Oxid 250 na mňa vo výsledku možno nezapôsobil nejako extra zle, avšak až keď si ho teraz prirovnám k jeho nástupcovi, je okamžite badať pár veľkých nedostatkov. Prvým je rozhodne zmena v zmysle použitých materiálov. Nová verzia je z väčšej časti z hliníka a päticu ventilátorov, z čoho ten najväčší je efektne usadený do kolísky v hornej časti, autori umiestnili do smerov citlivých miest vášho prenosného počítača. Než sa však dostaneme k nejakým reálnym výsledkom chladenia v plnej záťaži, je nutné doceniť posunovateľnosť a variabilitu sklonu. Rameno tu dokáže notebook udržať pevne v tak ostrom uhle, že by zahanbila aj skalného kamzíka. To všetko vďaka štvorcovému ramenu, ktoré by ste u 250-tky hľadali len márne.

Zmizlo koliesko na regulovanie výkonu.

Klik pro zvětšení (Oxid 550 - recenze)

Spodná časť je tak prispôsobená aj na používanie v prostredí postele, respektíve na vašich kolenách. Osobne často siahnem práve po chladiacej podložke z dôvodu zle projektovaného odvádzania horúceho vzduchu u menších laptopov, čím sa vyrieši jednak ich prehrievanie ale zároveň sa vďaka sklonu môžem oveľa pohodlnejšie posadiť a písať pokojne aj niekoľko hodín bez bolesti rúk. Iste, toto nespadá až tak do hernej sekcie, kedy sa vysoká záťaž procesora odrazí na navýšení teploty stroja, každopádne Oxid 550 od firmy Genesis nie je striktne len herným pomocníkom, a tak nevidím dôvod, prečo by ste ho nemohli využívať na bežnú prácu v ležiacej pozícii. V tomto bode obstojí na výbornú a to vďaka už spomínanému celistvému rámu opierky.

Osvetlenie opäť nevypnete.

Klik pro zvětšení (Oxid 550 - recenze)

Podložka sa klasicky pripíja cez USB vstup a tentokrát už absentuje koliesko s reguláciou výkonu ventilátorov. To bolo u staršej verzie v celku využívané, teda aspoň u mňa, keďže Oxid 250 ako aj Oxid 550 nepatrí zrovna k tichým bojovníkom za chlad vo vašom prístroji. Táto chladiaca pomôcka je jednoducho dosť hlučná, k čomu, ak sa pridá zvuk zo samotného počítača, si môžete rovno pridať decibely aj na pozadí bežiacej televíznej obrazovky. Ako je teda na tom samotné chladenie? Skúšal som banálny test pomocou vonkajšieho teplomera pri bežnom používaní (výsledok nájdete nižšie), ktorý som následne pochopiteľne porovnal aj s internými meračmi počas hrania a v tradičnom užívateľskom stave. Prvý meraný úsek dopadol v celku slušne a hučiaca podložka pod notebookom mala svoj význam. Akonáhle sa však spustila náročná videohra a teplomer začal rapídne stúpať, výsledky chladenia boli tak minimálne ba až zanedbateľné, že v tomto bode prístroj suverénne zlyhal.

Vonkajší test chladenia pochopiteľne obstál. Horšie to už ale bolo s interným meraním.

Klik pro zvětšení (Oxid 550 - recenze)

Cenovka pre Oxid 550 sa momentálne pohybuje tesne nad hranicou dvadsiatich eur, čo je určite prijateľná cifra. Než sa však rozhodnete ju aj zaplatiť, určite si treba uvedomiť, či tento produkt máte v pláne využívať primárne len na hranie a hľadáte teda niečo poriadne výkonné a tiché, čo pomôže vášmu notebooku sa schladiť, alebo vám stačí vynikajúci stojan s veľkou variabilitou nastavenia, ktorý však funguje skôr v biznis segmente, než u hrania samotného.



Za poskytnutí produktu na recenzi děkujeme společnosti Genesis

Klik pro zvětšení (Oxid 550 - recenze)


CGwillWin